FORUM SEICENTO Strona Główna FORUM SEICENTO
INTERNETOWE FORUM FIATA SEICENTO - dawne seicento.pl

FAQTANIE OC  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Automat w seju
Autor Wiadomość
Ryba88 
Bywalec

Wysłany: 17-02-2013, 22:55   Automat w seju
   Bolid: Fiat 600 1,1 2008

Temat ma formę luźnej dyskusji, nie zamierzam robić nic takiego.

Jak w temacie. Mam drugie auto z automatyczną skrzynią biegów i jazda jest dużo wygodniejsza. Niestety to srajczentem jeżdżę na codzień, a tamtym od święta. Wiem, że w seiku nie było (na pewno !?) typowej automatycznej skrzyni biegów, jedynie automatyczne sprzęgło, ale to niewiele zmienia bo lewarkiem i tak trzeba machać.

Zastanawiałem się przez chwilę z czego można by wsadzić taka skrzynię ? Widziałem, ze występują 2 rodzaje skrzyń - Selespeed czyli manualna, ale zautomatyzowana - są siłowniki, które działają za nas wybierakiem. Druga to Speedgear - w pełni automatyczna. Występowały w punto 2 z silnikami 1,2 16V czyli w teorii standardowy swap na 1,2 ... ciekawe jak w praktyce.

Wikipedia pokazuje także, że w Punto I była skrzynia bezstopniowa (CVT), niestety nic więcej nie dowiedziałem się na ten temat po krótkich poszukiwaniach. Ciekawe z jakim silnikiem była spięta !?

zostaje jeszcze Panda I Selecta z bezstopniową skrzynią biegów CVT podczepioną do silnika 1,1, ale to bardzo ciężki temat do zdobycia - myślę, że praktycznie niemożliwy !

Ostatni pomysł to podczepienie automatu z jakiegoś starszego wozu, nawet do 900 za pomocą flanszy - tak jak ze skrzynią malucha łączą 900; 1,1; 1,2 itp. Starsze skrzynie mają to do siebie, że do sterowania nimi potrzeba 2 linek - 1 od przełączania biegów, 2 od kickdowna. Mam nawet jedną taką u siebie, ale montowana jest z prawej strony, a silnik z którym współpracowała kręcił się w przeciwną stronę jak fiatowski (Honda), czyli pomimo starań nic by z tego nie było !

JaRabbit 
Nałogowiec

Wysłany: 18-02-2013, 18:17   
   Bolid: Corolla E12 2,0 D-4D, Konstal 105Na

Tico było też w automacie.

macher 
Moderator

Wysłany: 18-02-2013, 18:31   
   Bolid: były Seicento '99 900 + LPG, Panda 1100

Z mniejszych to na pewno stilo. I fiat 500 jakbyś wyrwał powypadkową ale niewiadoma wielka.Tylko do nich motor 900 to za słaby . Na alle... jest jedna od suzuki swifta 1.0 . Ta pewnie by dała radę.

Odpowiedz do tematu