FORUM SEICENTO Strona Główna FORUM SEICENTO
INTERNETOWE FORUM FIATA SEICENTO - dawne seicento.pl

FAQTANIE OC  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
mechanizm wycieraczek
Autor Wiadomość
talar88 
Nałogowiec

Wysłany: 04-01-2016, 16:57   mechanizm wycieraczek
   Bolid: seicento s 1.1 MPI

Witam!
dziś po włączeniu wycieraczek ruszyły na pół szyby i stanęły. Na siłę opuściłem je w dół no i coś się zepsuło:D teraz jak rusze ramie wycieraczki ręką w taki sposób jak chodza po szybie to za jedną idzie druga ale oczywiście nie działa ze środka auta:D Jak się tam dostać i co się mogło zespuć?

jędrek 
Nałogowiec

Wysłany: 04-01-2016, 17:08   Re: mechanizm wycieraczek
   Bolid: seicento 899

talar88 napisał/a:
Jak się tam dostać

Ściankę grodziową za silnikiem odkręcasz i Masz silniczek wycieraczek w całej okazałości :wink: Przełącznik przy kierownicy może nawala lub ścieżki w mechanizmie wycieraczek się wytarły.

sebekle 
Nałogowiec

Wysłany: 04-01-2016, 17:58   
   Bolid: Seicento 900

mogło zerwać wieloklin na silniku albo sam silnik zepsuć. trzeba rozebrać, podłączyć na krótko i się pobawić

Kretek 
nówka sztuka ;)

Wysłany: 04-01-2016, 18:05   
   Bolid: Seicento 1.1 SPi

Albo sprawdź taki banał jak bezpiecznik :D mógł się po prostu skończyć :D Jeśli tak się stało i po wymianie bezpiecznika to samo będzie, to rozbieranie Cię nie minie :(

talar88 
Nałogowiec

Wysłany: 04-01-2016, 18:48   

jak już pisałem napewno się coś złamało bo ręcznie chodzi luzem... nie słychać co prawda silniczka ale zapewne się coś urwało... szkoda tylko , że akurat ten element jest taki drogi:/
Silnik sie spalił i generalnie muszę kupić całość... radzicie używke czy chińszczyzne ale nową...? używki ori 200zł chinska nówka250zł czy raczej ori za 350?

rysiu 
Nałogowiec
ABG

Wysłany: 04-01-2016, 21:03   
   Bolid: Fiat Seicento 0.9 2000r.

szukaj oryginalnej używki w dobrym stanie. ja ze 2 lata temu znalazłem silniczek razem z mechanizmem za 5 dyszek i działa do tej pory, chociaż sejek już nie jeździ u mnie :)

"Naprawa ABS'u bez komputera jest jak macanie kobiety przez ścianę"

talar88 
Nałogowiec

Wysłany: 05-01-2016, 13:19   

wziąłem ori. 380zł... porażka z tymi mechanizmami. Już ledwo chodził to fakt ale takie koszta w sejku nie zachwycają:D

kagizuki 
nówka sztuka ;)

Wysłany: 02-02-2016, 22:02   
   Bolid: Seicento Team 1.1 MPI 2001

Generalnie w autkach, które maja z dychę na karku można profilaktycznie w ciemno rozkręcić ten mechanizm, rozebrać go, doczyścić i dobrze nasmarować smarem miedziowym. W Seju wszystkie elementy ruchome związane z ruchem obrotowym są metalowe i z czasem się zacierają, aż do zapieczenia. Wtedy można i spalić silniczek. A mi akurat pękł jeden element, więc musiałem wymienić sam mechanizm. I wsadziłem taki z Anglika, jak nówka - generalnie nie pasuje, ale po drobnej obserwacji działania obu wersji i wykonaniu jednego drobnego spawu przez ślusarza złożyłem z obu całość.
Tak jak pisałem, profilaktycznie też zrobiłem to w Lanosie ojca, ale tam są elementy plastikowe w częściach obrotowych więc takiej ekstremalnej sytuacji z zapieczeniem się raczej się nie doświadczy. O dziwo te plastikowe elementy nie wytarły się.

Odpowiedz do tematu