FORUM SEICENTO Strona Główna FORUM SEICENTO
INTERNETOWE FORUM FIATA SEICENTO - dawne seicento.pl

FAQTANIE OC  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Seicento 0.9 akumulator
Autor Wiadomość
Grzeg_orz 
nówka sztuka ;)

Wysłany: 06-04-2014, 19:00   Seicento 0.9 akumulator
   Bolid: SEICENTO 900

Witam wszystkich
Przejdę od razu do sedna - otóż od dwóch dni autko słabo odpala, tzn długo kręci i nie zawsze załapie. Stało się to nagle bez jakichś wcześniejszych objawów. Tak "na ucho" nie słychać aby rozrusznik wyraźnie wolniej kręcił. Wygląda to tak że za pierwszym razem kręci ok 4-5sek i nie odpali dopiero za drugim lub trzecim razem. Znajomy pomierzył mi dzisiaj napięcia i wygląda to tak - na wyłączonym zapłonie 12,5V , na biegu jałowym z obciążeniem(światła) i trochę podniesionymi obr - 15,2 V , bez obciążenia(świateł) przy rozruchu 8V i z każdym obrotem rozrusznika coraz bardziej spada. Czy to akumulator woła o wymianę? Jakie mogą być inne przyczyny?

krysy 
Nałogowiec

Wysłany: 06-04-2014, 19:10   
   Bolid: sc75/vwg4/161

15.2 to za dużo. Powinno być 13,5-13,8. Przy rozruchu 8v to też trochę mało.

Grzeg_orz 
nówka sztuka ;)

Wysłany: 06-04-2014, 19:38   

Dodam że alternator był regenerowany jakieś pół roku temu.
Podłączałem aku pod prostownik ale po 5-10 min prostownik pokazał pełne naładowanie.

BombelWND 
Bywalec

Wysłany: 06-04-2014, 23:42   
   Bolid: sc899 '99

jezeli masz mozliwosc to zalatw inny akumulator i zobacz jakie beda wskazania

Ja i moja fura super duet :)

Grzeg_orz 
nówka sztuka ;)

Wysłany: 08-04-2014, 17:50   

Problem chyba faktycznie leżał w aku. Założyłem inny i pali. Więc kupiłem nowy i wszystko git. Jeszcze tylko jutro udam się na pomiary napięć bo te 15.2V przy obciążeniu to rzeczywiście trochę za duże ładowanie

Znakomity 
Nałogowiec

Wysłany: 10-04-2014, 11:04   
   Bolid: Był 1.1 SPI

krysy napisał/a:
Powinno być 13,5-13,8.

Trochę mało kolego, akumulatorek szybko by się zasiarczył przy takim ładowaniu :wink:

Norma to 13.8-14.4 , najlepiej jak ładowanie mieści się w tych wartościach już przy włączonych światłach mijania bo przecież i tak cały rok powinny być włączone.

Z moich prywatnych obserwacji wynika że akumulatory najdłużej wytrzymują w samochodach gdzie napięcie mieści się w granicach 14-14.5V ale fakt że spore znaczenie ma sposób eksploatacji pojazdu i sprawność instalacji elektrycznej-marka akumulatora to sprawa drugorzędna.

Grzeg_orz, z tego co opisałeś to wynika że zbyt wysokie ładowanie (15.2) wygotowało "wodę" z akumulatora i stracił on swoją pojemność. Wymiana aku pomogła ale ten nowy też załatwisz i nawet gwarancji nikt Ci nie uzna :!: Doprowadź ładowanie do porządku bo szkoda nowego akumulatora...
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów bez podawania przyczyny.

TOMU? 
nówka sztuka ;)

Wysłany: 13-04-2014, 13:54   
   Bolid: active

Grzeg_orz napisał/a:
Dodam że alternator był regenerowany jakieś pół roku temu.
Podłączałem aku pod prostownik ale po 5-10 min prostownik pokazał pełne naładowanie.

To świadczy że akumulator jest kaput i nadaje się do wymiany.

Grzeg_orz 
nówka sztuka ;)

Wysłany: 13-04-2014, 17:37   

Znakomity - 15,2V było na włączonych światłach mijania ale na obr ok 3000.
Cytat:
wygotowało "wodę" z akumulatora

Ale stary aku nie był "pusty" sprawdzałem przed ostatnim ładowaniem przed jego śmiercią i poziom płynu we wszystkich celach był w normie.
Btw. znalazłem gwarancję z tego starego aku , który kilka dni temu wymieniłem i jest na niej data zakupu listopad 2004.

Paweł1984 
spamer team
Jasper84

Wysłany: 14-04-2014, 00:07   
   Bolid: Seicento sporting+,Hundai I30N performance

Grzeg_orz napisał/a:
Znakomity - 15,2V było na włączonych światłach mijania ale na obr ok 3000.
Cytat:
wygotowało "wodę" z akumulatora

Ale stary aku nie był "pusty" sprawdzałem przed ostatnim ładowaniem przed jego śmiercią i poziom płynu we wszystkich celach był w normie.
Btw. znalazłem gwarancję z tego starego aku , który kilka dni temu wymieniłem i jest na niej data zakupu listopad 2004.

Napięcie nie jest wyznacznikiem stanu akumulatora tylko gestość elektrolitu osobno w każdej celi :wink:
15,2v na podwyższonych obr. i na światłach dają właśnie regenerowane alternatory z chińskimi regulatorami napięcia za 20zł :wink:

Odpowiedz do tematu