FORUM SEICENTO Strona Główna FORUM SEICENTO
INTERNETOWE FORUM FIATA SEICENTO - dawne seicento.pl

FAQTANIE OC  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
problemy z astrą F 1.4 8V 60KM
Autor Wiadomość
automaniak126 
Nałogowiec

Wysłany: 13-07-2014, 14:21   problemy z astrą F 1.4 8V 60KM
   Bolid: Seicento

tak jak w temacie astra F 1.4: problem polega na tym, że autko się bardzo grzeje, płyn chłodniczy wymieniony nowy, układ odpowietrzony (mam nadzieję że dobrze chociaż czasami na ciepłym silniku urośnie trochę płynu), wycieków nigdzie nie ma, płynu nie ubywa, temp podczas normalnej jazdy pokazuje ok 95stopni co mi się wydaje dużo za dużo, a jeśli jakiś korek czy coś to zaraz 97-98 i się wentylator załącza (heh dobrze że przynajmniej działa), od razu eliminuje to że wskazówka na liczniku pokazuje dobrze temp. i czujniki są raczej dobre po po przyjechaniu z trasy czuć wyraźnie pod maską że autko się grzeje. pomóżcie bo już nie wiem co jest...
czy możliwe że pompa wody jest stara bo rozrząd już dawno nie mieniany i nie tłoczy dobrze płynu i dlatego się grzeje?? czy coś takiego sam już nie wiem..

aha od razu uprzedzam termostat wymieniany niedawno i też nic nie pomogło..

jest jeszcze druga sprawa bo autko czasami nierówno chodzi i łapie tak jakby szybszych obrotów (silnik krokowy wymieniony, przewody, świece też), i jak się zjeżdża przeważnie ze sporej górki na dwójce przy odjęciu nogi z gazu zapala się czasami check ale nie zawsze co to może być?? sonda, zapchany katalizator??? a może jakieś problemy z przepustnicą i wtryskiem???

każda porada mile widziana, z góry dzięki:))

Paweł A. 
Nałogowiec

Wysłany: 13-07-2014, 14:42   
   Bolid: Seicento 1.1 MPI CF3

To auto ma drugie imię problem. Zdejmij atrapę i zobacz czy nie masz założonej fabrycznej osłony zimowej na chłodnicę.

automaniak126 
Nałogowiec

Wysłany: 13-07-2014, 17:53   Re: problemy z astrą F 1.4 8V 60KM

automaniak126 napisał/a:
tak jak w temacie astra F 1.4: problem polega na tym, że autko się bardzo grzeje, płyn chłodniczy wymieniony nowy, układ odpowietrzony (mam nadzieję że dobrze chociaż czasami na ciepłym silniku urośnie trochę płynu), wycieków nigdzie nie ma, płynu nie ubywa, temp podczas normalnej jazdy pokazuje ok 95stopni co mi się wydaje dużo za dużo, a jeśli jakiś korek czy coś to zaraz 97-98 i się wentylator załącza (heh dobrze że przynajmniej działa), od razu eliminuje to że wskazówka na liczniku pokazuje dobrze temp. i czujniki są raczej dobre po po przyjechaniu z trasy czuć wyraźnie pod maską że autko się grzeje. pomóżcie bo już nie wiem co jest...
czy możliwe że pompa wody jest stara bo rozrząd już dawno nie mieniany i nie tłoczy dobrze płynu i dlatego się grzeje?? czy coś takiego sam już nie wiem..

aha od razu uprzedzam termostat wymieniany niedawno i też nic nie pomogło..

jest jeszcze druga sprawa bo autko czasami nierówno chodzi i łapie tak jakby szybszych obrotów (silnik krokowy wymieniony, przewody, świece też), i jak się zjeżdża przeważnie ze sporej górki na dwójce przy odjęciu nogi z gazu zapala się czasami check ale nie zawsze co to może być?? sonda, zapchany katalizator??? a może jakieś problemy z przepustnicą i wtryskiem???

każda porada mile widziana, z góry dzięki:))

PS: zapomniałem dodać że po przejechaniu jakiejś nawet niedużej trasy np z pracy do domu (ok. 15km) gdy zgasi się silnik i otworzy maskę to słychac takie bulgotanie w okolicach chłodnicy i węży które idą od chłodnicy- czemu tak się dzieje? tak jakby gotowało płyn w chodnicy i w wężach a nie dawało obiegu czy co??? może naprawdę ta pompa nie tłoczy dobrze??

są tu jacyś mechanicy lub znawcy co wiedzą o co chodzi? bo autko już było u kilku mechaniorów i większość mówi, że tak musi być że jest wszystko wporządku itd. albo po prostu mówią że nie wiedzą co to jest.... tak więc masakra :D

Paweł A. napisał/a:
To auto ma drugie imię problem. Zdejmij atrapę i zobacz czy nie masz założonej fabrycznej osłony zimowej na chłodnicę.

patrzyłem dopiero osłony żadnej nie ma;/

TheStig 
Nałogowiec

Wysłany: 13-07-2014, 18:17   
   Bolid: Opel Astra C14NZ + LPG

U mnie podczas jazdy pokazuje na wskaźniku 92-95 stopni i jest to normalne, gdyż termostat otwiera się przy 92 stopniach. Wentylator załącza się koło 100 i jest to tez zupełnie normalne.

mariusz1606 
Nałogowiec

Wysłany: 13-07-2014, 18:24   
   Bolid: SC 0.9,SC 1.1-> 1.2 16V, GS500E

czy to nie będzie UPG?
przynajmniej objawy tak wskazują, pod korkiem oleju jest masło? w płynie nie widać oleju? węże wodne twarde się robią?

automaniak126 
Nałogowiec

Wysłany: 13-07-2014, 18:30   

TheStig napisał/a:
U mnie podczas jazdy pokazuje na wskaźniku 92-95 stopni
u mnie 95 to jest min.
TheStig napisał/a:
Wentylator załącza się koło 100 i jest to tez zupełnie normalne.
co do wentylatora to chyba jest tak samo jak dochodzi 98 to się załącza.

mariusz1606 napisał/a:
czy to nie będzie UPG?

też tak się ostatnio zastanawiałem, ale ani nie kopci, ani nie traci mocy, ani nie ubywa płynu...

TheStig 
Nałogowiec

Wysłany: 13-07-2014, 18:32   
   Bolid: Opel Astra C14NZ + LPG

Myślę, że nie masz czym się przejmować, jak temperatura by przekraczała 100 stopni, to mogłoby być coś nie tak, ale tak to moim zdaniem wszystko jest ok.

slonik 
Bywalec

Wysłany: 14-07-2014, 00:00   
   Bolid: sc x3

Sprawdź sobie kody błędów. W asterce możesz sobie to zrobić zwierając dwa styki na złączu diagnostycznym i licząc ilość błyśnięć checka. Później na liście sobie sprawdzasz co to za kod. W F-ce były to chyba styki A i B. Dwa górne.

automaniak126 
Nałogowiec

Wysłany: 15-07-2014, 10:49   

slonik napisał/a:
Sprawdź sobie kody błędów. W asterce możesz sobie to zrobić zwierając dwa styki na złączu diagnostycznym i licząc ilość błyśnięć checka. Później na liście sobie sprawdzasz co to za kod. W F-ce były to chyba styki A i B. Dwa górne.

co do błędów to check ostatnio się wcale nie zaświeca więc to na razie sobie daruje, ew. podjadę gdzieś na zczytanie błędów, ale bardziej mnie niepokoi ta temperatura płynu chłodzącego...

Odpowiedz do tematu