FORUM SEICENTO Strona Główna FORUM SEICENTO
INTERNETOWE FORUM FIATA SEICENTO - dawne seicento.pl

FAQTANIE OC  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
odpowietrzenie układu hamulcowego
Autor Wiadomość
Leito 
nówka sztuka ;)

Wysłany: 12-09-2008, 20:50   odpowietrzenie układu hamulcowego
   Bolid: seicento 900

otóż jutro mam zamiar dokończyć moja prace z hamulcami czyli wymienic caly tyl bo przod juz zrobilem. chce od razu wymienic plyn hamulcowy jednak nie znalazlem manuala do tego ani za bardzo zadnego watku w ktorym byloby to opisane, wiem jedynie ze trzeba zaczac od tylu a skonczyc z przodu, jednak zastanawialem sie czy trzeba to robic przy włączonym silniku czy wystarczy normalnie, na wyłączonym? prosilbym o jakies wskazówki jak postępowac krok po kroku bo nawet nie wiem jak spuścić stary płyn. odnoście jeszcze przednich hamulców, zdarza mi sie czasami że zapiszczą przy skręcie, przy hamowaniu a czasami przy normalnej prostej jezdzie. czy to normalne? musza sie dotrzec czy cos czy po prostu klocki czy tarcze słabej jakości? z gory dzieki za pomoc i serdecznie pozdrawiam

ps. acha, wiem ze jest zawsze problem z odpowietrznikami, kupilem od razu komplet (4 sztuki) czy warto je wymienic nawet jak poprzednie sie da odkrecic bez problemu?

ahamay 
Nałogowiec

Wysłany: 12-09-2008, 20:57   
   Bolid: sc 1.4 T-jet,STILO MW jtd

silnik wylaczony to raz zaczynasz od tylnego prawego kola potem tylne lewe przod prawe i przod lewe

ze zbiorniczka strzykawka wybierasz tyle ile sie da potem zalewasz nowym plynem
przyda ci sie jakis metr gumowego weza o wew srednicy 4 mm lub 6 po to zeby nałozyc go na odpowietrznik i miec kontrole nad wyplywajacym starym plynem hamulcowym

a co do odpowietrznikow to jesli stare sie odkreca to wymiana nie bedzie konieczna wystarczy po dokreceniu siknac cały odpowietrznik konserwacja w spreju :) nie bedzie problemu z przyszlym odkrecaniem ;]

seryjne hample piszcza i beda piszczec jedyny sposob na to to zamiennik tarcze brembo plus klocki ferodo premier cena za komplet porownywalna do ceny oryginalnych czesci

ADAMSKY 
Nocny zwiadowca
Nadworny Akustyk

Wysłany: 12-09-2008, 21:14   
   Bolid: SC 1.1 SPI

http://www.seicento.pl/vi...=odpowietrzanie

Leito 
nówka sztuka ;)

Wysłany: 12-09-2008, 21:39   

ahamay napisał/a:

a co do odpowietrznikow to jesli stare sie odkreca to wymiana nie bedzie konieczna wystarczy po dokreceniu siknac cały odpowietrznik konserwacja w spreju :) nie bedzie problemu z przyszlym odkrecaniem ;]

no ale jesli je juz mam to moze warto je wymienic czy jednak lepiej zostawic te stare co?

jeszcze jedno male pytanko, ile pomiesci plynu uklad hamulcowy bo gostek w sklepie sprzedal mi o,5 litra bodajze dot4 i stwierdzil ze to wystarczy do wymiany

ahamay 
Nałogowiec

Wysłany: 12-09-2008, 23:26   

no do samej wymiany moze i ok ale jak chcesz pozbyc sie kazdej kropli starego to mało jak se ostatnio hample robilem to kupilem 2x0.4l i moze 100 ml mi zostalo:) a co do odpowietrznikow jak sa dobre zostaw na przyszły raz :)

Leito 
nówka sztuka ;)

Wysłany: 13-09-2008, 13:55   

a nie da sie od razu jakos wypompowac calego plynu z ukladu a potem zalac nowym?

ahamay 
Nałogowiec

Wysłany: 13-09-2008, 17:37   

Leito napisał/a:
a nie da sie od razu jakos wypompowac calego plynu z ukladu a potem zalac nowym?

niestety nie bo jak spuscisz caly plyn bedzie cyrk z odpowietrzaniem serwa ....

Leito 
nówka sztuka ;)

Wysłany: 14-09-2008, 18:20   

ok, dzieki

Odpowiedz do tematu