FORUM SEICENTO Strona Główna FORUM SEICENTO
INTERNETOWE FORUM FIATA SEICENTO - dawne seicento.pl

FAQTANIE OC  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Po wymianie łożyska z tyłu, dalej hałasuje..
Autor Wiadomość
dedek 
za dużo się czepia do forum

Wysłany: 23-09-2012, 18:24   Po wymianie łożyska z tyłu, dalej hałasuje..
   Bolid: Seicento 1.1 MPI

Hej
Wymieniłem dziś łożysko prawe tylne u siebie w sejaku, o czym niedługo napiszę jak najbardziej poprawny manual:)

Wymieniłem je bo strasznie hałasowało od 40 km/h wzwyż. Rzecz się miała przy jeździe na wprost i braniu łuków/zakrętów w lewo, co logicznie myśląc dawało do myślenia, że do wymiany idzie łożysko prawe. Jadąc w prawo, hałasu łożyska praktycznie nie było.
Tak więc wziąłem się za wymianę - wymieniłem.
Zauważyłem że stare łożysko (żeby nie było niedomówień mowa o kompletniej piaście wraz z łożyskiem) wcale nie było zniszczone, a i kręciło się w sumie bez większych przeszkód.
Po założeniu nowego, dokręceniu wszystkiego, wracam z działki do domu i się okazuje, że część odgłosów zniknęła ale przy jechaniu w lewo dalej hałasuje! :sad: Gdyby robił to mechanik, na pewno wróciłbym od razu z awanturą..

Po przeanalizowaniu ostatnich napraw i problemów, doszedłem do wniosku, że jedyne co zostało nie wymienione w ciągu ostatniego roku to lewe tylne łożysko. Prawe przednie jakiś tydzień temu w warsztacie, a lewe przednie na wiosnę również w warsztacie.
Czy jest możliwe, że to lewe tylne łożysko daje o sobie znak ale w sposób typowy dla prawego?
Z logicznego punktu myślenia, jeśli jedzie się w lewo to większe siły działają na prawe koła, piasty i łożyska więc wtedy one mogą łomotać, analogicznie jest ze skręcaniem w prawo kiedy to lewa strona auta ma ciężej.

jankes 
Nałogowiec

Wysłany: 23-09-2012, 18:32   
   Bolid: SC sporting & volvo v70 & DAF CF

Jeżeli przy skręcie w lewo huczało głośniej to do wymiany łożysko lewe ponieważ je wtedy dociążasz, a odciążasz prawe i gdyby to ono dawało d...py to przy lewoskręcie powinno cichnąć bo jest odciążone. Logika i praktyka

dedek 

Wysłany: 23-09-2012, 18:35   

No jak, przecież jadąc w lewo, samochód przechyla się na prawą stronę, "cięższa" robi się strona prawa czyli prawe łożysko się dociąża.. logika i praktyka :roll:

jankes 
Nałogowiec

Wysłany: 23-09-2012, 18:37   

To w stolicy macie coś nie tak z grawitacją :lol:

No dobra koniec jaj :-P . Moim zdaniem z łożyskami a szczególnie w wozidłach z belkami jest ciężko wyczuć która strona bo po belce niesamowicie to wszystko przenosi. Dopuki nie rozsypie się na tyle że na podniesionym aucie słychać to loteria.

matmac 
nówka sztuka ;)

Wysłany: 23-09-2012, 20:26   
   Bolid: Seicento 900 '01

jankes, Seicento nie ma belki tylko wleczone wahacze.

jankes 
Nałogowiec

Wysłany: 23-09-2012, 20:31   

Tak ale mocowane do belki a nie do karoserii a belka jest pusta w środku i przenosi dźwięk. Może nie tak jak w golfie 2, audi 80, ale przenosi. Dlatego napisałem o belce

seiko29
[Usunięty]

Wysłany: 23-09-2012, 20:46   

No dobra ale jak dociążasz lewe to i prawe również bo w jednym kulki atakują bieżnie zewnętrzną a w drugim wewnętrzną no chyba że całkiem prawe koło jest w górze :mg: - wiem że to nie amortyzatory ale ja wymieniłbym oba :wesoly:
Drogi Jankesie :))
a co do zasady grawitacji to chyba logiczne że przy skręcie w lewo bardziej dociążona jest strona prawa bo to na nią działa siła odśrodkowa - czy przy tym lewoskręcie nie wyczuwasz że pochyla cię w kierunku lewarka od biegów - postaw kubek z kawą na desce i skręć w lewo zobaczysz w którą stronę poleci :twisted: - fizyke w szkole mieli a... :?:

dedek 

Wysłany: 23-09-2012, 21:11   

Panowie, spokojnie, właśnie wstawiłem manuala więc zapraszam do lektury i uczyć się :cool:
seiko29, prawidłowo, u jankes-a jeżdżą po suficie dlatego tam fizyka nie gra roli :grin:
nie zmienia to faktu, że i tak mnie ta sytuacja denerwuje więc niedługo będę wymieniał drugie łożysko.

jankes 
Nałogowiec

Wysłany: 23-09-2012, 22:16   

seiko29 napisał/a:
postaw kubek z kawą na desce i skręć w lewo zobaczysz w którą stronę poleci :twisted: - fizyke w szkole mieli a... :?:

nie będę nic stawiał a na pewno kawy bo szkoda i jaja poparzone...
dedek czepia się do forum ja jaja robię z niego

seiko29 co ty się od razu stary urodziłeś czy 1-go listopada?

seiko29
[Usunięty]

Wysłany: 23-09-2012, 22:25   

jankes napisał/a:
seiko29 napisał/a:
postaw kubek z kawą na desce i skręć w lewo zobaczysz w którą stronę poleci :twisted: - fizyke w szkole mieli a... :?:

nie będę nic stawiał a na pewno kawy bo szkoda i jaja poparzone...
dedek czepia się do forum ja jaja robię z niego

seiko29 co ty się od razu stary urodziłeś czy 1-go listopada?

nic z tych rzeczy :bije: ale ten kubek zgodnie z powyższą tezą nie nie ma prawa oblać i co zatym idzie oparzyć Twoich klejnotów :mg:
jak stary jak umysł gimbusa :rotfl:

jankes 
Nałogowiec

Wysłany: 23-09-2012, 22:27   

a skąd wiesz z której strony mam kierownicę w seju? :p albo miałem

http://www.seicento.pl/vi...der=asc&start=0

dedek 

Wysłany: 23-09-2012, 22:48   

jankes, Piwo dla Ciebie za poczucie humoru i za jedyna na świecie przeróbkę seja a'la McLaren F1 gdzie kierownica jest po środku, a skrzynia w manetkach:)

dariusz.p 
Bywalec

Wysłany: 25-09-2012, 18:53   
   Bolid: fiat seicento

Czy jak obracam uniesionym kołem i nie słyszę żadnych podejrzanych dźwięków to mogę sądzić że łożysko jest dobre i nie hałasuje mi jadąc .Walczę już od jakiegoś czasu z denerwującym metalicznym świszczeniem,nie mogę tego zlokalizować,wina może leżeć już tylko po stronie silnika,skrzyni i tylnych łożysk, bo reszta sprawdzona i wymieniona (niepotrzebnie).

dedek 

Wysłany: 28-09-2012, 17:32   

Problem rozwiązany :grin:
Jak wspomniał kolega jankes, hałas z łożyska rozchodzi się po całej belce i trudno ocenić na "ucho" które łożysko tak naprawdę hałasuje, wymieniłem dziś łożysko z drugiej strony i jak ręką odjął. Zero jakiegokolwiek hałasu, szumu czy czegoś podobnego.
W dodatku miałem problem z drgającą kierownicą. Teraz ile bym nie jechał to ani drgnie, co by się wydawało, że tylna oś ma mało wspólnego z odczuciami na kierownicy.

molo_cx 
Bywalec

Wysłany: 02-10-2012, 11:29   
   Bolid: Fiat Seicento 1.1 MPI

Dawno mnie nie było, ale dla potomnych dodam że wystarczy podnieść samochód i pokręcić sobie kołami, oraz SC z ABS mają specjalne piasty do tyłu z pierścieniem magnetycznym i nie da się go założyć na zwykłą piastę.

Odpowiedz do tematu