FORUM SEICENTO Strona Główna FORUM SEICENTO
INTERNETOWE FORUM FIATA SEICENTO - dawne seicento.pl

FAQTANIE OC  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
HAMOWNIA
Autor Wiadomość
irekg 
Nałogowiec

Wysłany: 22-08-2009, 12:35   HAMOWNIA
   Bolid: sc A0

Ilu z Was hamuje się i jak często?

Zastanawiam się czy inwestować w hamownie - interesuje mnie raczej nie stacjonarna ale jakaś do realnych warunków (drogowa/portable)..

Liczę za ile mi sie zwróci inwestycja i po prostu nie wiem gdzie ten temat wcisnąć...
Wciskam tu - jak "góra" uzna że w złym miejscu to proszę przesunąć..
OPROG./PRODUKCJA HAMOWNI INERCYJNYCH, DOLOTY/ROZPORKI (SC/CC/PANDA/ASTRA/MEGANE FL/YARIS2/KAZDY NA WARSZTACIE)/AKCESORIA DO SPORTU WG FIA/KOLEKTORY SSACE 2P/ ELEMENTY WYCZYNOWE WYDECHOWE/GIĘTARKA/DIAGNOSTYKA EURO-3

Kooboosh 
Nałogowiec
t-jet

Wysłany: 22-08-2009, 13:31   
   Bolid: Seicento 1.4t

to zależy jaka cena.... za 100 zł hamowanie mi się nie widzi... hamowałem się za 50 zł, była to akcja grupowa i na razie starczy. Jakby hamowanie było po 20-30 zł, to można hamować się częściej, po jakimś większym tiunie, żeby zobaczyć, czy coś on dał, lub testując różne rozwiązania.... ale nie wiem, czy taka cena interesuje warsztat...

irekg 
Nałogowiec

Wysłany: 22-08-2009, 18:50   

liczyłem na 60-70pln

20-30 pln wchodzi w gre ale np jako drugie lub trzecie "hamowanie"

pracuje też z moim elektronikiem nad przystawką zeby hamować elektronicznie na tej samej zasadzie co dynomat...jak wyjdzie i np po pomiarach kilku seryjnych aut wyjdzie nam podobny do seryjnego wynik to rzeczywiscie byłby to sens robic takie hamowanie za te 30-40pln..

zapis danych wlasciciela i jak wraca za miesiąc dwa z czyms podłubanym to pomiar i róznica z pierwszym czy kolejnym pomiarem - tak to widziałem...
OPROG./PRODUKCJA HAMOWNI INERCYJNYCH, DOLOTY/ROZPORKI (SC/CC/PANDA/ASTRA/MEGANE FL/YARIS2/KAZDY NA WARSZTACIE)/AKCESORIA DO SPORTU WG FIA/KOLEKTORY SSACE 2P/ ELEMENTY WYCZYNOWE WYDECHOWE/GIĘTARKA/DIAGNOSTYKA EURO-3

szymonek 
ĄĄĘĘĘ

Wysłany: 23-08-2009, 13:15   
   Bolid: 1E 187

Mamy w okolicy jednego kolegę, który ma przenośną hamownie. Ogłosił się na wszelkich lokalnych klubach samochodowych, że może przyjechać na spot i pomierzyć. Cena 50 pln. Chętnych jako tako ma

Rzeczy niemożliwe załatwiam od ręki... cuda zajmują mi trochę więcej czasu... :))

irekg 
Nałogowiec

Wysłany: 23-08-2009, 16:18   

ale ma dynomat czy elektroniczną - generalnie po małym QPC doszliśmy do wniosku ze dynomat da sie zastapić przystawką...

plus dynometu jest taki ze moge mierzyc 126p (brak wtrysku..) potrzebna mi informacja z czujnika drogi i wału...

jedyne czego nie można policzyć to opory toczenia (trzebaby przyjąć cos liniowego..)

szymonek 
ĄĄĘĘĘ

Wysłany: 25-08-2009, 09:13   
   Bolid: 1E 187

ten kolo (właśnie się dowiadywałem) ma Dynomet. Koszt 50pln. Jakos wychodzi na swoje ;)

Rzeczy niemożliwe załatwiam od ręki... cuda zajmują mi trochę więcej czasu... :))

Myska 
Smerfetka

Pomogła: 2 razy
Wysłany: 25-08-2009, 09:19   Re: HAMOWNIA
   Bolid: Fiat Coupe 16 VT

Byłam w sobote i to był mój pierwszy raz.. :lol: nastepny w listopadzie po zmianie silnika :wink:

irekg 
Nałogowiec

Wysłany: 25-08-2009, 10:42   

Myśka i jak sie kolektor ssący euro 2 sprawuje (masz 1,1 mpi?)
wynikiem sie pochwal :]

no i nadal się szymon zastanawiam - z forum odpowiedziały 3 osoby - raczej na swoje bym nie wyszedł hehe..

kurde nie wiem :/

policzyłem ze jedno auto dziennie i za rok pełny zwrot...

Wuniek 
Nałogowiec
Dispatcher

Wysłany: 25-08-2009, 16:12   
   Bolid: SC 1.2MPi 6speed

irekg napisał/a:
Myśka i jak sie kolektor ssący euro 2 sprawuje (masz 1,1 mpi?)
wynikiem sie pochwal :]

no i nadal się szymon zastanawiam - z forum odpowiedziały 3 osoby - raczej na swoje bym nie wyszedł hehe..

kurde nie wiem :/

policzyłem ze jedno auto dziennie i za rok pełny zwrot...

żeby ogarnąć cos takiego jak piszesz musiał byś latać po wszystkich większych zlotach i szukać klientów myślę że na każdym byś ze 4os znalazł

ale to tylko w teorii by wyszło bo w praktyce musiał byś poświeć na to dużo czasu (dojazdy itp)

i jeszcze pytanie brzmi na ile prawdziwe wyniki będą z takiej hamowni?

jak bym miał za dużo $$ to bym sobie coś takiego kupił ale nie po to żeby szukać klientów tylko żeby mieć dla siebie (sporo usprawnia proces modowania) i czasami zarobić parę $$

co do cen (przynajmniej w wawie):
- hamowanie grupowe od 50zl (na mineralnej) do 100 (w innych firmach)
- hamowanie indywidualne 100-200 zależy od miejsca i hamowni

cena poniżej 100 zawsze będzie atrakcyjna o ile hamownia będzie wiarygodna i co ważne będzie hamować FWD i RWD i wytrzymywała do 400km i 500Nm (co najmniej)

Scuderi Split Cycle Engine

irekg 
Nałogowiec

Wysłany: 25-08-2009, 16:52   

Znasz mnie i wiesz ze inwestuje wyłącznie w dobre narzędzia...

Dynomet ierzy KAŻDĄ moc i KAŻDY napęd...

typ inercyjny czyli napędzanie i potem zwlanianie do zera..

warunki rzeczywiste..

tak nawiasem to co z Tobą bo Cie nie "czytać" :]

mam rozgryziony patent Dynometu - elektronicznie jestem w stanie to zrobić! ale tylko dla silników z wtryskiem...(dochodzi sporo różnic teoretycznych bo jednak to o czym mowię ma pomiar na kole...nie na rolce ale kole...)

cena to troszkę ponad 10K...
mam dostepna wagę - mam dostępny kawałek porządnej prostej drogi (równa itd...)
myslalem zeby brać 50pln od pojedynczego pomiaru (tylko mocy i momentu..każdy dodatkowy pomiar np 400metrów albo 60-120 to dodatkowa jakaś tam minimalna opłata..)

na dole Polski niewielu to ma...

kupie albo to albo stanowisko do geometrii...

film o dynomecie:
http://www.auto-swiat.pl/...alizce,312.html
i dynomet tego typu ale hala: http://www.youtube.com/watch?v=n9MIX_b_kPQ (coś dla "tunerów" :] )

dostawca twierdzi - a znany to w 1/4 mili czlowiek ze dynomet jest najlepszy - warunki rzeczywiste...
i że sorry ale za 300tys hala to raczej ineres ale jak jestes tunerem...typu godula itd..

ale jak się wkurze to za te 10k zrobie po swojemu halową obciążeniową :] elektronik mój mówi ze bez problemu do ogarnięcia - ale wiesz o co kaman - hala/podatki/zezwolenia..
a tak firma kogucik w bagażniku samochodu :]

Wuniek 
Nałogowiec
Dispatcher

Wysłany: 25-08-2009, 19:13   
   Bolid: SC 1.2MPi 6speed

no tak założenia jak najbardziej słuszne i jak coś mogę być pierwszym klientem bo trzeba się ecu masterem znów pobawić

a co do forum to raz ze bylem na wakacjach a 2 nie chce mi się już w kolko pisać tego samego (krew mnie zalewa jak na 1 stronie są 3 tematy o wydechu)

a na warsztacie robię porządek ze skrzyniami złożyłem już 3 i jeszcze 1 albo 2 będą z części a resztę trzeba wywalić bo miejsce zajmują

w międzyczasie wykopaliśmy kanał (tydzień roboty ale uzbrojony jak poniemiecki bunkier jest)

w koncie leży dol silnika od 1.2 i na przyszły sezon coś się z niego wymodzi :wesoly:

Scuderi Split Cycle Engine

irekg 
Nałogowiec

Wysłany: 25-08-2009, 19:25   

widzisz a ja lifta stawiam :]

irekg 
Nałogowiec

Wysłany: 26-08-2009, 10:50   

no i z chęci zakupu powstał calkiem pokaźny budżet na ... budowanie tego typu urządzeń :]

powiem tylko tyle: każdego z Was będzie na to stać :]
projekt powinien powstać do końca tego roku (do fazy testów drogowych..)

budowa i zasada działania podobna do DYNOMETU :]

jak to dobrze pracować w OBR :]

saper1985
[Usunięty]

Wysłany: 26-08-2009, 13:40   

pożyjemy, zobaczymy co z tego wyjdzie... mam nadzieje że pod koniec roku będę się mógł zhamować u Ciebie...

irekg 
Nałogowiec

Wysłany: 26-08-2009, 15:45   

ja mam nadzieje ze to co wyrysowaliśmy na tablicy (masakra :] ) powstanie i takie detale jakie potrzebujemy znajde w jakiejś normalnej cenie..

sam będziesz sie mógł hamować - o to mi chodzi :] robisz coś w silniku - i sam odrazu to SWOIM urządzeniem sprawdzasz...

chciałbym zeby takie urządzenie kosztowało 3 razy mniej niż dynomet..

Odpowiedz do tematu