|
FORUM SEICENTO
INTERNETOWE FORUM FIATA SEICENTO - dawne seicento.pl
|
Akumulator rozładowany do zera. |
Autor |
Wiadomość |
Popaczek1906
nówka sztuka ;)
|
Wysłany: 02-02-2013, 17:51 Akumulator rozładowany do zera.
Bolid: Fiat Seicento SX |
|
|
Witam
Mam problem z akumulatorem w seju 900.
Otóż od jakiegoś czasu "coś" mi się pierdzieliło w samochodzie: 3 razy rozładowało mi aku na postoju (akumulator mam od listopada 2012, na gwarancji), światła przygasały np. podczas włączania wycieraczek itd. Po wizycie u elektryka okazało się w końcu, że alternator był do wymiany.
W dzień, w który miałem jechać do tego elektryka akumulator rozładował mi się do zera. Samochód musiałem odstawić do fachowca, więc odpaliłem seja od samochodu kolegi. Po drodze zatrzymałem się pod sklepem niedaleko mojego domu, więc z rozpędu zgasiłem auto, które znowu nie odpaliło. Kolejny raz odpaliłem od kolegi. Dojechałem do elektryka, on zrobił auto, normalnie odpaliłem i zostawiłem na noc. Następnego dnia samochód oczywiście nie zapalił (choć nie był już rozładowany do zera, kilka razy "kręcił") . Stwierdziłem, że skoro dzień wcześniej był "wyzerowany" to muszę go naładować. Podłączyłem prostownik na około 8 godzin. Teraz ładnie pali.
Mam 2 pytania: czy przez to rozładowanie do zera może się coś stać z akumulatorem? Na razie, po 2 dniach, pali.
I drugie: czy jeżeli jednak coś się będzie działo, aku nie będzie trzymał mogę oddać go do sklepu i oczekiwać otrzymania nowego? Jak pisałem jest na gwarancji.
Bardzo proszę o pomoc. Mam nadzieję, że nie zagmatwałem opisu sytuacji swoją długą historyjką |
|
|
|
 |
Tomek16f
Nałogowiec Kocha Mercedesy

Pomógł: 48 razy Wiek: 45 Dołączył: 27 Gru 2011 Posty: 853 Skąd: ?ląsk/Bielsko-Biała
|
Wysłany: 02-02-2013, 18:04
Bolid: SC MPI, Hyundai, Carrera 4, MB 300 AMG |
|
|
Popaczek1906 napisał/a: | akumulator rozładował mi się do zera. |
Nie dobrze ..... dla aku
Popaczek1906 napisał/a: | Podłączyłem prostownik na około 8 godzin. |
jakie to aku jest starego typu, ,,bezobsługowy'' czy ten fachman go sprzwdził ? poziom elektrolitu itp...
Popaczek1906 napisał/a: | Mam 2 pytania: czy przez to rozładowanie do zera może się coś stać z akumulatorem? |
Nie jest to wskazane żeby rozładowywac do zera, mogło, ale nie musiało
Popaczek1906 napisał/a: | I drugie: czy jeżeli jednak coś się będzie działo, aku nie będzie trzymał mogę oddać go do sklepu i oczekiwać otrzymania nowego? Jak pisałem jest na gwarancji. |
Jak ktos sie pokusi i popatrzy i stwierdzą że to było po przez zła eksploatacje to nie uznają ...
Popaczek1906 napisał/a: | Jak pisałem jest na gwarancji. |
Przeczytaj warunki gwarancji |
_________________ nasz YT
http://www.youtube.com/us...09?feature=mhee
www:
http://www.auto-moto-serwis.com.pl/
Fanpage
https://www.facebook.com/AutoMotoSerwisChannel
 |
|
|
|
 |
macher
Moderator
Pomógł: 448 razy Dołączył: 01 Sie 2006 Posty: 2149 Skąd: wioska wilków wlkp
|
Wysłany: 02-02-2013, 18:15 Re: Akumulator rozładowany do zera.
Bolid: były Seicento '99 900 + LPG, Panda 1100 |
|
|
Popaczek1906 napisał/a: | Po wizycie u elektryka okazało się w końcu, że alternator był do wymiany.
|
Czasami tego nie wspominaj bo gwarancji nie uznają - nie było zapewnione ładowanie na odpowiednim wskazanym przez producenta akumulatora poziomie.
Rozładowanie do zera nie jest wskazane - prowadzi do zasiarczenia i taki akumulator za długo nie pociągnie. |
_________________ Hac не дoгoнят ... |
|
|
|
 |
Popaczek1906
nówka sztuka ;)
|
Wysłany: 02-02-2013, 18:22
Bolid: Fiat Seicento SX |
|
|
Cytat: | jakie to aku jest starego typu, ,,bezobsługowy'' czy ten fachman go sprzwdził ? poziom elektrolitu itp... |
Bezobsługowy nie jest na pewno. Nie znam się na akumulatorach, wiem że jest kwasowy. Szczerze mówiąc poziomu elektrolitu jeszcze w nim nie sprawdzałem...
Cytat: | Czasami tego nie wspominaj bo gwarancji nie uznają - nie było zapewnione ładowanie na odpowiednim wskazanym przez producenta akumulatora poziomie. |
Jasna sprawa, że nie wspomnę o tym. |
|
|
|
 |
gajowwy
Nałogowiec
Pomógł: 9 razy Dołączył: 27 Sie 2011 Posty: 123 Skąd: dokładnie
|
Wysłany: 02-02-2013, 19:43
Bolid: seicento 900 |
|
|
od listopada to raczej elektrolitu nie ubyło. Ot po prostu wytrzyma Ci rok której , zmniejszyła Ci się w pewnym stopniu jego pojemność. Będzie szybciej się rozładowywał jeśli np zapomnisz wyłączyć światła. Seicento nie jest wymagający co do sprawności akumulatora, to mały silnik, który łatwo przełamać. Nie ma rozbuchanej elektroniki, więc i wymagania nie są duże. Jeździj i się nie przejmuj |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
| |
|