FORUM SEICENTO Strona Główna FORUM SEICENTO
INTERNETOWE FORUM FIATA SEICENTO - dawne seicento.pl

FAQTANIE OC  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
problem z radiem
Autor Wiadomość
dacio 
nówka sztuka ;)

Wysłany: 11-04-2012, 22:41   problem z radiem
   Bolid: seicento 1.1 MPI

Mam pewien problem z radiem samochodowym DALCO 065 i być może ktoś będzie posiadał wiedzę, aby udzielić mi odpowiedzi na pytanie , a mianowicie :
Czy to jest normalne, że po wyłączeniu radia świeciły na biało przyciski (6 przycisków, które normalnie przy włączonym radyjku są podświetlone na niebiesko), jak również na wyświetlaczu LCD pokazuje się zegar wskazujący czas (też na biało).
poza tym w glosnikach slychac ciche szumienie nie wiem co to moze byc ? ? pomozcie ...

turboadi7749 
nówka sztuka ;)

Wysłany: 12-04-2012, 07:18   
   Bolid: Był Fiat Seicento SX 900 aktualnie nie ma nic

Może coś walło (jakiś rezstor) w torze zasilania podświetlenia i niebieskie diody są tak przesilone że świecą na biało? ;p
A czy to szumienie występuje na wszystkich wejściowych kanałach, znaczy się Radio, Cd, AUX?
Bo w sumie to jest radio za 80 zł i takie igraszki w takich sprzętach to norma, bo tu gdzieś może być masa nie dociągnięta i coś innego sieje zakłócenia powodujące szumienie.. A jeszcze jedno, czy na odpalonym/ zgaszonym silniku tak samo?

dacio 
nówka sztuka ;)

Wysłany: 12-04-2012, 14:22   
   Bolid: seicento 1.1 MPI

gdy radio gra obojetnie czy stacje radiowe czy mp3 czy sd to szumienia nie slychac dzwiek jest w miare czysty.. dopiero po wylaczeniu radia slychac szum tak jakby caly czas byly na czuwaniu i to niezaleznie czy silnik jest wlaczony.. boje sie ze mi aku padnie przez to.. koles ktory je podlaczyl stwierdzil ze jest ok wszystko i to nie jego wina ponoc to przez `chinszczyzne`....

turboadi7749 
nówka sztuka ;)

Wysłany: 12-04-2012, 16:26   
   Bolid: Był Fiat Seicento SX 900 aktualnie nie ma nic

dacio napisał/a:
ponoc to przez `chinszczyzne`....

I ma racje, pisałem ci o tym wyżej.. A szumi dlatego że końcówka mocy cały czas jest zasilana co w przyszłości może ci spowodować rozładowanie akumulatora jak nie będziesz jeździł. Moja rada? Zmień radio na jakieś firmowe, jak nie masz za dużo kasy.. może być nawet jakieś zadbane, sprawne i używane.

Chyba że się chcesz bawić to:
1.) Dorób dodatkowy wyłącznik na kablu zasilającym radio. -> to taka metoda na szybciora ;) Da ci to że radio nie będzie szumiało jak je będziesz wyłączać.

2.) W sekcji zasilania podświetlenia daj przed ledami podświetlającymi jakiś większy rezystor (dobierz go metodą prób aż uzyskasz oczekiwany efekt ), to rozwiąże problem z silnym podświetleniem. A co do szumów byś musiał w radiu zasilanie końcówki mocy przepiąć za włącznikiem radia ( tu bez lutownicy i bez ogarnięcia się w elektronice nic nie zdziałasz) wtedy nie będzie szumiało gdy radio będzie wyłączone ponieważ końcówka mocy radia nie będzie zasilana ;)

Wybór należy do Ciebie, ja bym na Twoim miejscu dozbierał parę złociszy i dorwał jakieś firmowe radio, które oprócz wyeliminowania takich problemów jak w tym "Dalco"? zagra napewno o niebo lepiej :wesoly:

Pozdrawiam

eggforever 
nówka sztuka ;)

Wysłany: 12-04-2012, 17:39   
   Bolid: VAN MPI & GALANT KOMBI

co dziennie obserwuje aukcje i da się kupić sprawne radio za 50-60zl, co prawda nie będzie miało MP3, SD, USB i milion innych funkcji które radio teoretycznie posiada za to będzie firmowe, spełniające wszelkie normy jakościowe oraz bezpieczeństwa, którego nie będzie strach zostawić pod prądem na noc w samochodzie. Dodatkowo zagra lepiej od tych podróbek

Przykład takiego radia : JVC

Odpowiedz do tematu