|
FORUM SEICENTO
INTERNETOWE FORUM FIATA SEICENTO - dawne seicento.pl
|
Wymiana cylinderka |
Autor |
Wiadomość |
Magikrealista
Nałogowiec

Pomógł: 6 razy Wiek: 34 Dołączył: 29 Kwi 2015 Posty: 368 Skąd: Białystok
|
Wysłany: 16-07-2015, 18:29 Wymiana cylinderka
Bolid: Ceed 1.4 DOHC |
|
|
Witam. W najbliższym czasie planuję wymianę cylinderka w bebnie. Nigdy tego nie robiłem więc mam parę pytań. Czy po zdjęciu go spuszczac cały płyn i którędy.? Czy kupić do niego przewód ten sztywny od razu? Czy kupić rozpierak gdy ręczny stoi i nie odbija? I najważniejsze jak dokładnie odpowietrzac układ po wymianie? Dodam ze szczęki i linka ręcznego są nowe. Chodzi o jeden bęben drugi jest w porządku [już dwa lata ten sam diagnosta mi każe to naprawić ] pozdrawiam |
|
 |
co17rey
Nałogowiec
Pomógł: 14 razy Wiek: 33 Dołączył: 02 Sie 2011 Posty: 150 Skąd: ERA / SC
|
Wysłany: 16-07-2015, 22:33
Bolid: Ford Focus MK2 |
|
|
Jeśli uda Ci się odkręcić przewód z cylinderka to wymiana nie będzie konieczna. Tylko potrzebny dobry klucz płasko-oczkowy, bo zwykłym płaskim możesz obrobić śrubę. Polej kilka godzin wcześniej to miejsce WD-40, obstukaj młotkiem i powinno puścić.
Spuszczać całego płynu nie musisz, wystarczy, że wyleci Ci z przewodu miedzianego, ale dużo nie wyleci, potem uzupełnisz przez zbiorniczek i wszystko. Odpowietrzasz tylko tę stronę, którą wymieniałeś, pod warunkiem, że nie spuszczałeś płynu. Jeśli płyn bardzo stary to warto wymienić, bo zbiera wodę, a woda niekorzystnie działa na pompę hamulcową.
Rozpieraki najlepsze są fabryczne, jeśli przyrdzewiały, to WD-40, rozruszaj je i oszlifuj z rdzy, ewentualnie cortanin na rdzę i rozpierak jak nowy. Żaden zamiennik niestety nie wytrzyma tyle co oryginał, są bardzo cienkie w porównaniu do ori. |
_________________ Ford Focus MK2 |
|
|
|
 |
Magikrealista
Nałogowiec

|
Wysłany: 16-07-2015, 22:51
|
|
Ok wszystko jasne tylko jak się odpowietrza jedną stronę a jak np całość? To już bym zmienił cały ale jak cały spuścić ? Odpalam i depam hamulec aż z przewodu pójdzie i wsadzam w cylinderek? |
|
 |
Linduś
Włóczykij wróg publiczny nr 1

Pomógł: 141 razy Wiek: 38 Dołączył: 21 Lut 2008 Posty: 2834 Skąd: Miasto Włókniarzy
|
Wysłany: 17-07-2015, 22:38
Bolid: Punto Grande 1,4 8v / 126p 650 |
|
|
jak ja wymieniałem to po prostu robiłem operację "odpowietrzania", aż poleciał z układu czysty płyn, potem dolewka do zbiorniczka i kolejne koło |
_________________ Niebo świeci pogodnie, od bruków coraz chłodniej,
Dobrze być tylko przechodniem, ulicą życia iść,
Była nam kiedyś dana Ziemia Obiecana,
Niezabliźniona rana, zielony młody liść…
|
|
|
|
 |
co17rey
Nałogowiec
Pomógł: 14 razy Wiek: 33 Dołączył: 02 Sie 2011 Posty: 150 Skąd: ERA / SC
|
Wysłany: 17-07-2015, 23:23
Bolid: Ford Focus MK2 |
|
|
Przeczytaj na necie jak to robić, jest masa źródeł nawet na tym forum. Jeśli wymieniasz cały to odkręcasz odpowietrzniki w każdym cylinderku i pedał w podłogę. Zakręcasz odpowietrzniki. Tylko nie wiem czy się pompa nie zapowietrzy tym sposobem, doczytaj na forum. Nalewasz nowy i odpowietrzasz po przekątnej z tego co pamiętam, czyli zaczynasz prawy przód, potem lewy tył, potem lewy przód i prawy tył. Robisz to tak, odkręcasz odpowietrznik, ktoś wciska pedał i trzyma, Ty zakręcasz odpowietrznik, potem ten ktoś puszcza pedał. Czynność powtarzasz do czasu, aż pójdzie czysty płyn z odpowietrznika.
Żeby nie marnować płynu, to załóż rurki gumowe i do słoika, a potem z powrotem do zbiorniczka, jeśli już leci czysty. |
_________________ Ford Focus MK2 |
|
|
|
 |
Magikrealista
Nałogowiec

|
Wysłany: 17-07-2015, 23:29
|
|
No już mam wszystko obczajone co i jak. Jutro zabieram się za ręczny a z wymianą cylinderkow i płynu podjadę do majstra Samemu źle i to musi być pewne zrobione. Dwa razy zdarzyło mi się jechać bez płynu z dziurawym układem i nie jest to przyjemne Dzięki za podpowiedzi panowie |
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
| |
|