FORUM SEICENTO Strona Główna FORUM SEICENTO
INTERNETOWE FORUM FIATA SEICENTO - dawne seicento.pl

FAQTANIE OC  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
oświetlenie wnętrza pali cały czas
Autor Wiadomość
yahoo73 
nówka sztuka ;)

Wysłany: 28-08-2011, 18:21   oświetlenie wnętrza pali cały czas
   Bolid: seiceno 1.1 S

Witam !!!
Mam następujący problem: oświetlenie wnętrza pali się cały czas. Przestaje się palić jedynie wtedy, gdy odłączę czerwony konektor od lampki. Sprawdziłem wyłączniki przy drzwiach i są sprawne - sprawdzane w innym samochodzie. Dodam jeszcze że mam problemy z alarmem, który między innymi podłączony jest pod prawy wyłącznik drzwi.

macher 
Moderator

Wysłany: 28-08-2011, 18:33   
   Bolid: były Seicento '99 900 + LPG, Panda 1100

Skoro świeci lampka to musi dostawać masę z wyłączników drzwiowych.Przewód alarmu jak ciągnięty od drzwi? Przez diodę? Bo tak chyba powinno być by diodę wstawić w przewód do alarmu a tak może z alarmu dostaje masę i dlatego przewodem idzie na lampkę wnętrza. Możesz wypiąć centralkę alarmu? Wtedy byś wiedział że to od alarmu. Wstaw diodę zwykłą np 4001-4007w przewód co idzie od wyłącznika drzwiowego do alarmu.Lub sprawdź tą co być może posiadasz założoną czy nie straciła zdolności zapory

yahoo73 
nówka sztuka ;)

Wysłany: 28-08-2011, 19:45   
   Bolid: seiceno 1.1 S

Odłączyłem centralkę alarmu i nie pomogło. Ale tam coś jest namieszane z tym kablem od wyłącznika drzwi do alarmu bo on się rozgałęzia i idzie nie tylko do centralki - niestety już jest za ciemno aby sprawdzić gdzie. Fakt, że alarm po uzbrojeniu po 5 sek zaczyna wyć. Nie zależy mi na alarmie ale na centralnym z pilota. Po odłączeniu centralki niestety nie mam centralnego nawet z kluczyka.

macher 
Moderator

Wysłany: 28-08-2011, 20:15   
   Bolid: były Seicento '99 900 + LPG, Panda 1100

Dobrze sprawdź przewód który biegnie od wyłączników drzwiowych do centralki alarmu.Rozgałęzia się bo idzie na centralkę i na lampkę oświetlenia wnętrza. Tak jest z obu stron drzwi zapewne.Jak wiesz który to przewód dochodzi do centralki alarmu od wyłączników drzwi to możesz multimetrem lub probówką żarówkową po odpięciu centralki alarmu sprawdzić w złączu czy pojawia się masa nawet jak drzwi zamknięte .Wydaje mi się że pewno masz odizolowany kawałek gdzie są podpięte kable do alarmu, dotyka masy i podaje sygnał na lampkę jak i na alarm który rozpoznaje krańcówkę jako otwartą i uruchamia się wzbudzenie . Nie wiem jaki masz alarm ale jak ja mam niedomknięte drzwi to po uzbrojeniu alarmu przypomina pięciokrotnym piknięciem o niedomkniętych drzwiach

Odpowiedz do tematu