Jak rozpoznać , który pin to masa na głośniku |
Autor |
Wiadomość |
maupe
nówka sztuka ;)
Pomógł: 4 razy Dołączył: 10 Gru 2009 Posty: 38 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 15-06-2011, 21:07 Jak rozpoznać , który pin to masa na głośniku
Bolid: .9 litra [cool] |
|
|
Witam , kupiłem głośniki i nie ma do nich żadnej instrukcji - dziadostwo z norauto , sa dwa piny męskie , jeden szeroki , standardowy , a drugi dwukrotnie cieńszy , który z nich powinien mieć podłączona masę ? Za odpowiedzi dziekuje. |
_________________ 0.9 litra [cool]
 |
|
|
|
 |
anathema4
Nałogowiec

Pomógł: 13 razy Wiek: 41 Dołączył: 14 Maj 2010 Posty: 677 Skąd: Częstochowa
|
Wysłany: 15-06-2011, 21:08
Bolid: Był SC 1.1SPI. Jest Panda II 1.2 Dynamic. |
|
|
Najczęściej szerszy dają przy plusie ale skoro to taki wynalazek, że nawet oznaczenia nie ma to równie dobrze może być to całkowicie odwrotnie. |
_________________ Być latarnią dla innych... |
|
|
|
 |
maupe
nówka sztuka ;)
|
Wysłany: 15-06-2011, 21:31
|
|
Dzięki , podłącze + , a i tak musze je z tyłu pomontować , bo maja wystające badziewie na membranie i przy zastosowaniu dystanów na przednich maskownicach raczej by sie nie trzymały ja to mam szczęście , wczoraj o tym czytałem , a i tak kupiłem złe |
 |
|
|
|
 |
molo_cx
Bywalec

Pomógł: 11 razy Wiek: 39 Dołączył: 10 Mar 2008 Posty: 80 Skąd: Przeginia Duchowna
|
Wysłany: 16-06-2011, 19:05
Bolid: Fiat Seicento 1.1 MPI |
|
|
Głośniki nie mają masy!! jest tylko plus i minus - za pomocą biegunów ustala się fazę sygnału wejściowego. I nie ważne czy podłączysz plus do plusa czy do minusa, ważne żebyś tak zrobił na wszystkich głośnikach, z reguły lepiej pilnować sobie biegunów. A plus jest zawsze z prawej strony - patrząc z tyłu głośnika. |
|
|
|
 |
maupe
nówka sztuka ;)
|
Wysłany: 16-06-2011, 22:10
|
|
no dzięki , dzięki , dzis kupiłem płaskie głosniki na przód i maja na szczęście oznaczone - i + , minus to ten cieńszy konektorek , + to ten grubszy , pozdrawiam |
 |
|
|
|
 |
kamilecki
nówka sztuka ;)
|
Wysłany: 17-06-2011, 17:03
Bolid: Golf 3 GT TDI 118HP |
|
|
molo_cx, ma racje,
ale na upartego podłączasz baterię płaską 9Volt lub 4,5Volt do głośnika na krótką chwilę, jak membrama wyskoczy to plus baterii podłaczyles do plusa głośnika, a jeśli membeama zostanie wciągnieta to plus baterii podłaczyłes do minusa głośnika..
pozdro! |
_________________ Sadzomiot...
 |
|
|
|
 |
maupe
nówka sztuka ;)
|
Wysłany: 17-06-2011, 20:57
|
|
podłączyłem + do szerokiego konektorka , - do wąskiego i wyszystko gra i nic nie buczy
nadchodzi nowa jakość w jeździe sejem bo przez półtora roku śmigałem bez radia |
 |
|
|
|
 |
|