FORUM SEICENTO Strona Główna FORUM SEICENTO
INTERNETOWE FORUM FIATA SEICENTO - dawne seicento.pl

FAQTANIE OC  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Jaki wzmacniacz??
Autor Wiadomość
Grosik 
Nałogowiec

Wysłany: 08-02-2013, 18:33   Jaki wzmacniacz??
   Bolid: Sejko 1.1 MPi

Zakupiłem głośniki Hertz DSK 165.3
http://allegro.pl/glosnik...2993553634.html

i pytam znawców jaki wzmacniacz pod nie żeby było optymalnie. dodam, że nie chce więcej głośników w aucie, ale chce by to jakoś brzmiało. Będę miał jeszcze TW w słupkach.

Głośniki będą montowane w boczkach drzwi z MDF-u które sam strugam.

frutek1990 
Nałogowiec

Wysłany: 10-02-2013, 13:46   
   Bolid: SC 1.1MPI '06

głosniki mają 80W RMS. Co do doboru wzmacniacza jest kilka szkół. Ja zawsze kierowałem sie tym że piec powinien być 1.5x mocniejszy od głosników co w tym przypadku daje 120W na kanał. Wszystko zależy od budżetu.

Grosik 
Nałogowiec

Wysłany: 10-02-2013, 15:57   

Budżet na wzmacniacz to hmm.. do 400 zł, jako że to moje pierwsze audio w aucie, to nie znam się zbytnio na firmach i jakości wzmacniaczy, dlatego potrzebuje rady ;)

frutek1990 
Nałogowiec

Wysłany: 10-02-2013, 16:39   

O ile się nie mylę to Hertz pracuje na oporze 3-3.2Ohm. Sam miałem kiedyś zestaw DSK165 i miał rezystancje 3.2Ohm.

http://allegro.pl/wzmacni...3005690460.html

http://allegro.pl/wzmacni...3018280658.html

Grosik 
Nałogowiec

Wysłany: 10-02-2013, 20:01   

a ten?

http://allegro.pl/nowy-se...2977945239.html

bo nie ukrywam, że wolałbym dołożyć niż kupić używkę :P

frutek1990 
Nałogowiec

Wysłany: 10-02-2013, 20:39   

jak najbardziej jeśli chodzi o dane. Ale nie wiem jak to gra ;) może ktoś jeszcze się wypowie.

serfia 
Smerfetka

Wysłany: 19-02-2013, 15:07   
   Bolid: Seicento 1.1 r'2002

No to teraz pytanie od "blondynki" :lol:
Do czego wogóle potrzebny jest wzmacniacz?? Co on daje??
Pytam, bo dzisiaj dostałam przesyłkę kurierską z głośnikami Hertza 6x9 i wszędzie czytam że każdy podpina do nich wzmacniacz i teraz zastanawiam się czy warto w niego zainwestować??

Selecto 
Bywalec

Wysłany: 19-02-2013, 23:05   
   Bolid: Fiat & Polonez Caro Plus

serfia napisał/a:
No to teraz pytanie od "blondynki" :lol:
Do czego wogóle potrzebny jest wzmacniacz?? Co on daje??
Pytam, bo dzisiaj dostałam przesyłkę kurierską z głośnikami Hertza 6x9 i wszędzie czytam że każdy podpina do nich wzmacniacz i teraz zastanawiam się czy warto w niego zainwestować??

Wzmacniacz pokaże cały potencjał który drzemie w tych jajkach :twisted: . da lepszą kontrolę głośności no i jakość muzyki się zmieni na lepsze oczywiście. Pewnie zamówiłaś DCX 690?
Tak więc one mają moc w RMS 90 a radio wyciśnie z nich od kilkunastu do 40-50 max, także potencjał głośników nie zostanie wykorzystany bez wzmacniacza. To tak jak w nissanie GTR któremu producent dał "lunch Control" ale jak go użyjesz to tracisz gwarancje :roll:

serfia 
Smerfetka

Wysłany: 20-02-2013, 07:15   
   Bolid: Seicento 1.1 r'2002

Selecto napisał/a:

Wzmacniacz pokaże cały potencjał który drzemie w tych jajkach :twisted: . da lepszą kontrolę głośności no i jakość muzyki się zmieni na lepsze oczywiście. Pewnie zamówiłaś DCX 690?
Tak więc one mają moc w RMS 90 a radio wyciśnie z nich od kilkunastu do 40-50 max, także potencjał głośników nie zostanie wykorzystany bez wzmacniacza. To tak jak w nissanie GTR któremu producent dał "lunch Control" ale jak go użyjesz to tracisz gwarancje :roll:

Czyli dzięki temu poprostu mocniej i głośniej zagrają??
Wczoraj je zamontowałam... grają bajecznie, więc chyba sobie odpuszczę ten wzmacniacz :zakochany:
A na przód to jakich głośniczków szukać, 10-tek?? Chciałabym je zamontować w miejsce oryginalnych na desce rozdzielczej.

Selecto 
Bywalec

Wysłany: 21-02-2013, 23:08   
   Bolid: Fiat & Polonez Caro Plus

serfia napisał/a:
Selecto napisał/a:

Czyli dzięki temu poprostu mocniej i głośniej zagrają??
Wczoraj je zamontowałam... grają bajecznie, więc chyba sobie odpuszczę ten wzmacniacz :zakochany:
A na przód to jakich głośniczków szukać, 10-tek?? Chciałabym je zamontować w miejsce oryginalnych na desce rozdzielczej.

Jak Ci pasuje to nie wydawaj narazie pieniążków, dlaczego narazie? Bo apetyt rośnie w miarę jedzenia :)) Tak 100mm, Magnat, JBL, Pioneer, Hertz, to wszystko zagra tak samo ponieważ z 10cm membrany nie da się wycisnąć nic szczególnego, więc nie opłaca się inwestować nie wiadomo jakiej kasy w te speaker'y ;)

Odpowiedz do tematu