Otwarty przez: KurczaK 25-05-2007, 22:30 |
Jakie 10cm na przód do SC |
Autor |
Wiadomość |
ahamay
Nałogowiec
Pomógł: 23 razy Wiek: 39 Dołączył: 20 Paź 2006 Posty: 128 Skąd: Zabrze
|
Wysłany: 06-12-2006, 21:06
Bolid: sc 1.4 T-jet,STILO MW jtd |
|
|
moge powiedziec tyle poczatkowo zaczynelem zabawe z audio z tonsilami ale niestety prade mowiac one sa słabe mam dokladnie te boschmany co pokazałes wyzej w porownaniu z tonsilami maja duzo lepsze soprany i duzo trudniej uzyskac na nich efekt "pierdzenia" nie ma co porownywac bym brał boschmany |
_________________ 1.4 16v T-jet powered by AG
a na co dzień klekot JTD |
|
|
|
|
moro1906
nówka sztuka ;)
|
Wysłany: 03-03-2007, 19:35
Bolid: Seicento |
|
|
ja mam z przodu Alpine dwu-drozna już kilka lat i gra jak nowa. także polecam !! |
|
|
|
|
sardos79
nówka sztuka ;)
|
Wysłany: 04-03-2007, 08:43
Bolid: Fiat Seicento 1,1 MPI 2002r. |
|
|
witam. ja mam BLAUPUNKT GT-102 i nie narzekam, bardzo dobre za niską cenę. |
_________________ sardos79 |
|
|
|
|
Krajowy [Usunięty]
|
Wysłany: 04-03-2007, 09:55
|
|
|
sardos79 napisał/a: | witam. ja mam BLAUPUNKT GT-102 i nie narzekam, bardzo dobre za niską cenę. |
Ja posiadam Blaupunkt BGx 402 płaciłemw sklepie 80 zł i jestem zadowolony |
|
|
|
|
Fazeusz [Usunięty]
|
Wysłany: 13-04-2007, 22:18
|
|
|
Ja wczoraj za 40 zdobylem pionieerki TS-G 1048 dwustozkowe ciekawe pasmo przenoszenia maja z tego co widze, zobaczymy jak beda graly. Z tyl mam tez pionieerki ale 15 chyba i graja swietnie juz prawie 10 lat |
|
|
|
|
Grooßer
nówka sztuka ;)
|
Wysłany: 02-05-2007, 22:44
Bolid: KIA Cee'd 1.4 16V |
|
|
Aby nie tworzyć nowego tematu.
Dostałem od ojca Seja po tym jak kupił nowy samochodzik. Mam jakieś tam fundusze i postanowiłem sprawić, aby coś w nim zagrało... nie zagra mi jak w domku, ale chcę żeby grało jak śmigam
Aktualnie wybrałem sobie już radyjko: PIONEER DEH-2920MP
Pozostała sprawa kupna nowych głośników - póki co tylko przednich dwudrożnych 10-centymetrówek. Coś w zakresie 50-90 zł max - źeby ładnie i ciepło zagrało oraz aby przy tym nie wyglądało zbyt kosmicznie o ile zdecyduje się nie chować tego za mroczną fabryczną krateczką...
Proszę o parę rad:
primo: pioneer, tonsil, blaupunkt or smthg ?
secundo: moc ?
tercio: czy się zmieści za "tą" krateczką? (chodzi o głębokość)
W oko wpadło mi np. to i prosiłbym o potwierdzenie, że wejdzie do mojego Seja:
http://www.allegro.pl/ite...najtaniej_.html |
|
|
|
|
arkos
konto ograniczone
Pomógł: 10 razy Wiek: 44 Dołączył: 28 Lis 2005 Posty: 115 Skąd: Bytom
|
|
|
|
|
Grooßer
nówka sztuka ;)
|
Wysłany: 02-05-2007, 23:01
|
|
arkos napisał/a: | 10 tki nie zagraja zostan przy seryjnych |
wolę nie, bo trochę kiepskawe
To dopiero początek - radyjko i przednie 10-tki mają stanowić podstawę - potem przyjdą tylnie boczki (póki co brak funduszy) i może coś na półkę (ale sam nie wiem ^^). |
|
|
|
|
KurczaK
KurczaK ma... malutki ... zapierdalacz
Pomógł: 75 razy Wiek: 42 Dołączył: 15 Mar 2007 Posty: 2950 Skąd: Kalisz
|
Wysłany: 02-05-2007, 23:03
Bolid: Alfa Romeo Brera 210+ |
|
|
arkos napisał/a: | 10 tki nie zagraja zostan przy seryjnych |
chciałbym skromnie zauważyć , że seryjnie są 10cm
Arkos ma rację - 100mm Ci nie zagra bez obudowy ... a tam takowej nie ma . Osobiście mam u siebie 100mm Philipsy .. jakaś seria z granatową membraną (2 drożne) i powiem Ci tak - jeżeli nie mam inego sprzętu w aucie , to na biede te maleństwa wystarczą.
Będziesz miał sopran , wokal i może ( przy odrobinie szczęścia) jakąś podstawę basu.
Poza tym , podczas jazdy , nie słychać wogóle basu
Moja rada taka - jeżeli chcesz , żeby tylko coś Ci brzdąkało , to kup sobie jakieś pionki albo coś taniego . A jak bedziesz miał kasę , to rozbudujesz szystem o głośniki zamiast paneli bocznych na drzwiach
tyle ode mnie |
_________________ "Twój samochód jest wtedy wystarczająco szybki, gdy stojąc rankiem przed nim boisz się go otworzyć"
Walter Rohl
|
|
|
|
|
Grooßer
nówka sztuka ;)
|
Wysłany: 02-05-2007, 23:09
|
|
Czyli od biedy to co podałem się nada na początek (potem panele boczne i tylnie boczki) ? |
|
|
|
|
KurczaK
|
Wysłany: 02-05-2007, 23:11
|
|
Cytat: | to co podałem się nada na początek (potem panele boczne i tylnie boczki) |
poradzi ... ja bym tam nawet coś za 30 zł wsadził byle by grało ... co do tylnych boczków , to zdania sa podzielone
bobranoc |
_________________ "Twój samochód jest wtedy wystarczająco szybki, gdy stojąc rankiem przed nim boisz się go otworzyć"
Walter Rohl
|
|
|
|
|
kerimek
Nałogowiec
Pomógł: 11 razy Wiek: 39 Dołączył: 16 Lut 2007 Posty: 133 Skąd: Bytom
|
Wysłany: 02-05-2007, 23:12
Bolid: Seicento 0.9 |
|
|
jesli masz taki plan - panele boczne i yl boczki to zostaw jakies 10 (polecam pioneery) jako wysokie tony z przodu woofer 165mm (srednio niskie) z tylu daj 20cm jako niskie i wsio |
|
|
|
|
KurczaK
|
Wysłany: 03-05-2007, 12:11
|
|
kerimek napisał/a: | z przodu woofer 165mm (srednio niskie) z tylu daj 20cm jako niskie i wsio |
co wiedział , to powiedział ..... i chwała mu za to
|
Walter Rohl
|
|
|
|
|
Boyco [Usunięty]
|
Wysłany: 06-05-2007, 17:38
|
|
|
Podłączam się pod pytanie, ponieważ mam zamiar założyć instalacje car audio w seju.
Od razu mówię, że w aucie nic nie ma, nawet kabli głośnikowych (bynajmniej ja nie znalazłem). A chcę kupić wszystko: radio, głośniki na przód oraz nawet antene.
Po przeczytaniu wszystkich tematów dotyczących tego tematu na forum wiem mniej niż wiedziałem wcześniej . Poprostu za dużo tego a niektóre tematy rozwijają się w kierunku montażu dodatkowych głośników, wzmacniaczy itp.
Mnie interesuje tylko to co wymieniłem tak aby bez ponoszenia zbędnych środków wyposażyc auto w audio. Nie chcę na ten cel przeznaczyć więcej niż 500zł a im mniej tym lepiej. Ważne aby radio pasowało wyglądem do wnętrza auta.
Czy jest ktoś, kto potrafiłby (chciałoby mu się ) doradzić mi coś co obecnie mógłbym kupić np. na Allegro jednocześnie nie przekraczające 500zł?
Pozdrawiam! |
|
|
|
|
KurczaK
|
Wysłany: 06-05-2007, 20:45
|
|
Witaj.
zaczniemy od okablowania ....
Jeżeli się nie mylę , to każde SC miało instalację. Przynajmniej jeżeli chodzi o zasilanie radia.
przeciągnięcie przewodu do głośników to najmniejszy problem
teraz radio - poszukaj na allegro ... jakiś sprzęcik za 200zł wyszukasz ... nowy z gwarancją .. i jeżeli chodzi o dźwięk , to raczej nie masz super wymagań - pewnie chcesz żeby tylko grało ... więc kup coś nowego , z MP3 itd ... coś prostego .. podejrzewam że coś taniego wyszukasz .
Głośniki - tu wybór masz wprost masakryczny ... od firm "no name" poprzez firmy " krzak " aż po wysokie półki .... kwestia kasy ... ale podejrzewam że coś za 50 - 70 zł wynajdziesz
kup coś 2-drożnego (2 głośniki w jednym ) i pasi jednak zwróć uwagę na mocowania - najpierw wykręć sobie tą krateczkę od glośników w autku , to bedziesz wiedział o co mi chodzi
Antena i przewód antenowy - więc antena nie jest droga - koło 20 zł, przewód antenowy powinieneś mieć już seryjnie zamontowany
podłączenie - jak chcesz sie sam męczyć .. to miłej zabawy - ja bym pojechał do jakiejś firmy albo sklepu z C.A. i poprosił o montaż ( przy okazji zakupu np. głośników) zapłacisz 30 zł a nawet sobie rąk nie upaprzesz
mam nadzieję że pomogłem |
Walter Rohl
|
|
|
|
|
|