Otwarty przez: KurczaK 25-05-2007, 22:30 |
Jakie 10cm na przód do SC |
Autor |
Wiadomość |
Grooßer
nówka sztuka ;)
|
Wysłany: 06-05-2007, 20:48
Bolid: KIA Cee'd 1.4 16V |
|
|
Ja już czekam, aż moje przyjdzie
Realizacja od 7 maja |
|
|
|
|
sidney [Usunięty]
|
Wysłany: 06-05-2007, 20:52
|
|
|
Boyco napisał/a: | Podłączam się pod pytanie, ponieważ mam zamiar założyć instalacje car audio w seju.
|
cześć. Ja też mam taki sam plan, jak Ty nie znam sie za bardzo na sprzęcie car audio, ale już mogę Ci powiedzieć, ze na 100% uda Ci się znaleźć radio+2 głośniki 10cm na przód+2 głośniki 6x9 na tylną półkę i zamknąć się w 500zł, bo sam planuję mniej więcej tyle pieniędzy wyłożyć. Dokładnie się to prezentuje tak:
radio 300zł (jeszcze nie wiem jakie)
głośniki przednie 85zł z przesyłką Blaupunkt gtx 402
tylne 142zł Blaupunkt gtx 693hp
ale to są tylko moje plany, a na forum znajdziesz wielu ekspertów, którzy doradzą Ci lepiej pozdrawiam |
|
|
|
|
Boyco [Usunięty]
|
Wysłany: 06-05-2007, 21:33
|
|
|
KurczaK napisał/a: | Jeżeli się nie mylę , to każde SC miało instalację. Przynajmniej jeżeli chodzi o zasilanie radia.
przeciągnięcie przewodu do głośników to najmniejszy problem |
Zasilanie jest. W takim razie pozostaje dokupienie kabelków (chyba, że będą razem z głośniczkami) i samodzielne je poprowadzenie.
KurczaK napisał/a: | teraz radio - poszukaj na allegro ... jakiś sprzęcik za 200zł wyszukasz ... nowy z gwarancją .. i jeżeli chodzi o dźwięk , to raczej nie masz super wymagań - pewnie chcesz żeby tylko grało ... więc kup coś nowego , z MP3 itd ... coś prostego .. podejrzewam że coś taniego wyszukasz. |
Już nawet znalazłem:
1. Pioneer deh 2920mp 2900mp 2900mpb
lub
2. Pioneer deh 40mp
Jeżeli jest coś tańszego równie dobrego ale przedewszystkim pasujące do "boskiego" designu wnętrza SC to proszę o propozycje. To droższe wchodzi w gre jeżeli tanio dostane głośniki. Ale oczywiście chcę aby nie było tak, że Radio wypas a głośniki tandeta, bo z tego nic nie wyjdzie. Jeszcze jakby mnie ktoś upewnił w mocowaniu, czy jest tak pewne aby nikt mi go nie podwędził (zbyt łatwo)
KurczaK napisał/a: | kup coś 2-drożnego (2 głośniki w jednym ) i pasi jednak zwróć uwagę na mocowania - najpierw wykręć sobie tą krateczkę od glośników w autku , to bedziesz wiedział o co mi chodzi |
Od obadania terenu działań zacząłem Chodzi tylko o to, że większość głośniczków jest z 4 mocowaniami. A w sejku są tylko dwa miejsca na śruby.
Kolega Sidney (dzięki ) coś takiego zaproponował: http://www.allegro.pl/ite...uper_ceny_.html
Też się nad nimi zastanawiałem ale też sporo osób polecało Tonsile (nie podane jednak zostały symbole głośników) więc sam nie wiem. Tutaj proszę mocno o poradę (i czy trzeba dokupić kable no i oczywiście jakie - długość, żeby sie nie majtały i rodzaj?
KurczaK napisał/a: | Antena i przewód antenowy - więc antena nie jest droga - koło 20 zł, przewód antenowy powinieneś mieć już seryjnie zamontowany |
No właśnie ale gdzieś mi się tu na forum o oczy obiło, aby kupować oryginalną antene bo zamienniki rdzewieją. Poza tym nie chciałbym jakąś króciutką spytną antene
KurczaK napisał/a: | podłączenie - jak chcesz sie sam męczyć .. to miłej zabawy - ja bym pojechał do jakiejś firmy albo sklepu z C.A. i poprosił o montaż ( przy okazji zakupu np. głośników) zapłacisz 30 zł a nawet sobie rąk nie upaprzesz |
Oczywiście, że sam najpierw spróbuje. Jak nie dam rady to wtedy podjade do specjalisty
KurczaK napisał/a: | mam nadzieję że pomogłem |
Pomogłeś. Mimo, że nie mam odpowiedzi co dokładnie brać, to pomogło mi to rozwinąć pytanie.
Proszę o jeszcze! |
|
|
|
|
ADAMSKY
Nocny zwiadowca Nadworny Akustyk
Pomógł: 130 razy Wiek: 51 Dołączył: 05 Paź 2006 Posty: 547 Skąd: Pleszew
|
Wysłany: 06-05-2007, 22:11
Bolid: SC 1.1 SPI |
|
|
Boyco napisał/a: | Chodzi tylko o to, że większość głośniczków jest z 4 mocowaniami. |
sa glosniki "dedykowane" czyli posiadaja rozstaw otworow montazowych dopasowany do miejsc w desce lub drzwiach czy polce
Dwa uszka montarzowe wylamujesz i zostaja dwa do przykrecenia do pierscienia.
Ja tam bym nie inwestowal w zadne 10tki w deske wiec polecam jedynie cos od ALPINE
co do instalacji - zasilanie jest w kazdej wersji + antena
przewody glosnikowe tylko w niektorych
kup 3m przewodu 1,5mm kwadrat
opaski termokurczliwe, zlaczki, opaski samozaciskowe (bo przewody trzeba podpiac co by nie wisial i piwo ....
czas montazu to ok 20 min z radiem
a ... radio polecam podpiac bezposrednio pod akumulator przez bezpiecznik oczywiscie
jesli jednak nie masz bladego pojecia o instalacji audio to radze do jakiegos "machera" podjechac |
Ostatnio zmieniony przez ADAMSKY 07-11-2007, 13:24, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Krzycho87 [Usunięty]
|
Wysłany: 06-05-2007, 22:12 Re: Jakie 10cm na przód do SC
|
|
|
lord_artur napisał/a: | Witam
Stare glosniki juz charcza okropnie i planuje kupic cos niedrogiego na allegro - podobniez kupno drogich 10cm mija sie z celem gdyż różnice są niewielkie. Co polecacie jaką marke dodam ze obecnie mialem jakies "no name" 4omowe 80W. Na allegro wypatrzylem TONSILE ale 60W...
http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=147116409
ewentualnie moze
http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=143977953
Czekam na Wasze propozycje dodam ze cena za 2 sztuki to max ok 80zł i oczywiście beda montowane w fabryczne dziurki
Pozdro. |
lepiej dopłać i kup hybrydy... |
|
|
|
|
Boyco [Usunięty]
|
Wysłany: 06-05-2007, 22:24
|
|
|
ADAMSKY napisał/a: | dwa uszka montarzowe wylamujesz i zostaja dwa do przykrecenia do maskowanicy
ja tam bym nie inwestowal w zadne 10tki w deske wiec polecam jedynie cos od ALPINE |
Brać te?: Alpine sxe 0825s
Sprzedający opisuje, że miał je w SC a cena atrakcyjna nawet.
Znalazłem jeszcze inne droższe: Alpine sxe 1025 s
I tutaj to chyba bym miał jednak problem z wyłamaniem dwóch mocowań...
No naprawdę nie wiem jakie głośniczki wziąść aby nie żałować |
|
|
|
|
ADAMSKY
|
Wysłany: 06-05-2007, 22:48
|
|
Boyco napisał/a: | Brać te? |
to sugestia byla tylko ... ale ...
Boyco napisał/a: | I tutaj to chyba bym miał jednak problem z wyłamaniem dwóch mocowań |
- pekaja jak zapalki - zaden problem - sa tak wyprofilowane ze nawet nie widac jak odlamiesz... |
|
|
iron-eddie [Usunięty]
|
|
|
|
|
ADAMSKY
|
Wysłany: 07-05-2007, 10:58
|
|
iron-eddie napisał/a: | Czy te głośniki Sony XS-F1023 wejdą do sejka na przód zamiast fabrycznych?? |
same nie wejda trzeba je zamontowac ...
powinny pasowac ale zawsze warto najpierw przymierzyc
pozdr |
|
|
Ciacho
Skoda Lover
Pomógł: 76 razy Wiek: 39 Dołączył: 09 Cze 2006 Posty: 2755 Skąd: Podkarpacie
|
Wysłany: 07-05-2007, 11:10
Bolid: Skoda Octavia II FL 1.6 TDI Greenline |
|
|
wejdą tylko sie nie zdziw jak właczysz radio że grały beda gorzej niż fabryczne Tonsile
Sam tak zrobiłem bo myślałem że jak założe Sony to bedzie super extra grało a efekt był tragiczny i załozyłem z powrotem Tonsile fabryczne |
Ostatnio zmieniony przez Ciacho 07-05-2007, 11:13, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
KurczaK
KurczaK ma... malutki ... zapierdalacz
Pomógł: 75 razy Wiek: 42 Dołączył: 15 Mar 2007 Posty: 2950 Skąd: Kalisz
|
Wysłany: 07-05-2007, 16:23
Bolid: Alfa Romeo Brera 210+ |
|
|
Boyco napisał/a: | Pomogłeś. Mimo, że nie mam odpowiedzi co dokładnie brać, to pomogło mi to rozwinąć pytanie.
Proszę o jeszcze! |
mówisz i masz
więc ..............
nie mam na co odpowiadać bo widzę że temat został już wyjaśniony
Boyco napisał/a: | 1. http://www.allegro.pl/ite...b_nowe_gw_.html
lub
2. http://www.allegro.pl/ite...4_instr_pl.html
Jeżeli jest coś tańszego równie dobrego ale przedewszystkim pasujące do "boskiego" designu wnętrza SC to proszę o propozycje. To droższe wchodzi w gre jeżeli tanio dostane głośniki. Ale oczywiście chcę aby nie było tak, że Radio wypas a głośniki tandeta, bo z tego nic nie wyjdzie. Jeszcze jakby mnie ktoś upewnił w mocowaniu, czy jest tak pewne aby nikt mi go nie podwędził (zbyt łatwo) |
więc ...
to pierwsze radyjko Ci styknie ...
To drugie jest droższe bo ma Aux ( wejście - możliwość podłaczenia np mp3 playera) i dodatkową parę wyjść na wzmaczniacz ( Tobie to raczey niepotrzebne )
a radia nie montuj ... tj , nie przykręcaj , bo jak złodzieje będą uparci , to zrobią Ci QQ i zamiast kupić tylko radio , to bedziesz musiał inwestować w wymianę konsoli ..... = kupa kasy w błoto.
poza tym - jak bedą chcieli ukraść , to i tak Ci ukradną ... lepiej zainwestować w kieszeń - takie coś , że radio wkładasz i wykładasz bez zabawy w rozłączanie kostek Wiem że takie coś istnieje ... aczkolwiek nie stosuję tego u siebie ... nawet radia nie mam przykręconego ....
Boyco napisał/a: | większość głośniczków jest z 4 mocowaniami. A w sejku są tylko dwa miejsca na śruby. |
tu temat jest już wyjaśniony ... ucinasz 2 niepotrzebne mocowania i jest git
Proponuję włożyć we wnękę piankę o grubości 0.5cm ( znajdziesz taką np w skrzynkach z winogronem - to taka podpowiedź ) Niby prosta pianka ... a zagra ciut lepiej
Boyco napisał/a: | kupować oryginalną antene bo zamienniki rdzewieją. |
srutu - tu - tu .. ja mam antenę za 25 zł ... i nic mi nie rdzewieje.
uważaj jak będziesz podłączał głośniki - zwróć uwagę na "+" i "-" ponieważ od tego zależy czy usłyszysz małą namiastkę basu , czy nie |
_________________ "Twój samochód jest wtedy wystarczająco szybki, gdy stojąc rankiem przed nim boisz się go otworzyć"
Walter Rohl
|
|
|
|
|
Boyco [Usunięty]
|
Wysłany: 13-05-2007, 21:49
|
|
|
Witam!
Radyjko kupiłem: Pioneer deh 2900
Wygląda całkiem spoko i powinienem byc zadowolony
Pozostały głosniki oraz antena.
Doradźcie proszę, które brać:
1.Blaupunkt gtx 402
2.Pioneer ts g1049
No i jaka antena będzie dobra ?
Z góry dziękuję za podpowiedzi.
Ps. Kurczak jak zrobić aby ci wskaźnik "pomógł" podskoczył? |
|
|
|
|
devill
Bywalec
Pomógł: 16 razy Wiek: 38 Dołączył: 17 Kwi 2006 Posty: 54 Skąd: Szamotuły k/Poznania
|
Wysłany: 13-05-2007, 22:09
Bolid: SC 1100 |
|
|
Jak jestes zalogowany to pod kazda z wypowiedzi jest prostokacik z zielonym pitoszkiem 'pomogl'
A apropo 10tek to z tych 2uch na bank lepsze pionerki |
|
|
|
|
KurczaK
KurczaK ma... malutki ... zapierdalacz
Pomógł: 75 razy Wiek: 42 Dołączył: 15 Mar 2007 Posty: 2950 Skąd: Kalisz
|
Wysłany: 14-05-2007, 08:52
Bolid: Alfa Romeo Brera 210+ |
|
|
Boyco napisał/a: | A apropo 10tek to z tych 2uch na bank lepsze pionerki |
Zgodzę się z przedmówcą Te blaupunkty jakieś dziwne są ...
Pioneer ma mniejszą moc ( ale po co Ci więcej skoro to będzie radio ciągnąć ) ale zato przenoszenie mają lepsze ... chociaż i tak nie wierzę w cuda typu - głośnik 10 cm i gra 55Hz ... |
_________________ "Twój samochód jest wtedy wystarczająco szybki, gdy stojąc rankiem przed nim boisz się go otworzyć"
Walter Rohl
|
|
|
|
|
devill
Bywalec
Pomógł: 16 razy Wiek: 38 Dołączył: 17 Kwi 2006 Posty: 54 Skąd: Szamotuły k/Poznania
|
Wysłany: 14-05-2007, 11:17
Bolid: SC 1100 |
|
|
brrr jesli one 300hz ladnie odtwoza to bedzie sukces ale pioneerki maja bardzo ladny wysoki jak za te pieniazki, jako przody do jakiejs skrzynki czy chociaz jajek w polce to zda egazamin |
|
|
|
|
|