FORUM SEICENTO Strona Główna FORUM SEICENTO
INTERNETOWE FORUM FIATA SEICENTO - dawne seicento.pl

FAQTANIE OC  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Jakie radio i głośniki przednie (10 cm)?
Autor Wiadomość
tommydj 
nówka sztuka ;)

Wysłany: 21-01-2014, 17:18   Jakie radio i głośniki przednie (10 cm)?
   Bolid: seicento 1.1

Witam.

Przymierzam się do zakupu nowego radia oraz przednich głośników do seicento.

Stan obecny:
Radio - http://www.sony.pl/suppor.../specifications
w skrócie mogę napisać że do mojego wcześniejszego JVC gra ładniej, bardziej miękko, mniej dudni bas a do tego sporo opcji.
Wady - mp3 nagrane na CD jako audio gra super. Nie wiem czemu to samo nagrane na CD jako mp3 gra znacznie gorzej.... (dlatego chce zmienić radio)

Głośniki tylne - http://www.ceneo.pl/372316#tab=reviews_scroll
Mam je zamontowane w tylnej półce. Powiem , że według mnie grają one bardzo dobrze. Mocny niski bas, wyraźne brzmienie, brak jakiś drażliwych dla uszu tonów. Po prostu SUPER.

Głośniki przednie - http://www.ceneo.pl/143601
Przed tymi magnatami miałem jakieś stare , pierdzące już no name głośniki. Zdecydowałem się na magnaty bo ktoś mi je polecał. W pozytywach mogę o nich napisać tylko tyle że mają ładne wysokie tony....
Wady - Nie oczekuje od głośników 10 cm żeby grały bas....ale te głośniki nie wydają z siebie prawie wcale średnioniskich tonów!!!! ;/ One mogą robić jako tło i nic poza tym. Mój ojciec ma w drugim seicento jakieś stare głośniki (nie wiem nawet co to za firma) i one 100 razy lepiej oddają niskie tony!!!! Mógłbym powiedzieć że zahaczają o bas!

Związku z tym wszystkim proszę o doradzenie co kupić. Co do radii mam już jakieś sprecyzowane typy. Zastanawiam się nad:
- SONY CDX-GT660UV - http://www.sony.pl/produc...-techniczne#tab
- Alpine CDE-181R- http://www.alpine.com.pl/...181rm_cde-181rr
- Pioneer DEH-X3600UI - http://www.pioneer.pl/pl/...600UI/page.html

Najchętniej bym wybrał SONY, gdyż jakby nie patrzeć ma sporo ustawień dźwięku , EQ7 no i fajny design. No ale się boje że mp3 bedzie gorzej grać jak CD z mp3 nagranymi jako audio. Mam nadzieje że nowe sprzęty nie mają tego problemu.

A co głośników to jestem otwarty na wszystko do kwoty 100 zł. Oczywiście jak będzie coś sensownego w niższej cenie to lepiej :) Na forum nie znalazłem zdecydowanego faworyta. Jednak rzuciło mi się w oczy że głośniki firmy Tonsil potrafią ładniej zagrać niż jak co niektórzy stwierdzili grają ich głośniki firmy Sony czy pioneer.
Ja szukam głośnika który będzie grał nie z basem (bo to nierealne przy 10 cm) ale przynajmniej żeby miał głębie średnio niskich tonów, a nie jak moje obecne Magnaty tylko góra pasma z lekkimi przebłyskami średnicy.... ;/

Rollo1323 
spamer team

Wysłany: 21-01-2014, 17:27   
   Bolid: Seicento Young

Temat rzeka... Wystarczy pogrzebać po forum i znajdą się odpowiednie tematy.
tommydj napisał/a:
Mam je zamontowane w tylnej półce.
tommydj napisał/a:
wyraźne brzmienie, brak jakiś drażliwych dla uszu tonów.

To się nijak nie ma jedno w drugie mając głośniki w półce :))
lepiej je wcisnąć w boczki z tyłu uwierz że jest o wiele wiele lepszy efekt. Trochę przeróbka trwa, ale jest o wiele lepsza jakość dźwięku.
Co do radia wybierz albo sony albo pioneera.
Co do 100mm głośniczków tu cię zaskoczę bo sam mam Pioneery z przodu (dokładnie Pioneer TS-G1022i -cena około 100 zł) i grają bardzo dobrze z dźwiękiem dochodzącym z tyłu. Tak więc niesie się donośny głos basu z boczków plus delikatne brzmienie średnich tonów.
Ale Tonsile też dobrze grają, choć osobiście uznaję że głośniki w desce 100mm same w sobie nadają się tylko i wyłącznie do słuchania wiadomości a nie dobrej gry, jedynie co to może delikatnie poprawić barwę dźwięku i tyle :smile:

tommydj 
nówka sztuka ;)

Wysłany: 21-01-2014, 17:52   

Myslisz że ten Sony by był dobry? Bo czytając wiele wpisów na różnych forach to wszyscy faworyzują Alpine.
Co do głośników w półce....nie narzekam na ich ustawienie. Nie wiem czemu każdy na takie ustawienie narzeka. Przecież dzwiek chyba szybciej dojdzie do uszu jak będzie szedł od półki a nie sie dusił za siedzeniami w tylnich boczkach...

Na przeróbki typu umieszczania głośników w bokach sie nie pisze.

Na prawdę wiem że są głośniki które umieszczone z przodu dają i niższe tony i też ładnie cykają. Te magnaty mają tak okrojoną srednice że az szkoda gadać. A co do tych blaupunktów co mam z tyłu to naprawde nie moge powiedzieć złego słowa. Bas dają wystarczający jak na zestaw bez Subwoofera.

Wiec proszę na nakierowanie na jakieś głośniki 10 cm które mają naprawdę szerokie pasmo przenoszenia w rzeczywistości a nie tylko w specyfikacji producenta :)

Rollo1323 
spamer team

Wysłany: 21-01-2014, 18:23   

Dźwięk się...nie dusi. Wszystko fajnie gra. No chyba że się załaduje 5 osób do auta ale to tak samo jakby na półkę walnąć jakiś bagaż. Ja głównie jeżdżę sam, czasem z 1 pasażerem bardzo rzadko kogoś z tyło wożę i dźwięk bardzo fajnie się niesie. Boczek zrobiony z płyty MDF rzecz jasna oryginalny nie jest no i wszystko wygłuszone więc dźwięk tym bardziej jest soczysty. W półce jest tak (w zależności jak kto zrobi) że walają się kable gdzieś tam biegną, czasem można pourywać. Jak chcesz dobre 100 mm do przodu to powinieneś w Hertze zainwestować bo są naj naj naj. Miałem chwilowo blaupunkty z przodu i wysiadły dość prędko, ale możliwe że większe 165 mm albo jajka lepiej sobie radzą.
Ja na swoje aktualne pioneery nie narzekam i gra wszystko bardzo dobrze, czysto nawet nie trzeba żadnej krzynki wkładać żeby słyszeć soczysty dźwięk basu. Rzecz jasna mówimy o prawdziwym basie nie waleniem po budzie.

tommydj 
nówka sztuka ;)

Wysłany: 21-01-2014, 18:53   

No ale Ty mi piszesz o pioneerach które masz z tyłu :) Tył mnie nie interesuje. Tylko przód chce zmienić bo z tyłu jestem zadowolony. A jak wystroje wszystko radiem będzie jeszcze lepiej. Tylko że ciężko mi jest wystroić z tego powodu, że mam te parszywe magnaty które głównie cykają. Chyba zerknę ojcu do samochodu jakie ma te z przodu głośniki że tak nisko grają.

A Hertzy to niestety ale drogie głosniki z tego co się orientuję....

Wracając do wątku dotyczącego radia...czemu alpine nie bierzesz pod uwagę?
Czy w nowych radiach jakość odtwarzanego mp3 różni się w stosunku do tego samego mp3 nagranego jako audio na CD? Bo jak kupie radio do mp3 a jego jakośc bedzie żalosna to sie poirytuje..... :evil:

Rollo1323 
spamer team

Wysłany: 21-01-2014, 19:06   

Pisząc o swoim CA miałem na myśli też i przód. Nie biorę pod uwagę Alpine bo nie miałem z nim do czynienia bliżej jednak czytając opinie są też dobre. Prawda jest taka że radio radiu nie jest równe, można kupić radio za 99 zł bo i są takie i będzie też grało. Jeśli masz np kogoś kto mógłby ci użyczyć jakieś radio chwilowo by sprawdzić co jak gra to można i w tą stronę kombinować. Ale wpierw to może te głośniki wymień. Raczej kupując radio z markowych półek dźwięk będzie dobry więc o to raczej nie ma się co martwić.
Niektóre sklepy z elektroniką (tak jak np Media Markt) oferują całą szafę wystawioną z CA i można testować to co się tam znajduje.

tommydj 
nówka sztuka ;)

Wysłany: 21-01-2014, 19:21   

Własnie mam zamiar w weekendzik się wybrać do jakiejś galerii i popatrzeć jak to wszystko prezentuje się w rzeczywistości. Tylko najgorsze jest że tego SONY nie ma w żadnym sklepie żeby go przetestować ;/ Jest tylko na allegro.
Pioneer fajniej wygląda ale nie podoba mi sie że EQ na najwyższych pasmach ma regulacje tylko na 8kHz. Sony oferuje regulacje na 16 kHz.

Czyli w kwestii głośników dalej siedzę w martwym punkcie. Może ktoś inny coś doradzi. Może tez miał styczność z tymi markami radii co wymieniłem.

tommydj 
nówka sztuka ;)

Wysłany: 04-02-2014, 21:48   

Powiem krótko.

Kupiłem radio Pioneer DEH-X3600UI, na przód głsniki Hertz 100.3, zmieniłem kable do tylnych głośników z dołączanych do zestawu gówien na 4 mm kable i powiem wam że gra wszystko zajebiście :))

Nic dodać nic ująć.

PS. Po odsłuchu głosnikow w media markt stwierdzam, że głośniki SONY to mega tandeta, radia Sony też mnie zawiodły pomimo 7 pasmowego EQ. Jedyne głośniki które dobrze brzmiały to HERTZ :) drugie w kolejce to JBL ( ale i tak nie dorównywały Hertzom)

Tak więc życze miłego słuchania :)
Mój config MP3 w pioneerze:
Fader: rear +4
EQ: (1pasmo) 0, (2 pasmo) 0 (3 pasmo) +1, (4 pasmo) 0, (5 pasmo) +3
Loudness: LOW
Bass Boost: 0
S.Rtv.: 1

Chyba zacznę więcej czasu spędzać w seju przez to radio :D

Odpowiedz do tematu