FORUM SEICENTO Strona Główna FORUM SEICENTO
INTERNETOWE FORUM FIATA SEICENTO - dawne seicento.pl

FAQTANIE OC  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Montaz głośników w dzrwiach w innych miejscach?
Autor Wiadomość
CHAW 
nówka sztuka ;)

Wysłany: 25-01-2013, 14:54   Montaz głośników w dzrwiach w innych miejscach?
   Bolid: SC 0.9 SX

Witam

Przeglądając różne fora natykam się na montaż głośników w drzwiach co jest sprawą bardzo fajna wg. mnie jak i innych ale widzę również że wszyscy montują w SC głośniki w panelach na dole drzwi. Względy akustyczne są bdb, kłopotem jest dorobienie całych paneli co wymaga trochę sprzętu i umiejętności ale z tym jeszcze dam sobie rade. Chodzi mi tutaj bardziej o to ze zakupiłem sobie naprawdę fajne głośniczki z membraną z włókien aramidowo-kevlarowych i nie chce montować do nich maskownic bo aż żal je zasłaniać:) Jednak pojawia się pewien problem ponieważ w miejscu gdzie głośniki byłyby na dole często się jednak ociera butami i boje się o uszkodzenie głośników. Wymyśliłem sobie ze może dałoby rade zamontować głośniki wyżej koło klamki zabudowując je jakoś pod tapicerką, przytwierdzając je oczywiście przez pierścienie z MDFu do blachy drzwi i modyfikując trochę tą tapicerkę żeby ładnie zasłaniała mocowania głośnika a ukazywała membranę. Nawet znalazłem podobne zamocowanie głośnika na googlach:

http://www.google.pl/imgr...14&tx=126&ty=75

Co o tym myślą znawcy tematu? Czy ma to jakiś negatywny wpływ na brzmienie? Głośnik napewno nie będzie narażony na uszkodzenie tak jak na dole i może być bez maskownic.

Czekam na wasze podpowiedzi i sugestie.

etyl77 
Nałogowiec

Wysłany: 25-01-2013, 19:28   
   Bolid: był czarnuch jest bravo

Ładnie to wygląda ale czy szyba będzie się otwierać? Nie będzie wadzić o głośnik?

doppel 
nówka sztuka ;)

Wysłany: 25-01-2013, 21:44   
   Bolid: Fiat, Seicento SX

Dlaczego nie wykorzystasz tylnych plastikowych paneli pod szybami od pasażera.

CHAW 
nówka sztuka ;)

Wysłany: 25-01-2013, 23:28   

To zdjęcie to tylko przykładowe, mam zestaw odseparowany i chce zrobić sobie z przodu scenę dlatego z tyłu odpada. Z tyłu chwilowo są jajka, docelowo znikną i będzie sub. O tym otwieraniu szyby myślałem również właśnie, ale planowałem żeby dystans miał 40-50mm a głębokość montażowa głośnika to 59mm wiec więcej niż 20mm w głąb drzwi nie wejdzie wiec nie powinno być problemu. Bardziej mnie zastanawia czy to miejsce będzie akustycznie dobre dla montażu głośników, i co będzie z akustyką np. przy opuszczonej szybie w lecie? wtedy szyba będzie jednak dość blisko głośnika i ciekawe czy nie będzie wpadała w duże drgania od ciśnienia stwarzanego przez głośnik, tym bardziej ze zestaw ma 100W RMS na stronę.

etyl77 
Nałogowiec

Wysłany: 26-01-2013, 00:17   
   Bolid: był czarnuch jest bravo

Szyba jest sztywno osadzona w prowadnicach i szkło nie wpada w takie wibracje jak plastik. Jeżeli nie jesteś audiofilem to nie odczujesz różnicy. Estetycznie przy dystansie 4-5 cm będzie to tragicznie wyglądać. Sam sprawdziłem na panelach w opcji zamkniętej.

CHAW 
nówka sztuka ;)

Wysłany: 26-01-2013, 14:46   

No gdyby tak tylko zostawić obite pierścienie to rzeczywiście wyglądało by beznadziejnie ale bardziej widziałem to żeby zrobić boczek z żywicy z płynnymi przejściami i powinno to jakoś wyglądać ale okaże się jak coś pokombinuje i pomodze :) wyjdzie w praniu :) jak nie da się tego ogarnąć to pozostanie mi wsadzenie głośnika na dole i znaleźć jakieś ładne mocno ażurowe maskownice, widziałem nawet takie w miarę od sinuslive'a.

Odpowiedz do tematu