FORUM SEICENTO Strona Główna FORUM SEICENTO
INTERNETOWE FORUM FIATA SEICENTO - dawne seicento.pl

FAQTANIE OC  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
uzupełnienie zestawu głośników
Autor Wiadomość
wojtylakamil 
nówka sztuka ;)

Wysłany: 14-09-2009, 18:05   uzupełnienie zestawu głośników
   Bolid: seicento sx

Witam.
Mój zestaw na dziś:
*radio - JVC KD-R301 (link allegro)
*głośniki w miejsce standartowych - BOSCHMANN MODEL G-4532S(link allegro)
Zestaw ten chciałbym poszerzyć o kolejne 2 głośniki pod radio, które dałyby ładny dźwięk. Te narazie to niezbyt ładnie grają(czego to może być wina?standartowe przewody a może wygłuszenia tzn jego brak). Więc może jednak dać na nie w radio -2 a nawet -3 i przekazać więcej mocy na dodatkowe głośniki tylko nie wiem jakie to mają być i gdzie najlepiej i najprościej je zamontować. W tym potrzebuję pomocy od was drodzy forumowicze. Cenowo jest to do 200zł, sprzęt może być nawet używany ale niezniszczony(choć z tym nie wiadomo nigdy). Powiem tak, niezbyt chętnie wrzucam swoje płyty do radia bo nie uzyskuję efektu i ograniczam się do słuchania radia a wolałbym tak jak na kinie domowym albo nawet u ojca w fordzie focusie na standartowych głośnikach i radiu pionieera z mp3 4x50W na mofset słuchać muzyki z przyjemnością. Uprzedzę też tych którzy wspomną mi o wzmacniaczach i subach, tak chciałbym też to zamontować ale narazie zadowolę się choćby jakimiś głośnikami 6x9 a w przyszłości poszerzę zestaw CA jeszcze o wzamacniacz i skrzynię. Z góry dziękuję i przepraszam adminów, którzy mogą powiedzieć, że takich tematów jest setki, ale wg mnie każdy jest inny i potrzebuje gotowych linków z allegro. Rozważę wszystkie propozycje i wybiorę najlepszą i ewentualnymi uwagami podzielę się z wami. Pozdrawiam:)

przemek82 
Nałogowiec

Wysłany: 14-09-2009, 18:31   
   Bolid: ZFA187 | SUF178 | KLAS T200 1.4 16V

Specjaliści powiedzą, że:
1. Bo to Boschmanny,
2. Bo to 10-ki,
3. Brak wygłuszenia - też i owszem.
A jak za 200zł chcesz efekt "jak w kinie domowym" to... kup sobie porządne słuchawki (ale wtedy lepiej auta nie prowadzić).

A tak na serio - za dwie stówy kupisz niezłe głośniki, choćby takie. Mam i nie narzekam. Starczy jeszcze na kawałek kabla do nich. A montaż - bez dodatkowego budżetu na panele - pólka. Powinno pomóc, ale tak szczerze - bez rewelacji :znudzony:

damian83d 
Mordenator

Wysłany: 14-09-2009, 21:44   
   Bolid: SEICENTO

to inaczej 200zl kupujesz panele drzwiowe do tego zestaw odseparowany koszt 250zl i masz bardzo ładny dźwięk, dużo lepszy niż na zwykłych 10tkach ,10tki nigdy nie zagrają jak ty byś chciał w kinie domowym, chcesz czysto, ładnie i przyjemnie??? trza zainwestować a jak masz teraz dać 200zl na byle co to lepiej odłóż dozbieraj i kup coś porządnego, taka moja rada i inni tez to powiedzą to co ja ,wtedy będziesz zadowolony z efektu :wesoly: :wesoly: :wesoly:

RazeR 
Nałogowiec

Wysłany: 14-09-2009, 21:55   
   Bolid: Waryjot 0.9

Powtórzę się :) ale myślę, że im więcej opinii to tym lepiej
Jeśli już inwestować w nagłośnienie SC bądź CC to panele drzwiowe są wskazane. Niestety głośniki o wielkości 10 cm w żaden sposób nie dorastają zestawowi odseparowanemu do pięt :)

Potwierdzam zdanie Damiana. Odłóż i zainwestuj w panele i np. w Helix-y lub SinusLine-y

wojtylakamil 
nówka sztuka ;)

Wysłany: 14-09-2009, 22:05   

dobra, może przesadziłem z tym kinem domowym ale tu nawet nie mam efektu dobrej mini wieży, jakby mi słoń przydepnął na jedno ucho może by było i ok. Nie powiem, jest lepiej niż na seryjnych głośnikach ale potrzebuję jeszcze czegoś do uzupełnienia jedynie zestawu pod radio, nawet kosztem zmniejszenia mocy na przednie głośniki. Myślałem o kupnie płyty mdf i przycięciu jej do tylnych boczków i zamontowania tam głośników 6x9. Jeśli to jest bardzo zły pomysł to poinformujcie mnie o tym choć widziałem, że w innych sejach właśnie tam one też znajdują swoje miejsce(nie mam możliwości bardzo przymocowania ich do półki). Chętnie bym widział te panele głośnikowe w swoim autku ale dla mnie priorytetem jest w przyjemnej atmosferze wewnątrz pokonywać kolejne kilometry i zdobywać praktyki za kierownicą. Dodam jeszcze odnośnie głośników moje propozycje.
Rozmyślam o(linki allegro.pl):
JBL GTO 927
JBL GT5-963
BLAUPUNKT GTX 693 Mk II

miniu211 
Nałogowiec

Wysłany: 14-09-2009, 22:23   
   Bolid: Seicento 1.1 MPI - Look

Potwierdzam słowa : damian83d ; RazeR !!! !!! !!! !!!

ulmi 
Centomania Podkarpacie
Przyjaciel

Wysłany: 15-09-2009, 10:01   
   Bolid: seicento 1,1 MPI

wojtylakamil, mi 2 dni temu zajeb***li JBL GTO 937
i jak nie chcesz paneli tak jak piszą wyzej koledzy to te głósniczki w półce tez ładnie zagrają ale to nie to co w panelach drzwiowych ;)

damian83d 
Mordenator

Wysłany: 16-09-2009, 19:32   
   Bolid: SEICENTO

ja już komentować nie będę bo już nudzi mi się powtarzać 1000 i więcej razy to samo ze 10tki nie graja i nigdy nie zagrają a co do tyłów co ci da sam tył jak z przodu nic nie gra?????????? weź to kolego przemysł na spokojnie a potem zadecydujesz ,ale nie zadawaj już dziwnych pytań pozdro :wesoly: :wesoly:

wojtylakamil 
nówka sztuka ;)

Wysłany: 16-09-2009, 21:48   

może i zadaję dziwne pytania, ale porostu chciałem się pozastanawiać wspólnie z ludźmi mającymi pojęcie... Nie oczekuję tutaj cudów ani nie potrzebuję robić ze swojego autka jeżdżącej dyskoteki. Kinem domowym też niektórzy nazywają zestaw z supermarketu za 300zl:/ A zestaw seryjny seicento jest podobny do tego i niektórym wystarcza. Jednak nie mi:/

Odpowiedz do tematu