FORUM SEICENTO Strona Główna FORUM SEICENTO
INTERNETOWE FORUM FIATA SEICENTO - dawne seicento.pl

FAQTANIE OC  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Polerka
Autor Wiadomość
dijack 
Nałogowiec
Noł lajf

Wysłany: 16-09-2012, 19:44   Polerka
   Bolid: Seicento 1.1 SPI

Witam. Lakier na moim czerwonym seju jest bardziej różowy niż czerwony i chciałbym zrobić mu polerkę. Podejrzewam że auto było myte na myjni automatycznej stąd mnóstwo świrli. Chciałbym zaopatrzyć się w jakąś polerkę mechaniczną. Może taką: Klik ? Powiedzcie mi na co zwrócić uwagę i co poza polerką muszę zakupić

jerzyk 
Loża szyderców

Wysłany: 16-09-2012, 20:25   
   Bolid: Audi

polerka może być, od profesjonalnych polerek te tanie różnią się trwałością i wagą (co przy długim dziennym użytkowaniu ma duże znaczenie)

poza tym potrzebna jest pasta polerska (występuje w różnych "grubościach")

Ryba88 
Bywalec

Wysłany: 16-09-2012, 21:28   
   Bolid: Fiat 600 1,1 2008

Szukaj polerki z włącznikiem typu 0-1, a nie takim wciskanym, który trzeba cały czas trzymać, bo to bardzo nie wygodne. Polerki tańsze od droższych różnią się przede wszystkim brakiem stabilizacji obrotów, ale da się z tym żyć.

Co do pasty to jako laikowi mogę Ci polecić Mequars Ultimate Compound. Wystarczy ona, aby lakier na aucie odzyskał blask, a jednocześnie nie pozostawi hologramów. Do użycia na sucho. Do tego gąbka pomarańczowa (uniwersalna, bardziej miękka od białej - ściernej).

Na porządną polerkę zarezerwuj sobie cały dzień. Po wypolerowaniu wypadało by nałożyć wosk w celu zabezpieczenia lakieru, ale o woskach t temat rzeka, więc sam musisz zdecydować jaki chcesz.

Poniżej parę zdjęć CC, które robiłem kiedyś tam tą własnie pastą. Miało ten sam problem co TY !

50/50

Lakier z bliska w świetle halogenu:

I efekt końcowy:

dijack 
Nałogowiec
Noł lajf

Wysłany: 16-09-2012, 21:47   
   Bolid: Seicento 1.1 SPI

Ryba88, Dzięki właśnie o taki opis mi chodziło. Poszukam pasty i polerki i zabiorę się za ten lakier bo zima blisko a różowym nie będę jeździł. Dzięki

Ryba88 
Bywalec

Wysłany: 17-09-2012, 07:21   

Pińcet złoty się noleży :)) :lol: :lol:

guido 
Bywalec

Wysłany: 17-09-2012, 14:20   
   Bolid: Seicento

Ryba88, z ta gabka pomaranczowa to nie tyak do konca, poniewaz kazda firma ma wlasna kolorystyke i np juz w 3M to pomaranczowa to jest najmocniejsza gabka :P tak samo np chemicalguys'a :D ale zeby zrobic korekte UC to raczej trzeba srednio twarda albo twarda gabke bo miekka to mozna sobie hologramy usunac, a nie rysy :)

Ryba88 
Bywalec

Wysłany: 18-09-2012, 08:00   

W sumie dobrze mówisz, ale w tych gąbkach najtańszych (allegro) przeważnie takie kolory występują. A jak widać koledze nie chodzi o super profesjonalny detailing produktami, które razem mogły by być zbliżone do wartości auta. Dlatego też nic nie wspominam o glinkowaniu, cleanerach przed woskiem, ani o samym wosku.

Nie oszukujmy się, ale dla zwykłego pacjenta to przelecenie auta po myciu woskiem z marketu wywołuje efekt "WOW" :wesoly:

guido 
Bywalec

Wysłany: 18-09-2012, 14:46   

Ryba88 napisał/a:
W sumie dobrze mówisz, ale w tych gąbkach najtańszych (allegro) przeważnie takie kolory występują. A jak widać koledze nie chodzi o super profesjonalny detailing produktami, które razem mogły by być zbliżone do wartości auta. Dlatego też nic nie wspominam o glinkowaniu, cleanerach przed woskiem, ani o samym wosku.

Nie oszukujmy się, ale dla zwykłego pacjenta to przelecenie auta po myciu woskiem z marketu wywołuje efekt "WOW" :wesoly:

no to jak chce by sie cos tylko blyszczalo to tempo lub g3 i bedzie i tanio i "wow" :))

Ryba88 
Bywalec

Wysłany: 18-09-2012, 17:37   

G3 to akurat dobra profesjonalna pasta, a opinie o niej w większości powstają przez nieumiejętne używanie ! A tempo to jak wiadomo - efekt to 1-2 myć ! :wink:

guido 
Bywalec

Wysłany: 18-09-2012, 20:00   

Ryba88, uzywales kiedys g3? widziales jakie rysy zostawia? juz nie wspomne, ze cale auto i caly garaz upierdolone z pasty :P

Ryba88 
Bywalec

Wysłany: 19-09-2012, 07:51   

Używam bardzo często. To jest np. mój błotnik po g3.

A o brudzie już kiedyś pisałem, że pasta jest na WILGOTNO, a ludzie robią sobie kąpiel pracując nią i stąd takie opinie. Zobacz oryginalny film wyprodukowany przez firmę:
http://www.youtube.com/watch?v=aiMTa0jdIb8

Poza tym po polerce tak czy inaczej myjesz auto więc dla mnie niewielka różnica. Przy pracy na sucho wszędzie mam pył.

Odpowiedz do tematu