FORUM SEICENTO Strona Główna FORUM SEICENTO
INTERNETOWE FORUM FIATA SEICENTO - dawne seicento.pl

FAQTANIE OC  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Ciacho
06-03-2009, 12:27
PRZYWRÓCENIA GŁEBI KOLORU
Autor Wiadomość
Dawid_speed 
nówka sztuka ;)

Wysłany: 06-03-2009, 12:24   PRZYWRÓCENIA GŁEBI KOLORU
   Bolid: Fiat Seicento 900ccm FUN

Witam! Mam takie pytanie może ktoś się zna. Jakis 2 lata temu zauważyłem ze niektóre elemty nadwozia maja troszkę inny oddcien np błotniki maska, zderzak nei zmienił swojego odcienia. Samochód był w zasadzie od nwoisci woskowany ale stoi pod chmurka i seci an neigo słonce wiec rozumiem ze lakier mogł sie utlenic bo czerwony kolr szybko matwoeije i utlenia sie. Kiedys został zrobiony T-Cut color fast tym koloryzujacym rehenetraotrem lakieru. Zaraz po wyglądał swietnie ale po jakis roku nie wiem czy ten pigment sie utlenił bo autko ma inny odcien czerwieni, i jeszcze ehdna ciekawostka. Kiedys na błotnik nasrał ptak ;) a jak wiadomo ptasie łajno jest szkodliwe dla lakieru, w tym mijscu lakier ma inny odcien, jak oryginalny, robiłem go sonaxem auto politura to kolor jest lepszy ale dalej sie rozni, wiec powieninem uzyc chyba jakies pasty sciernej zeby sciagnac całą warstew wszytkich wosków i lakier powróciłby chyab w wjiejszej czesci do dawnego odciina?? Nie wymagam cudów ale teraz widac roznice. Ale chyba ten t-Cut tak zlazi bo na zagiecauch karoserii jest inny odcien. Lakier ma błysk nawet pzred autopolitura nie jest zmatwoiały ani zniszczony.

IKnife 
Nałogowiec

Wysłany: 06-03-2009, 12:34   
   Bolid: Seicento 899cm3

Pasta G3 Farecla i robisz polerkę - oczywiście maszyną a nie ręcznie
Borki 2009 #102
Borki 2010 #127
http://centomania-podkarpacie.pl
"Zauważyliście, że jadąc autostradą wszyscy, którzy jadą wolniej od nas to c.ioty, a ci co jadą szybciej to skończone debile?"

blondas 
Podróżnik

Wysłany: 06-03-2009, 12:36   
   Bolid: seicento

po pierwsze obalmy mity!
woskowanie nie powoduje ze kolor nie bedzie bledl...
tylko konsekwentne i systematyczne polerowanie lakieru najlepiej sonaxem lub pasta firmy formula1 da naprawde dobry efekt na dlugi czas...
sol i syf na zimowych drogach powoduje kazdy wie co...
wczoraj pol dnia polerowalem bravo i sam sie zdziwilem jaka jest kolosalna roznica...za kilka dni jak wyjdzie slonko to samo musze zrobic z sejem...
http://www.formula1.com.p...id=33&Itemid=22
i male kompendium wiedzy
http://www.sonax.katowice.pl/strona.php?25942

damian83d 
Mordenator

Wysłany: 06-03-2009, 13:17   
   Bolid: SEICENTO

polecam koledze porządną polerkę u lakiernika :wesoly: :wesoly:

jerzyk 
Loża szyderców

Wysłany: 06-03-2009, 13:30   
   Bolid: Audi

polerowanie auto maszyną mozna bezpiecznie zrobić 2-3 razy, kazde kolejne polerowanie grozi przetarciem lakieru

Dawid_speed 
nówka sztuka ;)

Wysłany: 06-03-2009, 14:51   
   Bolid: Fiat Seicento 900ccm FUN

Ja nie mówie ze woskowanie zmienia odcien koloru bo zawsze woskowalem seja. Tylko raz został zrobiony t-cutem z jakies 1,5 roku temu i po jakims roku zmienił odcien i mysle ze to ten T-cut zmienił barwe swojego pigmentu, bo zrobiłem go ejszcze pzre zima SONAXEm autopilitura a potem woskeim kolaryzujacym tez sonaxa i duzo lepiej wygladal niz przed świetne sa kosetyki z firmy SONAX ;) bo tes zabezpieczam lakeir pzred sola i promeniami UVA i UVB tylko nie potzrebnie robilem tym t-cutem tak cos mysle. Zrobie mu polerke albo lepiej odam do znajomego zeby mi zrobił bo nei chce uszkodzc maszynka powloki lakieru:) To nie jest az tak rażaca w oczy roznica ale ale jest i mnie to wkurza, dzieki za rady ;)

Odpowiedz do tematu