Wskaźniki temperatury wody i oleju. |
Autor |
Wiadomość |
kozik_nh
nówka sztuka ;)

Pomógł: 1 raz Wiek: 35 Dołączył: 26 Lis 2007 Posty: 36 Skąd: Krk
|
Wysłany: 15-01-2010, 09:56 Wskaźniki temperatury wody i oleju.
Bolid: Fiat Seicento SX |
|
|
Chciałbym w moim sc 900 zamontować wskaźniki temperatury wody i oleju, niezłe są te z serii auto gauge smoke. Tutaj pojawia się moje pytanie, jak to jest z zamontowaniem ich w silniku 899? Kupując dostajemy czujnik w zestawie, ale jest to bardziej plug&play czy trzeba jakieś kombinacje wyczyniać? Co do temperatury wody to jeszcze, a jak sprawa się ma z temperaturą oleju? Pozatym, dokładnie w którym miejscu miałby sie mieścić ten czujnik? |
_________________ jak się nie ma co sie lubi, to się lubi co się ma! |
|
|
|
 |
maupe
nówka sztuka ;)
Pomógł: 4 razy Dołączył: 10 Gru 2009 Posty: 38 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 15-01-2010, 10:06
Bolid: .9 litra [cool] |
|
|
jak nie wkręcisz w miejsce oryginalnego , bo gwint nie pasuje to montujesz przez redukcje M14/M16 naprzykład , albo musisz kupić podstawe do filtra oleju , a w niej masz 4 otwory do wkręcania czujników i czego tylko chcesz , wszystko tego samego producenta co te wskaźniki , poszukaj na allegro , albo w necie i znajdziesz |
_________________ 0.9 litra [cool]
 |
Ostatnio zmieniony przez maupe 15-01-2010, 10:46, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
kozik_nh
nówka sztuka ;)

|
Wysłany: 15-01-2010, 10:12
|
|
a co do czujnika temperatury wody, wkręca się go gdzieś w instalację wodną, czy też potrzeba jakieś redukcje, adaptery? |
|
|
|
 |
maupe
nówka sztuka ;)
|
Wysłany: 15-01-2010, 10:22
|
|
jak ci nie przypasuje w miejsce orginalnego to widziałem takie pierścienie , które montujesz przecinając wąż wodny i w to wkręcasz czujnik , nawet ostatnio ktoś z forum pokazywał fotki i widziałem u niego coś takiego
no i pamiętaj , że jak powykręcasz stare czujniki to stracisz funkcje orginalnych czujników , czyli lampka ciśnienia oleju i lampka przegrzania się układu chłodzącego , oczywiście możesz lampki pomostkować z innymi lampkami i wszystko będzie wyglądało ładnie
ale lepiej spróbuj czujnik temp wody wkręcić w blok , montowanie go na wężu wody mnie nie przekonuje , bo kiedy by zaczął działać ? po otwarciu termostatu ? |
 |
|
|
|
 |
kozik_nh
nówka sztuka ;)

|
Wysłany: 15-01-2010, 10:30
|
|
no właśnie w blok, ale to w miejsce tego czujnika przegrzania silnika? |
|
|
|
 |
maupe
nówka sztuka ;)
|
Wysłany: 15-01-2010, 10:34
|
|
tak oczywiście i wtedy będziesz miał wskazanie temp wody w silniku , ale znalazłem , ze auto gauge robi trójniki itd , czyli możesz też wkręcić kontrolke przegrzania obok temp wody |
 |
|
|
|
 |
kozik_nh
nówka sztuka ;)

|
Wysłany: 15-01-2010, 12:01
|
|
Szukam i szukam po książce napraw, i nie mogę znaleźć, gdzie w 899 jest czujnik temperatury oleju> Jest tylko czujnik cisnienia oleju ale to chyba nie to samo.. |
|
|
|
 |
maupe
nówka sztuka ;)
|
Wysłany: 15-01-2010, 12:13
|
|
no nie ma w tym aucie czujnika temp oleju , a czujnik cisnienia oleju podaje informacje na czerwona kontrolke CIŚNIENIE JEST / CIŚNIENIA NIE MA i to tyle , jesli chcesz cokolwiek więcej musisz kombinować |
 |
|
|
|
 |
owen
Nałogowiec

Pomógł: 53 razy Wiek: 35 Dołączył: 23 Mar 2009 Posty: 216 Skąd: Pawłowice
|
Wysłany: 15-01-2010, 12:47
Bolid: Było SC 900...było 1.2 8V...jest Madzia eFka. |
|
|
Co do czujnika temperatury oleju to albo musisz pokombinowac z jakimś trójnikiem przy czujniku ciśnienia oleju albo robić dziure w misce olejowej i wspawać, wpasować jakąś nakrętkę z gwintem pasującym pod czujnik...taki bynajmniej patent stosowali ludzie w fiacie 126p żeby zrobić czujnik temp silnika |
|
|
|
 |
|