FORUM SEICENTO Strona Główna FORUM SEICENTO
INTERNETOWE FORUM FIATA SEICENTO - dawne seicento.pl

FAQTANIE OC  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Żarówki na przód / jasno święcące!
Autor Wiadomość
MC Grzechu 
Nałogowiec

Wysłany: 26-11-2015, 01:14   
   Bolid: Seicento 1.2 16v 6speed/Ibiza III 1.4 16v

Praktycznych teorii to też mogę podać kilka. Mam w domu jeszcze kilka innych sprzętów, które od dłuższego czasu jeżdżą na Philips White/Blue Vision i kilku znajomych, którzy też na takich jeżdżą i problemu nie mam ani ja ani oni. Nie mam zamiaru się w tej kwestii licytować, zwyczajnie nie zgadzam się z Twoją teorią ;)

Było:
Fiat Punto II 1.9 JTD '00
Fiat Stilo 1.9 JTD '05
Fiat Grande Punto 1.4 16v '06

bazylia 
nówka sztuka ;)

Wysłany: 27-12-2015, 18:11   
   Bolid: seicento 1,1 suite+LPG

Zapomniałem dodać,że przekaźniki to była pierwsza rzecz jaką zrobiłem w samochodzie.
Jak również wymiana reflektorów.

wianSC 
nówka sztuka ;)

Wysłany: 17-02-2016, 15:35   
   Bolid: Seicento 900 XS

Trochę odkopuje..ale sam poszukuje żaróweczek i co polecacie?
Warto w to inwenstować?:
TUNGSRAM H4 MEGALIGHT ULTRA +90%
TUNGSRAM H4 MEGALIGHT ULTRA +120%
czy raczej jakieś bosh,osram, philips ?

ziggy 
Bywalec

Wysłany: 15-05-2016, 10:10   
   Bolid: Seicento

Potrzebowałbym jakieś dobrze świecącej h1. Dobrze świecącej i żywotnej. Osram, Philips? Czy coś innego?

Paweł1984 
spamer team
Jasper84

Wysłany: 16-05-2016, 23:22   
   Bolid: Seicento sporting+,Hundai I30N performance

ziggy napisał/a:
Potrzebowałbym jakieś dobrze świecącej h1. Dobrze świecącej i żywotnej. Osram, Philips? Czy coś innego?

Jedno ciut przeczy drugiemu...ale w Type R do drogowych miałem H1- Tungsram sportlight +50%-świecą na biało, dalej h1 osram silverstar 2.0 +60%-świecą mocniej od standardowych, ale nie na biało-coś jak byś do zwykłej żarówki dał więcej votl....
Osram nightbreacker plus 110%-mocno, z lekką poświatą niebieskiego-jako drogowe bdb, ale trwałość nie koniecznie, jako H4 w Pandzie rok siedzą...
Polecam Tungsram sportlight +50%- kompromis-jakość(jasność), trwałość i cena.-nie ma co przepłacać szczególnie za philipsy czy bosche w wersji h1 bo b. dużo płacisz za markę i marketing, a h1 za 70zł + się nie opłaca też są żarówki Tungsrama za połowę tej ceny co świecą podobnie jak nie lepiej(od boscha na bank)-seria megalight + 90% i + 120%.-masz 2pack w cenie 30zł.
A jak chcesz jeszcze więcej to h1 Ring-mocniejszej z homologacją nie spotkałem o mocy 55w-tylko cena i trwałość niewiadowe-pewnie jak każde + 120% niska.

ziggy 
Bywalec

Wysłany: 18-05-2016, 11:09   
   Bolid: Seicento

Zainteresowały mnie te żarówki Tungsram. Dzięki za szczegółówe wyjaśnienie. Z tego co widzę na https://nocar.pl/blog/zarowki-halogenowe-h1-tungsram-narva-i-neolux/ to są one lubiane szczególnie w samochodach wielkogabarytowych, autobusach ciężarówkach czy autach do off roadu...

Paweł1984 
spamer team
Jasper84

Wysłany: 19-05-2016, 00:17   
   Bolid: Seicento sporting+,Hundai I30N performance

Ciężarówki oprócz tego, że są na 24v to stosują to w poganiaczach, w offroad'ie moc i rozkład światła się nie liczy tylko moc i zasięg szperacza-w normalnym samochodzie typu sc przy 75w żarówce czy 100w popalisz koski i odbłyśniki-o braku homologacji drogowej nie wspomnę.
Tungsram w każdej wersji + cos tam jest ok robiony na Węgrzech- sportlight to kompromis między zasięgiem, najbielszym światłem i niezłą jak na +50% trwałościa-do tego jak jest mokro widać asfalt i pobocze w przeciwieństwie do droższej markowej konkurencji czyli Osram cool blue czy philips white vision- pierwsze szybko padają do tego i na czarnym mokrym asfalcie widać gorzej jak ze zwykłą żarówką markową.
Narva zwykła to lipa, narva range oprócz tego, że nie ma homologacji nie oswietli Ci dalej lepiej bo nie kostruowano je na punty świetlne tylko jak nazwa wskazuje.
Na sam koniec-o dobrym świetle decyduje stan odbłysnika, lampa i ustawienie :]

Odpowiedz do tematu