FORUM SEICENTO Strona Główna FORUM SEICENTO
INTERNETOWE FORUM FIATA SEICENTO - dawne seicento.pl

FAQTANIE OC  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Pasy szelkowe.
Autor Wiadomość
roach 
spamer team

Wysłany: 12-04-2014, 22:50   Pasy szelkowe.
   Bolid: Seicento

Pytanie raczej do rajdowców.
Jakie? Mierze w SPARCO tudzież TAKATA. Które są lepsze w sensie do jazdy na co dzień...bardziej praktyczne.Widziałem ze są dwa rodzaje zapinek ...które lepsze ??

$iwy 
nówka sztuka ;)

Wysłany: 13-04-2014, 09:30   
   Bolid: CCS

Żadne pasy szelkowe nie są wygodne w codziennym użytkowaniu :] one nie mają być wygodne- mają działać ;) ja mam u siebie momo i sparco z okrągłą klamrą.Chcesz je złożyć do normalnego fotela?Czy masz kubeł?

roach 
spamer team

Wysłany: 13-04-2014, 10:56   

kubeł jest oczywiście....pasy głownie miały być na tor...ale masz racje maja działać...masz jakieś foty swoich pasów i jak masz zamocowane ?

$iwy 
nówka sztuka ;)

Wysłany: 13-04-2014, 13:33   

W tunelu środkowym mam wywiercone otwory i przez nie przechodzą śruby od tyłu oczywiście jest blaszka z nakrętką zgodną z załącznikiem J.

DeZ 
Nałogowiec

Wysłany: 13-04-2014, 13:38   
   Bolid: kiedyś CC900 teraz SC1200

Wygodniejsze w użyciu szczególnie dla cywila są tzw tuningowe czyli te zapinane na zatrzask na środku. Na te z klamrą trzeba zawsze trochę czasu żeby porządnie zapiąć bo zawsze coś się zawiruszy albo poprzekręca. Najpierw jeździłem na tuningowych i ciągle musiałem je poprawiać bo na próbie potrafiły się poluzować. Od paru lat mam z klamrą i wiem, że innych nie chcę :)
Co do mocowania to w aucie nie do zabawy ciężki temat po pewnie nie chcesz nic ciąć i spawać a i kanapa z tyłu też się przydaje :)
Widziałem takie rozwiązanie:
- pasy barkowe - przykręcone do tylnego słupka za pomocą elektronapinacza
- pasy brzuszne - przykręcone do tylnych śrub fotela (tych przykręcanych do szyn)

roach 
spamer team

Wysłany: 13-04-2014, 14:24   

$iwy, czyli będę musiał zdemontować tunel środkowy i dopiero robić otwory na pasy biodrowe tak. bo miałem zamiar je zaczepić w tych otworach tuz za fotelem. a resztę tak jak masz z tylu.Szkoda ze nie masz fotki właśnie rozwiązania tych pasów brzusznych ( czy jak to zwal ) bo z tyłem to nie ma problemu wszystko widzę....
DeZ, właśnie ja nie chce mieć tuning tylko ze tak napisze profi :wink: czyli polecasz z klamra....jak byś przejrzał mój temat to byś wiedział ze z tylu mam pusto :wesoly:

$iwy 
nówka sztuka ;)

Wysłany: 13-04-2014, 14:43   

Jak nie masz dywanu w środku to nic nie musisz rozbierać ;) tylko wiertarka do ręki i jedziesz z koksem ;) Kumpel sprzedawał pasy sabelta jakby Cię interesowały-na klamrę.Nowe w komplecie z śrubami tymi z oczkiem.

roach 
spamer team

Wysłany: 13-04-2014, 14:48   

$iwy, no dywan mam ale można go zdemontować na czas montażu to nie stanowi problem czyli przewiercić ,dospawać grube blaszki i będzie git??....interesują mnie ale już nadwyrężyłem budżet i nawet go przekroczyłem i jedynie co mi pozostaje to kupno na raty :znudzony:

$iwy 
nówka sztuka ;)

Wysłany: 13-04-2014, 15:12   

Nie musisz tej blaszki spawać do budy.Nakrętka jest do niej przyspawana.... jeśli planujesz starty w jakiś imprezach to poszukaj sobie w internecie wymiarów tej blaszki.

roach 
spamer team

Wysłany: 13-04-2014, 15:15   

okej dzięki za odpowiedzi :wink: jak będę montował to na pewno jeszcze się odezwę...

DeZ 
Nałogowiec

Wysłany: 13-04-2014, 17:45   

Że masz kubeł to widzę ale gdzie masz napisane, że pusto z tyłu ? Zresztą nieważne.
Blaszka na all kosztuje ok 14zł + śruba oczkowa kolejne 15zł. Jeśli na razie chcesz "po taniości" też jest metoda.
Otóż za fotelem kierowcy i pasażera w podłodze zrobione są fabrycznie przetłoczenia wielkości mniej więcej otwarcia puszki pepsi (przynajmniej tak jest w moim). Jak je solidnie naciśniesz (raczej nie palcem) to będziesz miał w podłodze eleganckie dziurki. Dokupujesz solidne tzn duże podkładki, dajesz od spodu podłogi i od środka, do tego jakaś śruba M8, M10 + nakrętki (wg uznania) i pasy biodrowe masz już gdzie przykręcić. Jak masz mocowanie pasów na zatrzask to oczywiście zamiast śrub dajesz oczka. Trzyma to solidnie choć podłoga jak się domyślasz z pancernej blachy zrobiona nie jest. Duże podkładki potrzebne są po to, żeby w razie czego siły rozkładały się na większej powierzchni bo mała podkładka wyrwie się bez problemu. Parafrazując jedną reklamę - duży zniesie więcej :)

$iwy 
nówka sztuka ;)

Wysłany: 13-04-2014, 18:58   

Chyba jednak wybrałbym nawiert w tunelu.Blacha w tym miejscu o którym pisałeś jest bardzo cieńka.

roach 
spamer team

Wysłany: 13-04-2014, 19:19   

DeZ, właśnie o tych otworach pisałem ze tam bezproblemowo by podeszły te mocowania na pasy...docelowo wybiorę mocowania jakie proponuje $iwy,

DeZ 
Nałogowiec

Wysłany: 13-04-2014, 21:20   

roach napisał/a:
...docelowo wybiorę mocowania jakie proponuje $iwy,

I słusznie :)

młody85 
nówka sztuka ;)

Wysłany: 14-04-2014, 12:02   
   Bolid: czerwony sportaś

A dasz rade $iwy wrzucić zdjęcia mocowań bocznych jak masz top zrobione