FORUM SEICENTO Strona Główna FORUM SEICENTO
INTERNETOWE FORUM FIATA SEICENTO - dawne seicento.pl

FAQTANIE OC  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Regulamin KJS 2016
Autor Wiadomość
DeZ 
Nałogowiec

Wysłany: 12-02-2016, 22:41   Regulamin KJS 2016
   Bolid: kiedyś CC900 teraz SC1200

Czytał ktoś ? Polecam uwadze punkt 5 :

Dopuszcza się używanie tylko opon handlowych, posiadające znak homologacji E.
Nie dotyczy zawodników startujących w klasie GOŚĆ wyłącznie samochodami dopuszczonymi do RSMP i RO 2016.

Biorąc pod uwagę, że większość superoesów, rallyspritów jak zwał tak zwał opiera się na tym regulaminie to przy braku inicjatywy ze strony organizatorów ww imprez zrobi się "ciekawie" :-? .

kubasfn 
Bywalec

Wysłany: 15-02-2016, 12:00   
   Bolid: Seicento

Superoesy raczej opierają się na swoich regulaminach więc ten punkt zostanie olany (tak sądzę) :)

Moim zdaniem jak nie ma dojazdówki po drogach publicznych powinna być zawsze możliwość startów na sportowej oponie :)

W Kielcach nawet po ukończonej próbie wraca się na start kawałkiem drogi krajowej i nikt nie robi problemów że nie ma opon z homo a często auta nawet nie mają świateł itp

nosferatu 
Nałogowiec

Wysłany: 16-02-2016, 16:42   
   Bolid: CC 1.2 16v

Zależy także co organizator chce osiągnąć, czy upalanie na oponach bez E gdzie są sztuki co kupują nawet nowe nawet po 800 zł/szt [na amatorkach to dla mnie śmiech] albo niech szukają optymalnej z E...

Wrzucę wam link z zawodów mojego klubu gdzie nawet na semislikach lądujesz w odrębnej klasie :
http://ak.stargard.pl/project/mini-oes-2016/
lista opon z zeszłego roku :
http://ak.stargard.pl/wp-...-lista-opon.pdf

DeZ 
Nałogowiec

Wysłany: 16-02-2016, 17:23   

"Lista opon z homologacją drogową „E” niedopuszczonych do zawodów" - i to uważam za paranoję.
W ogóle moim zdaniem na kjs oczywiście z E ze zrozumiałych powodów ale na sprintach oesach itp taki zakaz jest dla mnie kompletnie niezrozumiały.
Ten sport nie jest i nie będzie tani więc argument, że ktoś ma opony za pierdylion złotych do mnie nie przemawia a dodam, że jeżdżę głównie na "szmatach" z nielicznymi wyjątkami.
Jaki jest cel takiego przepisu ? Równiejsze szanse ? Przy różnicach mocy w klasach przekraczającej 100% pomysł wyjęty z ... ciemnego miejsca ;)
Poza tym ci z górnej półki zarobkowej i tak znajdą opony cywilne za podobny pierdylion i 10x lepsze od tych które ja bym nabył. Gdzie tu sens ?

nosferatu 
Nałogowiec

Wysłany: 16-02-2016, 19:13   

DeZ napisał/a:
"Lista opon z homologacją drogową „E” niedopuszczonych do zawodów" - i to uważam za paranoję.
W ogóle moim zdaniem na kjs oczywiście z E ze zrozumiałych powodów ale na sprintach oesach itp taki zakaz jest dla mnie kompletnie niezrozumiały.
Ten sport nie jest i nie będzie tani więc argument, że ktoś ma opony za pierdylion złotych do mnie nie przemawia a dodam, że jeżdżę głównie na "szmatach" z nielicznymi wyjątkami.
Jaki jest cel takiego przepisu ? Równiejsze szanse ? Przy różnicach mocy w klasach przekraczającej 100% pomysł wyjęty z ... ciemnego miejsca ;)
Poza tym ci z górnej półki zarobkowej i tak znajdą opony cywilne za podobny pierdylion i 10x lepsze od tych które ja bym nabył. Gdzie tu sens ?

Pomysł jest bliższy niz ci się wydaje -> niemcy.

U nas funkcjonuje od trzech sezonów w tym cyklu i miał zachęcać każdego przeciętniaka żeby przyjeżdżał i ćwiczył bez potrzeby kupowania jakiś "dziwnych opon" które nie nadają się do jazdy na codzień.
Ci którzy bawią się w to już jakiś czas mieli imprezy skierowane dla nich [Rallysprinty] a tu mieli otrzymać okazję do treningu dlatego lądowali w "profi" niezależnie od tego jakim autem się przyjedzie od cc do evo ;)

Swoją droga to także niezły poligon doświadczalny i jednocześnie zakład utylizacji opon w naturalny sposób :)
Nie zauważyłem aby ktokolwiek przez tyle sezonów kupił jakieś nowe UHP aby tu startować. Kupują nowe semisliki i upalają w "profi" więc się sprawdza.

DeZ 
Nałogowiec

Wysłany: 16-02-2016, 19:26   

Tylko pozazdrościć zapału robienia 2 imprez z powodu ogumienia :) U mnie tak prężnie nie jest :/

kubasfn 
Bywalec

Wysłany: 17-02-2016, 08:44   
   Bolid: Seicento

Często taka opona z homo E będzie droższa niż pro slick (zwłaszcza 13").

Wyścig zbrojeń jest i nie da się tego zatrzymać, a jak nie na takich imprezach to gdzie jeździć na takich gumach (no oprócz WSMP,GSMP ITP ).

Ja np do SC na chwilę obecną nie posiadam gumy z Homo E mam tylko slicki.
I mocno się zastanawiam czy w ogóle kupować taką bo ceny jak za profi slicka mówiąc o dobrej gumie, no a trakcja jednak gorsza.
No ale przepisy przepisami i żeby pojeździć kilka imprez trzeba się podporządkować..

nosferatu 
Nałogowiec

Wysłany: 17-02-2016, 12:08   

DeZ napisał/a:
Tylko pozazdrościć zapału robienia 2 imprez z powodu ogumienia :) U mnie tak prężnie nie jest :/

Żle rozumujesz. Dwa cykle były dla dwóch różnych grup odbiorców. To co PZM nieudolnie próbował zrobić my wprowadzaliśmy u siebie. Nie dopuszczaliśmy debiutantów na Rallysprinty bo nikt nie chciał ich mieć na sumieniu, tam się latało do 150 km/h pomiedzy ruinami, itp.

DeZ 
Nałogowiec

Wysłany: 17-02-2016, 21:47   

Źle czy dobrze zrozumiałem - nie ważne. Ważne, że Wam się chce a innym nie.
U mnie na oesie nie ma lekko żaden debiutant ale odkąd pamiętam zawsze tak było, że albo chwycisz bakcyla mimo totalnej porażki albo ... szachy ? :)

nosferatu 
Nałogowiec

Wysłany: 17-02-2016, 21:50   

DeZ napisał/a:
Źle czy dobrze zrozumiałem - nie ważne. Ważne, że Wam się chce a innym nie.
U mnie na oesie nie ma lekko żaden debiutant ale odkąd pamiętam zawsze tak było, że albo chwycisz bakcyla mimo totalnej porażki albo ... szachy ? :)

Poznań zawsze rządził się swoimi prawami i np. olewka w stosunku do potencjalnych zawodników/uczstników nie przeszkadza organizatorowi bo "planktonu" sporo :D

Odpowiedz do tematu