Regulamin KJS 2016 |
Autor |
Wiadomość |
DeZ
Nałogowiec
Pomógł: 17 razy Dołączył: 13 Lut 2010 Posty: 390 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 12-02-2016, 22:41 Regulamin KJS 2016
Bolid: kiedyś CC900 teraz SC1200 |
|
|
Czytał ktoś ? Polecam uwadze punkt 5 :
Dopuszcza się używanie tylko opon handlowych, posiadające znak homologacji E.
Nie dotyczy zawodników startujących w klasie GOŚĆ wyłącznie samochodami dopuszczonymi do RSMP i RO 2016.
Biorąc pod uwagę, że większość superoesów, rallyspritów jak zwał tak zwał opiera się na tym regulaminie to przy braku inicjatywy ze strony organizatorów ww imprez zrobi się "ciekawie" . |
_________________ Na słońcu jest rzeczywiście znacznie mniej cienia - Król Julian
Pomogłem ? - kliknij w odpowiednim miejscu |
|
|
|
|
kubasfn
Bywalec
|
Wysłany: 15-02-2016, 12:00
Bolid: Seicento |
|
|
Superoesy raczej opierają się na swoich regulaminach więc ten punkt zostanie olany (tak sądzę)
Moim zdaniem jak nie ma dojazdówki po drogach publicznych powinna być zawsze możliwość startów na sportowej oponie
W Kielcach nawet po ukończonej próbie wraca się na start kawałkiem drogi krajowej i nikt nie robi problemów że nie ma opon z homo a często auta nawet nie mają świateł itp |
|
|
|
|
nosferatu
Nałogowiec
Pomógł: 10 razy Dołączył: 04 Sty 2013 Posty: 213 Skąd: Sz-n
|
Wysłany: 16-02-2016, 16:42
Bolid: CC 1.2 16v |
|
|
Zależy także co organizator chce osiągnąć, czy upalanie na oponach bez E gdzie są sztuki co kupują nawet nowe nawet po 800 zł/szt [na amatorkach to dla mnie śmiech] albo niech szukają optymalnej z E...
Wrzucę wam link z zawodów mojego klubu gdzie nawet na semislikach lądujesz w odrębnej klasie :
http://ak.stargard.pl/project/mini-oes-2016/
lista opon z zeszłego roku :
http://ak.stargard.pl/wp-...-lista-opon.pdf |
|
|
|
|
DeZ
Nałogowiec
|
Wysłany: 16-02-2016, 17:23
|
|
"Lista opon z homologacją drogową „E” niedopuszczonych do zawodów" - i to uważam za paranoję.
W ogóle moim zdaniem na kjs oczywiście z E ze zrozumiałych powodów ale na sprintach oesach itp taki zakaz jest dla mnie kompletnie niezrozumiały.
Ten sport nie jest i nie będzie tani więc argument, że ktoś ma opony za pierdylion złotych do mnie nie przemawia a dodam, że jeżdżę głównie na "szmatach" z nielicznymi wyjątkami.
Jaki jest cel takiego przepisu ? Równiejsze szanse ? Przy różnicach mocy w klasach przekraczającej 100% pomysł wyjęty z ... ciemnego miejsca
Poza tym ci z górnej półki zarobkowej i tak znajdą opony cywilne za podobny pierdylion i 10x lepsze od tych które ja bym nabył. Gdzie tu sens ? |
_________________ Na słońcu jest rzeczywiście znacznie mniej cienia - Król Julian
|
|
|
|
nosferatu
Nałogowiec
|
Wysłany: 16-02-2016, 19:13
|
|
DeZ napisał/a: | "Lista opon z homologacją drogową „E” niedopuszczonych do zawodów" - i to uważam za paranoję.
W ogóle moim zdaniem na kjs oczywiście z E ze zrozumiałych powodów ale na sprintach oesach itp taki zakaz jest dla mnie kompletnie niezrozumiały.
Ten sport nie jest i nie będzie tani więc argument, że ktoś ma opony za pierdylion złotych do mnie nie przemawia a dodam, że jeżdżę głównie na "szmatach" z nielicznymi wyjątkami.
Jaki jest cel takiego przepisu ? Równiejsze szanse ? Przy różnicach mocy w klasach przekraczającej 100% pomysł wyjęty z ... ciemnego miejsca
Poza tym ci z górnej półki zarobkowej i tak znajdą opony cywilne za podobny pierdylion i 10x lepsze od tych które ja bym nabył. Gdzie tu sens ? |
Pomysł jest bliższy niz ci się wydaje niemcy.
U nas funkcjonuje od trzech sezonów w tym cyklu i miał zachęcać każdego przeciętniaka żeby przyjeżdżał i ćwiczył bez potrzeby kupowania jakiś "dziwnych opon" które nie nadają się do jazdy na codzień.
Ci którzy bawią się w to już jakiś czas mieli imprezy skierowane dla nich [Rallysprinty] a tu mieli otrzymać okazję do treningu dlatego lądowali w "profi" niezależnie od tego jakim autem się przyjedzie od cc do evo
Swoją droga to także niezły poligon doświadczalny i jednocześnie zakład utylizacji opon w naturalny sposób
Nie zauważyłem aby ktokolwiek przez tyle sezonów kupił jakieś nowe UHP aby tu startować. Kupują nowe semisliki i upalają w "profi" więc się sprawdza. |
|
|
|
|
DeZ
Nałogowiec
|
Wysłany: 16-02-2016, 19:26
|
|
Tylko pozazdrościć zapału robienia 2 imprez z powodu ogumienia U mnie tak prężnie nie jest |
|
|
|
|
kubasfn
Bywalec
|
Wysłany: 17-02-2016, 08:44
Bolid: Seicento |
|
|
Często taka opona z homo E będzie droższa niż pro slick (zwłaszcza 13").
Wyścig zbrojeń jest i nie da się tego zatrzymać, a jak nie na takich imprezach to gdzie jeździć na takich gumach (no oprócz WSMP,GSMP ITP ).
Ja np do SC na chwilę obecną nie posiadam gumy z Homo E mam tylko slicki.
I mocno się zastanawiam czy w ogóle kupować taką bo ceny jak za profi slicka mówiąc o dobrej gumie, no a trakcja jednak gorsza.
No ale przepisy przepisami i żeby pojeździć kilka imprez trzeba się podporządkować.. |
|
|
|
|
nosferatu
Nałogowiec
|
Wysłany: 17-02-2016, 12:08
|
|
DeZ napisał/a: | Tylko pozazdrościć zapału robienia 2 imprez z powodu ogumienia U mnie tak prężnie nie jest |
Żle rozumujesz. Dwa cykle były dla dwóch różnych grup odbiorców. To co PZM nieudolnie próbował zrobić my wprowadzaliśmy u siebie. Nie dopuszczaliśmy debiutantów na Rallysprinty bo nikt nie chciał ich mieć na sumieniu, tam się latało do 150 km/h pomiedzy ruinami, itp. |
|
|
|
|
DeZ
Nałogowiec
|
Wysłany: 17-02-2016, 21:47
|
|
Źle czy dobrze zrozumiałem - nie ważne. Ważne, że Wam się chce a innym nie.
U mnie na oesie nie ma lekko żaden debiutant ale odkąd pamiętam zawsze tak było, że albo chwycisz bakcyla mimo totalnej porażki albo ... szachy ? |
|
|
|
|
nosferatu
Nałogowiec
|
Wysłany: 17-02-2016, 21:50
|
|
DeZ napisał/a: | Źle czy dobrze zrozumiałem - nie ważne. Ważne, że Wam się chce a innym nie.
U mnie na oesie nie ma lekko żaden debiutant ale odkąd pamiętam zawsze tak było, że albo chwycisz bakcyla mimo totalnej porażki albo ... szachy ? |
Poznań zawsze rządził się swoimi prawami i np. olewka w stosunku do potencjalnych zawodników/uczstników nie przeszkadza organizatorowi bo "planktonu" sporo |
|
|
|
|
|