FORUM SEICENTO Strona Główna FORUM SEICENTO
INTERNETOWE FORUM FIATA SEICENTO - dawne seicento.pl

FAQTANIE OC  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Skrzynia 5-ka na kajtki i trase.
Autor Wiadomość
zwara 
Bywalec

Wysłany: 23-04-2013, 14:42   Skrzynia 5-ka na kajtki i trase.
   Bolid: Seicento 1.1 s

Elo.
W moim SC 1.1 54KM - mam eskową skrzynie, niestety zaczeło mi czasem wybijać 3ke, więc chyba ją skończyłem, rozglądam się za nową w dobrym stanie.
Doradźcie proszę jakąś budżetową skrzynke P&P do 300-500zł (tak więc odpadają wszystkie 6-ki). Możliwe że skrzynia będzie chodziła z lekkim kołem.

Już się troche naczytałem i najlepszymi opcjami wśród 5-tek wydają się być:
(ale proszę o wasze opinie i doświadczenia)

-palio/sienna 1.2 (P.GŁ 4.071) -cena jest fajna, tylko podobno może się okazać że w środku siedzi eska. I czy nie troche za krótka na trase ? Niby można łatwo zmienić 5ty bieg na eskowy.

-sc abarth (P.GŁ 4.071) -to samo co palio, tylko pewnie ciężej dostać w dobrym stanie i pieniądzach.

-sc sporting (P.GŁ 3.867) - troche dłuższa. Nie wiem czy nie za długa do kjs ale może z lekkim kołem...

- punto I 1.1 (P.GŁ 3.867) - ponoć to samo co sporting, ale jest tego więcej i taniej. Tylko znów pytanie, czy w środku na pewno będzie 3.867, czy może sie trafić eska jak w przypadku palio?

- bravo/brava 1,2 16v - spotkałem się z opinią że jest to taka sama skrzynia jak w wersji Schumacher, oraz że ponoć jest to skrzynia taka jak SC Abarth, tyle że z dłuższą 5ką.

Napiszcie proszę czy powyższe informacje są zgodne z prawdą czy nie. I czy te wszystkie skrzynie są P&P. A może jeszcze jakieś propozycje ?

Aha, no i jakby coś w fajnym stanie, leżało komuś w garażu to prosze propozycje na PW :)
(Mieszkam w Opolskim, pracuje na Śląsku)

Dzięki.

rallymaniak2 
nówka sztuka ;)

Wysłany: 23-04-2013, 20:59   
   Bolid: seiceno 1.1 MPI,cinquecento sporting

kolego najlepiej poszukaj skrzyni z punto 1 1.1 6 speed ja szukałem pół roku i kupiłem z przebiegiem 100tys w idealnym stanie za 500zł z przesyłka. Wydaje mi sie ze optymalna skrzynia bedzie z wersji sporting ma wystarczajace długosci przełożeń do kjs i normalnej jazdy. Np w moim aucie z silnikiem 1.1 SPI V max na sportingowej było 175km/h a na 6speed niespełna 160. Jakbys chciał to mam skzynie sportingowa w idealnym stanie. Z cena napewno sie dogadamy. Mój tel 697076008.

Tomek16f 
Nałogowiec
Kocha Mercedesy

Wysłany: 23-04-2013, 21:06   
   Bolid: SC MPI, Hyundai, Carrera 4, MB 300 AMG

Zdaje mi się że kolega wyżej ma rację....

Punto 6 s - jest fajna na kjs ale do jazdy na co dzień troszke gorzej - nie mówię że jest h..... ale sa lepsze...
SCS - jest taka ok wg mnie - sam mam z Schumachera skrzynie - przekładałem z S-kowej bez podciąganego wstecznego...
Ruszasz z 2 biegu we 2 osoby rozpędzasz do 60 - wrzucasz 5 bieg i jedziesz dalej, w zakręty redukcja do 3 biegu i nic nie szarpie - V max 165-170km/h

Miałem 6 S z Stillo - w CC 1.2 T - to była extra skrzynka - 1,2,3 krótko, 4,5 norma i 6 zbija o 500 obroty....
Obecnie kolega Kamil - DeVILBISS ma taka w swoim sejku - jechaliśmy i wg mnie jest bardzo dobra- szybka i dłuższa na v maxie od Punto 6 s....
Nie wiem jak Palio i Brava 1.2 - choć miałem/mam oba te samochody i wg mnie krótkie te skrzynie nie są ;)
http://www.auto-moto-serwis.com.pl/
Fanpage
https://www.facebook.com/AutoMotoSerwisChannel

zwara 
Bywalec

Wysłany: 24-04-2013, 11:24   
   Bolid: Seicento 1.1 s

Wychodzi na to że jednak na moje potrzeby (KJS i autostrada), najlepsza była by 6-ka ze stilo z P.GŁ 4.071. Ewentualnie sc sporting (P.GŁ 3.867) i punto I 1.1 (P.GŁ 3.867) ale tu już nie jest tak krótko na niskich biegach.
No dobra szukam w takim razie 6ki ze stilo w dobrej cenie. Proszę propozycje na PW.
Jak nic nie znajdę to wezmę sportingową, pewnie zresztą od Ciebie rallymaniak2, o ile jeszcze będzie aktualne :) Dzięki za pomoc.

rallymaniak2 
nówka sztuka ;)

Wysłany: 24-04-2013, 21:00   

musisz to dobrze przemyslec,w moim aucie na oponach 155/70R13 na 6 biegu przy 80/H mam lekko ponad 3 tys obrotów wiec auto troche pali jak jade szybciej niz 80 a na sportingowej dokładnie nie pamietam jakie miałem obroty ale na seryjnym silniku SPI jak nie jezdziłem szybciej niz 110 spalanie nie przekraczało 6l. Natomiast dynamika zmieniła sie na duzy plus odczuwalne jest jakby auto zyskało ok 20km.

rallymaniak2 
nówka sztuka ;)

Wysłany: 26-04-2013, 22:50   

http://www.rajdy.hoga.pl/...9Cci,+akcesoria ta skrzynia wydaje sie ciekawa

Odpowiedz do tematu