FORUM SEICENTO Strona Główna FORUM SEICENTO
INTERNETOWE FORUM FIATA SEICENTO - dawne seicento.pl

FAQTANIE OC  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Cb które?
Autor Wiadomość
$iwy 
nówka sztuka ;)

Wysłany: 18-03-2013, 10:26   
   Bolid: CCS

Ja mam Harrego III i sirio omega 27.Jeździ w moim a3 a kupiłem ten zestaw jak dużo jeździłem przez Polskę.

gajowwy 
Nałogowiec

Wysłany: 18-03-2013, 20:19   
   Bolid: seicento 900

$iwy napisał/a:
Harrego III

drogie i takie sobie

Turysta 
nówka sztuka ;)

Wysłany: 25-03-2013, 13:18   
   Bolid: Seicento

Witam. Kolego Kriss94 w temacie ile ludzi tyle opinii. Każdy ci co innego doradza. A z czego to wynika? Po prostu poprawne funkcjonowanie instalacji cb jest zależne nie tylko od sprzętu. Równie ważna jest poprawna instalacja zestawu w samochodzie, stan techniczny auta, umiejętności operatorskie. Każda instalacja cb musi być traktowana indywidualnie. Jeżeli jakiś zestaw chodził poprawnie w jednym aucie to nie ma pewności że w innym samochodzie będzie tak samo. Jak założysz instalacje cb to z czasem będziesz wiedział co ci nie odpowiada i co trzeba poprawić. Kup co ci się podoba I pamiętaj żeby zainstalować poprawnie. No i ciesz się radiem.

gajowwy 
Nałogowiec

Wysłany: 25-03-2013, 13:35   

tak, ale z g*** guzików nie zrobisz. Łatwiej jest kupić lepsze radio, niż poprawiać samochód. Większe są szanse, że radio z dobrymi filtrami poradzi sobie też w Twoim aucie, niż liczyć na to że słabe radio jakoś da szansę, a potem się rozczarować.

Uwierz mam w autach instalacje z prawdziwego zdarzenia. Zasilanie od akumulatora, z odpowiednio podłączoną masą. Anteny najlepszej jakości w dziurce, wtyki najlepszej jakości, kabel antenowy najlepszej jakości. Całość skrupulatnie dostrojona. I jak podłącze pod to dobre radio to działa super, jak podłącze jakiegoś rupiecia - uszy więdną.

Turysta 
nówka sztuka ;)

Wysłany: 26-03-2013, 11:48   

Oczywiście ja wszystkich też namawiam do kupna jak najlepszego radia i anteny może nam to zaoszczędzić wielu kłopotów, ale może się zdarzyć że nawet najlepszy sprzęt nie pomoże jeśli jest coś sknocone w aucie. Dlatego ci co mają już zainstalowane cb radio w aucie i dokuczają im zakłócenia to powinni zacząć od sprawdzenia i poprawy instalacji cb i jeżeli to możliwe popracowania nad elektryczną instalacją samochodową a dopiero w ostateczności wymieniać radio czy antenę.

Mój kolega w Skodzie ma zainstalowanego Alana 109 podpiętego pod magnesówkę i wpiętego w zapalniczkę, w necie czytałem że to kicha i na radiu też na niego narzekali a tu miłe zaskoczenie: radio pracowało bardzo fajnie, dobry odbiór i nadawanie, poziom szumów nie odstawał niczym od innych radiostacji cb jakie widziałem. Jedynym minusem była niska jakoś dźwięku z głośnika ale da się przeżyć. Drugi przykład to Panda i Yaesu FT-857 i antena Ampro (są to anteny bardzo chwalone przez krótkofalowców) radio było podpięte po akumulator. Było w nim cały czas słychać przeraźliwy terkot. Nie szukałem przyczyny zakłóceń bo to była tylko chwilowa instalacja. Z jednej strony tani Alan który działa poprawnie z drugiej strony markowe radio które sobie nie poradziło. Te dwa skrajne przykłady pokazują że czasami ciężko przewidzieć jak będzie działać nasza instalacja cb radio.

goryl564 
nówka sztuka ;)

Wysłany: 27-03-2013, 16:58   
   Bolid: Seicento 1,1 S

ja mam M-Tech Legend II + antenke presidenta (model moge podać potem) i nie narzekam, zawsze da się dogadać. Zasięg ma dobry, a z sianiem hmm... nigdy tego nie wyeliminujesz

sccc 
nówka sztuka ;)

Wysłany: 29-03-2013, 22:28   
   Bolid: SC 899 + CCS

goryl564 napisał/a:
ja mam M-Tech Legend II [...] a z sianiem hmm... nigdy tego nie wyeliminujesz

Kolego miałem takie radio w punto II i w lanosie. "sianie" wyeliminujesz, ale nie z tym radiem... Ono zbierało szumy nawet z pompy paliwa.

Luke16 
Nałogowiec

Wysłany: 30-03-2013, 10:25   
   Bolid: Seicento 1.1 + LPG Van

sccc napisał/a:
"sianie" wyeliminujesz, ale nie z tym radiem..

prawda ;)

gajowwy napisał/a:
tak, ale z g*** guzików nie zrobisz. Łatwiej jest kupić lepsze radio, niż poprawiać samochód. Większe są szanse, że radio z dobrymi filtrami poradzi sobie też w Twoim aucie, niż liczyć na to że słabe radio jakoś da szansę, a potem się rozczarować.

prawda... Jaki jest odsłucha na tanich radiach?? Masakryczny !!! Miałem i kilka Alanów i Inteki i inne wymysły techniki ... Nie jestem zwolennikiem wydawania na radio grubej kasy dlatego sporo ich przewaliłem i żeby osiągnąc przyzwoity wynik trzeba naprawdę się pobawić w te radyjka i anteny.... Mija już chyba z 2gi rok albo gdzieś koło tego jak posiadam Lafayetta Atene + Omege 27 i spełnia moje oczekiwania ;) Tata posiadał Lafayetta Truckera w Lagunie + antenę Sirio Megawatt 3000 jaki był zadowolony po przesiadce właśnie z Alana 109 koniec szumu i zasięg bajeczny ....

Preemczyn 
nówka sztuka ;)

Wysłany: 25-04-2013, 12:00   
   Bolid: Fiat Seicento young 899cm3, Volkswagen LT 35

zupełnie z przypadku kupiłem cb radio intek m-490 plus jestem z niego bardzo zadowolony. Antena była to jakaś podróbka Presidenta CANVA 875 ale bat zmieniłem na 170cm :lol: przy czym mój seju wygląda jak RC car :-P
ale odbiera i nadaje ten zestaw znakomicie :wink:

Turysta 
nówka sztuka ;)

Wysłany: 25-04-2013, 19:28   

Cytat:
jakaś podróbka Presidenta CANVA 875 ale bat zmieniłem na 170cm :lol:
Jaki masz swr?

patrycja249 
Nałogowiec

Wysłany: 03-05-2013, 11:04   
   Bolid: Fiat Seicento

Nie będe zakładała nowego tematu, bo sie śmietnisk zrobi....
CB ALAN 48 PLUS MULTI B czy PRESIDENT JOHNY III ASC? Może ktoś z Was ma któres i moze polecic, antene wybrałam president missouri 72cm, ew. poszukam jakaś powyżej 1m (tylko zeby do garazu mi sie miesciła).

sprawa sie wyjaśniłą w Alanie filtr ANL to bubel ;) wiec odpada...
http://www.seicento.pl/vi...ghlight=#428297

dijack 
Nałogowiec
Noł lajf

Wysłany: 03-05-2013, 18:42   
   Bolid: Seicento 1.1 SPI

Mam jakiegoś alana i bardzo ładnie śmiga. Mimo ręcznej regulacji szumów nie jest to uciążliwe i zakłóceń brak. Jest to jakiś podstawowy model, kupiłem używkę ale do tego jest antena 1.5m która zbiera z dość daleka. Do garażu muszę ją ściągać ale moim zdaniem lepiej kupić lepszą (dłuższą) antenę niż pakować kasę w radio

rysiu 
Nałogowiec
ABG

Wysłany: 04-05-2013, 16:20   
   Bolid: Fiat Seicento 0.9 2000r.

patrycja249, president missouri sobie raczej odpuść, ona tylko dobrze wygląda. za te pieniąde albo nawet mniejsze możesz nabyć coś innego. miałem missouri w polo, szału nie robiła a przez to, że ładnie wygląda ktoś się na nią połasił :evil: potem kupiłem lemm'a at 1200 za sto złotych, jest dużo lepiej, do tego jest składana i nie ma problemu z wjazdem do garażu :)

EDIT: antenka współgra u mnie z jakimś alanem, juz nie pamietam dokladnej nazwy. te lemm'y są rowniez krotsze :)

"Naprawa ABS'u bez komputera jest jak macanie kobiety przez ścianę"

gajowwy 
Nałogowiec

Wysłany: 06-05-2013, 20:42   

rysiekRysiu napisał/a:
ona tylko dobrze wygląda

dobrze wygląda? lol to wzór wieś tuningu.
co do tej anteny to tu jest dobry jej "opis" : http://www.cb-radio.info....i,,rid,490.html

sirio as-100 albo omega 27 składana i yosan pro 120 to jest zestaw który w seicento będzie sprawował się wyśmienicie. I zdania nie zmienię. Nie ma co się bawić w logo presidenta bo z tej marki to już tylko logo zostało... nic więcej

rysiu 
Nałogowiec
ABG

Wysłany: 06-05-2013, 22:06   
   Bolid: Fiat Seicento 0.9 2000r.

gajowwy, ten opis jest zwieńczeniem możliwości tej anteny :D trafione w 100% :D

"Naprawa ABS'u bez komputera jest jak macanie kobiety przez ścianę"

Odpowiedz do tematu