Cb które? |
Autor |
Wiadomość |
$iwy
nówka sztuka ;)
|
Wysłany: 18-03-2013, 10:26
Bolid: CCS |
|
|
Ja mam Harrego III i sirio omega 27.Jeździ w moim a3 a kupiłem ten zestaw jak dużo jeździłem przez Polskę. |
|
|
|
|
gajowwy
Nałogowiec
Pomógł: 9 razy Dołączył: 27 Sie 2011 Posty: 123 Skąd: dokładnie
|
Wysłany: 18-03-2013, 20:19
Bolid: seicento 900 |
|
|
$iwy napisał/a: | Harrego III |
drogie i takie sobie |
|
|
|
|
Turysta
nówka sztuka ;)
Wiek: 49 Dołączył: 20 Mar 2013 Posty: 5 Skąd: Beskid Mały
|
Wysłany: 25-03-2013, 13:18
Bolid: Seicento |
|
|
Witam. Kolego Kriss94 w temacie ile ludzi tyle opinii. Każdy ci co innego doradza. A z czego to wynika? Po prostu poprawne funkcjonowanie instalacji cb jest zależne nie tylko od sprzętu. Równie ważna jest poprawna instalacja zestawu w samochodzie, stan techniczny auta, umiejętności operatorskie. Każda instalacja cb musi być traktowana indywidualnie. Jeżeli jakiś zestaw chodził poprawnie w jednym aucie to nie ma pewności że w innym samochodzie będzie tak samo. Jak założysz instalacje cb to z czasem będziesz wiedział co ci nie odpowiada i co trzeba poprawić. Kup co ci się podoba I pamiętaj żeby zainstalować poprawnie. No i ciesz się radiem. |
|
|
|
|
gajowwy
Nałogowiec
|
Wysłany: 25-03-2013, 13:35
|
|
tak, ale z g*** guzików nie zrobisz. Łatwiej jest kupić lepsze radio, niż poprawiać samochód. Większe są szanse, że radio z dobrymi filtrami poradzi sobie też w Twoim aucie, niż liczyć na to że słabe radio jakoś da szansę, a potem się rozczarować.
Uwierz mam w autach instalacje z prawdziwego zdarzenia. Zasilanie od akumulatora, z odpowiednio podłączoną masą. Anteny najlepszej jakości w dziurce, wtyki najlepszej jakości, kabel antenowy najlepszej jakości. Całość skrupulatnie dostrojona. I jak podłącze pod to dobre radio to działa super, jak podłącze jakiegoś rupiecia - uszy więdną. |
|
|
|
|
Turysta
nówka sztuka ;)
|
Wysłany: 26-03-2013, 11:48
|
|
Oczywiście ja wszystkich też namawiam do kupna jak najlepszego radia i anteny może nam to zaoszczędzić wielu kłopotów, ale może się zdarzyć że nawet najlepszy sprzęt nie pomoże jeśli jest coś sknocone w aucie. Dlatego ci co mają już zainstalowane cb radio w aucie i dokuczają im zakłócenia to powinni zacząć od sprawdzenia i poprawy instalacji cb i jeżeli to możliwe popracowania nad elektryczną instalacją samochodową a dopiero w ostateczności wymieniać radio czy antenę.
Mój kolega w Skodzie ma zainstalowanego Alana 109 podpiętego pod magnesówkę i wpiętego w zapalniczkę, w necie czytałem że to kicha i na radiu też na niego narzekali a tu miłe zaskoczenie: radio pracowało bardzo fajnie, dobry odbiór i nadawanie, poziom szumów nie odstawał niczym od innych radiostacji cb jakie widziałem. Jedynym minusem była niska jakoś dźwięku z głośnika ale da się przeżyć. Drugi przykład to Panda i Yaesu FT-857 i antena Ampro (są to anteny bardzo chwalone przez krótkofalowców) radio było podpięte po akumulator. Było w nim cały czas słychać przeraźliwy terkot. Nie szukałem przyczyny zakłóceń bo to była tylko chwilowa instalacja. Z jednej strony tani Alan który działa poprawnie z drugiej strony markowe radio które sobie nie poradziło. Te dwa skrajne przykłady pokazują że czasami ciężko przewidzieć jak będzie działać nasza instalacja cb radio. |
|
|
|
|
goryl564
nówka sztuka ;)
Pomógł: 1 raz Dołączył: 24 Lip 2011 Posty: 22 Skąd: ok. Piły
|
Wysłany: 27-03-2013, 16:58
Bolid: Seicento 1,1 S |
|
|
ja mam M-Tech Legend II + antenke presidenta (model moge podać potem) i nie narzekam, zawsze da się dogadać. Zasięg ma dobry, a z sianiem hmm... nigdy tego nie wyeliminujesz |
|
|
|
|
sccc
nówka sztuka ;)
|
Wysłany: 29-03-2013, 22:28
Bolid: SC 899 + CCS |
|
|
goryl564 napisał/a: | ja mam M-Tech Legend II [...] a z sianiem hmm... nigdy tego nie wyeliminujesz |
Kolego miałem takie radio w punto II i w lanosie. "sianie" wyeliminujesz, ale nie z tym radiem... Ono zbierało szumy nawet z pompy paliwa. |
|
|
|
|
Luke16
Nałogowiec
Pomógł: 3 razy Wiek: 34 Dołączył: 05 Wrz 2012 Posty: 122 Skąd: Łódź
|
Wysłany: 30-03-2013, 10:25
Bolid: Seicento 1.1 + LPG Van |
|
|
sccc napisał/a: | "sianie" wyeliminujesz, ale nie z tym radiem.. |
prawda
gajowwy napisał/a: | tak, ale z g*** guzików nie zrobisz. Łatwiej jest kupić lepsze radio, niż poprawiać samochód. Większe są szanse, że radio z dobrymi filtrami poradzi sobie też w Twoim aucie, niż liczyć na to że słabe radio jakoś da szansę, a potem się rozczarować. |
prawda... Jaki jest odsłucha na tanich radiach?? Masakryczny Miałem i kilka Alanów i Inteki i inne wymysły techniki ... Nie jestem zwolennikiem wydawania na radio grubej kasy dlatego sporo ich przewaliłem i żeby osiągnąc przyzwoity wynik trzeba naprawdę się pobawić w te radyjka i anteny.... Mija już chyba z 2gi rok albo gdzieś koło tego jak posiadam Lafayetta Atene + Omege 27 i spełnia moje oczekiwania Tata posiadał Lafayetta Truckera w Lagunie + antenę Sirio Megawatt 3000 jaki był zadowolony po przesiadce właśnie z Alana 109 koniec szumu i zasięg bajeczny .... |
_________________ Posiadane autka:
1. Fiat Seicento 1.1 8V Van LPG 2002r
2. Nissan Micra K12 1.5 DCi 2006r |
|
|
|
|
Preemczyn
nówka sztuka ;)
Wiek: 32 Dołączył: 06 Lip 2012 Posty: 35 Skąd: Bielsko-Biała
|
Wysłany: 25-04-2013, 12:00
Bolid: Fiat Seicento young 899cm3, Volkswagen LT 35 |
|
|
zupełnie z przypadku kupiłem cb radio intek m-490 plus jestem z niego bardzo zadowolony. Antena była to jakaś podróbka Presidenta CANVA 875 ale bat zmieniłem na 170cm przy czym mój seju wygląda jak RC car
ale odbiera i nadaje ten zestaw znakomicie |
_________________ miota nim jak szatan!
|
|
|
|
|
Turysta
nówka sztuka ;)
|
Wysłany: 25-04-2013, 19:28
|
|
Cytat: | jakaś podróbka Presidenta CANVA 875 ale bat zmieniłem na 170cm | Jaki masz swr? |
|
|
|
|
patrycja249
Nałogowiec
|
Wysłany: 03-05-2013, 11:04
Bolid: Fiat Seicento |
|
|
Nie będe zakładała nowego tematu, bo sie śmietnisk zrobi....
CB ALAN 48 PLUS MULTI B czy PRESIDENT JOHNY III ASC? Może ktoś z Was ma któres i moze polecic, antene wybrałam president missouri 72cm, ew. poszukam jakaś powyżej 1m (tylko zeby do garazu mi sie miesciła).
sprawa sie wyjaśniłą w Alanie filtr ANL to bubel wiec odpada... |
_________________ http://www.seicento.pl/vi...ghlight=#428297
|
|
|
|
|
dijack
Nałogowiec Noł lajf
Pomógł: 15 razy Wiek: 31 Dołączył: 05 Mar 2012 Posty: 817 Skąd: Wieluń
|
Wysłany: 03-05-2013, 18:42
Bolid: Seicento 1.1 SPI |
|
|
Mam jakiegoś alana i bardzo ładnie śmiga. Mimo ręcznej regulacji szumów nie jest to uciążliwe i zakłóceń brak. Jest to jakiś podstawowy model, kupiłem używkę ale do tego jest antena 1.5m która zbiera z dość daleka. Do garażu muszę ją ściągać ale moim zdaniem lepiej kupić lepszą (dłuższą) antenę niż pakować kasę w radio |
_________________ Pozdrawiam Szymon
SEICENTO NA FACEBOOK'U |
|
|
|
|
rysiu
Nałogowiec ABG
Pomógł: 23 razy Wiek: 30 Dołączył: 06 Sty 2011 Posty: 764 Skąd: Myślenice
|
Wysłany: 04-05-2013, 16:20
Bolid: Fiat Seicento 0.9 2000r. |
|
|
patrycja249, president missouri sobie raczej odpuść, ona tylko dobrze wygląda. za te pieniąde albo nawet mniejsze możesz nabyć coś innego. miałem missouri w polo, szału nie robiła a przez to, że ładnie wygląda ktoś się na nią połasił potem kupiłem lemm'a at 1200 za sto złotych, jest dużo lepiej, do tego jest składana i nie ma problemu z wjazdem do garażu
EDIT: antenka współgra u mnie z jakimś alanem, juz nie pamietam dokladnej nazwy. te lemm'y są rowniez krotsze |
_________________ Kamil, mój bolid:
http://www.seicento.pl/viewtopic.php?t=359469
"Naprawa ABS'u bez komputera jest jak macanie kobiety przez ścianę"
|
|
|
|
|
gajowwy
Nałogowiec
|
Wysłany: 06-05-2013, 20:42
|
|
rysiekRysiu napisał/a: | ona tylko dobrze wygląda |
dobrze wygląda? lol to wzór wieś tuningu.
co do tej anteny to tu jest dobry jej "opis" : http://www.cb-radio.info....i,,rid,490.html
sirio as-100 albo omega 27 składana i yosan pro 120 to jest zestaw który w seicento będzie sprawował się wyśmienicie. I zdania nie zmienię. Nie ma co się bawić w logo presidenta bo z tej marki to już tylko logo zostało... nic więcej |
|
|
|
|
rysiu
Nałogowiec ABG
Pomógł: 23 razy Wiek: 30 Dołączył: 06 Sty 2011 Posty: 764 Skąd: Myślenice
|
Wysłany: 06-05-2013, 22:06
Bolid: Fiat Seicento 0.9 2000r. |
|
|