Jakie CB radio? |
Autor |
Wiadomość |
mat218
nówka sztuka ;)
|
Wysłany: 08-06-2009, 17:17 Jakie CB radio?
Bolid: Seicento |
|
|
Witam, mam pewien dylemat szukam jakiegoś taniego w miare dobre CB radia. To będzie moje pierwsze CB więc nie mam większego pojęcia o tym, więc sięgam po opinie innych użytkowników. Wiele osób mi poleca Uniden'a 520 XL + antena Hustlera IC100. Tylko tu się pojawia moja obawa związku z tym że radio to nie ma homologacji. Czy wiecie jak to się odnosi do codziennego użytkowania, czy jest jakieś związku z tym ryyzko. Ew , co byście polecili w podobnej cenie (250-350 z anteną).
Ew. co myślicie o takim zwykłym radyjku jak Alan 109 z anteną Hustlera IC100 lub Siro AS100. Proszę o pomoc, zależy mi troszkę na czasie . |
|
|
|
 |
rolnik
Nałogowiec

Pomógł: 15 razy Dołączył: 24 Lut 2008 Posty: 131 Skąd: oława
|
Wysłany: 08-06-2009, 17:30
Bolid: fiat seicento |
|
|
brak homologacji zabrania obrotu(sprzedaży) danego towaru a nie jego użytkowania
zawsze możesz powiedzieć ze radio kupiłeś 3 lata temu lub udać "debila " i tak na 1 wychodzi |
_________________ mały ale za to jaki wariat )
 |
|
|
|
 |
banan_wlkp
Chiquita Banana :)

Pomógł: 17 razy Wiek: 37 Dołączył: 30 Gru 2006 Posty: 451 Skąd: Konin / Bydgoszcz
|
Wysłany: 08-06-2009, 17:43
Bolid: Fiat Seicento FUN (899cm3) / VW Bora 1.9 TDI |
|
|
powoli zaczynaja mnie denerwowac takie pytania...
szukajki kolega nie ma? |
 |
|
|
|
 |
Yony
Bywalec

Pomógł: 20 razy Wiek: 40 Dołączył: 31 Lip 2007 Posty: 94 Skąd: Bydgoszcz
|
Wysłany: 10-06-2009, 11:18
Bolid: Seicento SX 0,9 |
|
|
banan kazdy chce byc traktowany indywidalnie w tych czasach |
|
 |
nodajspokoj
Nałogowiec

Pomógł: 7 razy Wiek: 36 Dołączył: 14 Paź 2007 Posty: 135 Skąd: Lublin
|
Wysłany: 10-06-2009, 18:14
Bolid: Seicento 900 + Seicento 1100 + 126p 650 |
|
|
Bierz Unidena z Sirio. Homologacją się nie przejmuj jak to rolmik napisał. |
_________________ Moje Sejo |
|
|
|
 |
camer
nówka sztuka ;)

Pomógł: 3 razy Dołączył: 08 Kwi 2009 Posty: 22 Skąd: Katowice
|
|
|
|
 |
elmo
Nałogowiec maruda

Pomógł: 13 razy Wiek: 40 Dołączył: 14 Lis 2007 Posty: 338 Skąd: Radom
|
Wysłany: 11-06-2009, 00:39
Bolid: mobil: 00' S 1.1śpi na gazie |
|
|
cytuję wypowiedź Raven'a z autokącika:
Cytat: | Wydał trzy konkretne decyzje, trzem konkretnym firmom, dotyczące trzech konkretnych partii wyrobu. Ileż razy można wałkować to samo? Te decyzje nie dotyczą niczego poza tym czego dotyczą. Każdy jeden Uniden, którego nie obejmuje żadna z tych trzech decyzji może być legalnie sprzedany. Jeśli Kowalski sprowadzi milion Unidenów 520, przestroi je sobie i zadeklaruje zgodność z obowiązującymi normami (Kowalski zadeklaruje - nie urząd) to może normalnie nimi zgodnie z prawem handlować. Dopiero jak przyjdzie UKE, zbada mu to czym handluje i stwierdzi że radio czegoś tam nie spełnia to może wydać Kowalskiemu decyzję o wstrzymaniu wprowadzania do obrotu na okres 3 miesięcy i zażądać usunięcia usterek. Kowalski może albo usterki usunąć i sprzedawać sobie dalej po ponownym przebadaniu albo sprawę olać i zaprzestać wprowadzania radyjek do obrotu. Trzej importerzy, którzy decyzje o wstrzymaniu dostali wybrali właśnie bramkę nr 2. Stąd się wzięła fama, że nie wolno sprzedawać co nie jest prawdą. |
sam kupiłem dwa dni temu unidena 520xl w sklepie, z deklaracją zgodności wydaną dla importera nie wymienionego w spisie UKE, czyli legalnie |
_________________ [moje auto] |
|
|
|
 |
camer
nówka sztuka ;)

Pomógł: 3 razy Dołączył: 08 Kwi 2009 Posty: 22 Skąd: Katowice
|
Wysłany: 11-06-2009, 13:31
Bolid: SC, Samurai, Astra, Corsa etc. |
|
|
W piśmie UKE z mojego poprzedniego posta jest powiedziane, że :
Hurtownie, Sprzedawcy i Firmy "ściągające" ten typ radia z EU na teren polski są zobowiązane do zaprzestania tej "praktyki". Nic UKE nie wspomina o tym ,że nie wolno 520-tki używać.
Kruczek prawny:
Jeżeli ktoś posiada homologację wydaną przez dawny URT lub URTiP lub sprzedawcę, to (wg. zaleceń UKE) nie ma obligatoryjnie "zakazu" jego eksploatacji aż do wygaśnięcia danej homologacji.
[ Dodano: 16-06-2009, 19:59 ]
Do wglądu, róznica między Unidenem 520XL a Presidentem Johnny
 |
|
|
 |
|