|
FORUM SEICENTO
INTERNETOWE FORUM FIATA SEICENTO - dawne seicento.pl
|
Skaner częstotliwości |
Autor |
Wiadomość |
Łukasz_900
nówka sztuka ;)
Pomógł: 1 raz Wiek: 36 Dołączył: 08 Mar 2008 Posty: 25 Skąd: Orzesze
|
Wysłany: 02-08-2008, 20:07 Skaner częstotliwości
Bolid: Seicento SX 900 |
|
|
Witam
Chcę sobie sprawić skaner częstotliwości. Wiele modeli ma nasłuch pasma 24-25MHz, tzn. można słuchać Citizen Band. Jestem ciekawy jak wygląda nasłuch CB przez taki zwykły ręczny skaner no i czy nie przeszkadza brak możliwości nadawania? Jaki jest mniej więcej zasięg w porównaniu z zwykłym radiem CB?
Byłbym wdzięczny za opinie jeśli ktoś używa / używał.. |
_________________ Pozdrawiam
Łukasz |
|
|
|
|
SCdriver_poz
nówka sztuka ;)
Pomógł: 3 razy Wiek: 36 Dołączył: 14 Maj 2008 Posty: 28 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 02-08-2008, 20:13 Re: Skaner częstotliwości
Bolid: SC 900 |
|
|
Łukasz_900 napisał/a: | Witam
Chcę sobie sprawić skaner częstotliwości. Wiele modeli ma nasłuch pasma 24-25MHz, tzn. można słuchać Citizen Band. Jestem ciekawy jak wygląda nasłuch CB przez taki zwykły ręczny skaner no i czy nie przeszkadza brak możliwości nadawania? Jaki jest mniej więcej zasięg w porównaniu z zwykłym radiem CB?
Byłbym wdzięczny za opinie jeśli ktoś używa / używał.. |
Powiem krótko, ale mam nadzieję treściwie. Jeżeli interesuje Ciebie tematyka ratownictwa warto skanerek kupić. Jeżeli tylko dla odsłuchu pasma obywatelskiego (jak nazywa się CB) - nie warto - lepiej zainwestować w CB + jakąś fajną antenkę typu ML 145. Poza tym (niech mnie ktoś poprawi jeżeli sie mylę) - na skanerku CB można słuchać tylko w modulacji FM, a jak wiadomo w Polsce "obowiązują" AM'y. |
_________________ Pozdrawiam / 27.180MHz - Kolego, bądź kulturalny w eterze.
G.R.U.B.Y. Grubi - nie jazzy, cool i groovy. |
|
|
|
|
Łukasz_900
nówka sztuka ;)
Pomógł: 1 raz Wiek: 36 Dołączył: 08 Mar 2008 Posty: 25 Skąd: Orzesze
|
Wysłany: 02-08-2008, 20:18
Bolid: Seicento SX 900 |
|
|
Tak się składa, że większość profesjonalnych skanerów umożliwia odsłuch zarówno w AM, jak i FM. Skaner mam zamiar kupić ze względu, że lubię podsłuchiwać komunikację lotniczą. CB byłby wtedy tylko dodatkiem, tylko nie wiem czy mam szukać specjalnie skanerów z pasmem 24-25MHz, czy daje się coś podsłuchać, np. gdzie stoją, lub gdzie korki. Nigdy nie miałem CB i nie wiem jak to wygląda. |
_________________ Pozdrawiam
Łukasz |
|
|
|
|
SCdriver_poz
nówka sztuka ;)
Pomógł: 3 razy Wiek: 36 Dołączył: 14 Maj 2008 Posty: 28 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 02-08-2008, 20:22
Bolid: SC 900 |
|
|
Łukasz_900 napisał/a: | Tak się składa, że większość profesjonalnych skanerów umożliwia odsłuch zarówno w AM, jak i FM. Skaner mam zamiar kupić ze względu, że lubię podsłuchiwać komunikację lotniczą. CB byłby wtedy tylko dodatkiem, tylko nie wiem czy mam szukać specjalnie skanerów z pasmem 24-25MHz, czy daje się coś podsłuchać, np. gdzie stoją, lub gdzie korki. Nigdy nie miałem CB i nie wiem jak to wygląda. |
Dlatego napisałem, że mogę się mylić, zwłaszcza, że miałem okazję używać skanerka z półki "do 400 zł.". Jeżeli nasłuchujesz ruch powietrzny i masz kasę na jakiś droższy skaner to oczywiście bierz skanerek . Przede wszystkim pasja, jednak upierałbym się cały czas przy tym, że nic nie zastąpi długiego bacika, jeżeli chodzi o nasłuch CB. Pozdrawiam serdecznie .
PS. Swoją drogą - jeżeli spodoba Ci się CB z czasem będzie Ciebie aż korciło, żeby włączyć się w niektóre rozmowy. Wiem po sobie... |
_________________ Pozdrawiam / 27.180MHz - Kolego, bądź kulturalny w eterze.
G.R.U.B.Y. Grubi - nie jazzy, cool i groovy. |
|
|
|
|
banan_wlkp
Chiquita Banana :)
Pomógł: 17 razy Wiek: 36 Dołączył: 30 Gru 2006 Posty: 451 Skąd: Konin / Bydgoszcz
|
Wysłany: 05-08-2008, 12:16
Bolid: Fiat Seicento FUN (899cm3) / VW Bora 1.9 TDI |
|
|
Pasmo CB używane w Polsce (czyli Banda "D") jest na częstotliwości 26,960 do 27,400 MHz a w ogóle to cale CB jest bodaj na czestotliwosciach 26020 - 29900 MHz |
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
| |
|