zakłócenia pod odpaleniu samochodu |
Autor |
Wiadomość |
Thomson91
nówka sztuka ;)
|
Wysłany: 24-06-2013, 15:37 zakłócenia pod odpaleniu samochodu
Bolid: Sej 0,9 B+G |
|
|
Witam. Moje CB podłączone jest do zapalniczki i wszytko świetnie gra do czasu aż nie zapuszczę silnik. Byłem już przekonany żeby ciągnąć kable od akumulatora(zastanawiałem sie tylko skąd wziąć mase) ale natrafiłem na temat na tym forum, gdzie ktoś sugeruje żeby podłączyć jeszcze jedno wejście zapalniczki. Czy to nie znajdę sie w punkcie wyjścia? Czemu teraz na zapalniczce trzeszczy a na innej miałoby przestać.
dzięki za odp. |
|
|
|
|
co17rey
Nałogowiec
Pomógł: 14 razy Wiek: 33 Dołączył: 02 Sie 2011 Posty: 150 Skąd: ERA / SC
|
Wysłany: 24-06-2013, 19:53
Bolid: Ford Focus MK2 |
|
|
Sprawa z CB w autach to niestety niełatwy orzech do zgryzienia, zwłaszcza jeśli chodzi o SC.
Podstawowe pytania to jakie masz radio i antenę?
Podłączenie prosto pod aku nieraz załatwia sprawę. Jeśli przewód puścisz daleko od alternatora, kabli WN to masz spore szanse, że nie będzie trzeszczeć. Drugą kwestią jest sprawdzenie czy szumy wchodzą instalacją czy przez antenę, a sprawdzisz to odkręcając antenę na odpalonym silniku. Jeśli dalej będzie szumieć to zakłócenia idą po instalacji. Filtry i dławiki rzadko kiedy zdają egzamin, więc najlepszą opcją będzie radio Lafayette Atena lub Yosan PRO-120, bo one na prawdę radzą sobie doskonale w SC. |
_________________ Ford Focus MK2 |
|
|
|
|
Thomson91
nówka sztuka ;)
|
Wysłany: 25-06-2013, 09:08
Bolid: Sej 0,9 B+G |
|
|
radio alan 199a antena sirio ml 145
wydaje mi się że powód zakłóceń jest już znaleziony, skoro na zgaszonym silniku ustawiam sobie radio a po odpaleniu muszę się "skrócić" bo szumy chcą mi urwać głowę. |
|
|
|
|
saper94
spamer team motórzysta
Pomógł: 47 razy Wiek: 30 Dołączył: 10 Lip 2012 Posty: 1572 Skąd: Malbork
|
Wysłany: 29-07-2013, 00:47
Bolid: Seicento GO 900 /Fiesta VII / Corsa B 1.0 |
|
|
Thomson91, w seicento multum rzeczy powoduje zakłócenia - praktycznie cała elektronika pod maska + silniki wycieraczek, dmuchawy
U mnie nawet na Radiu Globalnym sprawdzaliśmy i były zakłócenia na częstotliwościach AM - takie same jak na 2 Radiach CB. |
_________________ "Odważni nie żyją długo, lecz ostrożni nie żyją wcale."
Mój szerszeń:
http://www.seicento.pl/viewtopic.php?t=40911 |
|
|
|
|
|