Bingo m |
Autor |
Wiadomość |
dre123
Nałogowiec
|
Wysłany: 11-07-2013, 20:35 Bingo m
Bolid: Seicento 900 LPG |
|
|
Warto zakładać taki sterownik i tym samym przerabiać LPG na drugą generację ? Będą jakieś oszczędności ? Jak wygląda sprawa z założeniem takiej elektroniki da się radę samemu ? |
|
|
|
|
menelki
nówka sztuka ;)
Pomógł: 4 razy Dołączył: 01 Kwi 2012 Posty: 39 Skąd: Tarnowskie Góry
|
Wysłany: 12-07-2013, 11:15
Bolid: SC 900 |
|
|
Teraz masz I generację?
Jeśli masz zdolności elektryczne i trochę mechanicznych, to bez problemu założysz sam taką instalację.
Przez założenie nie mam na myśli jej poprawnego ustawienia i wyregulowania, tylko zwykły montaż. |
|
|
|
|
dre123
Nałogowiec
|
Wysłany: 12-07-2013, 19:32
Bolid: Seicento 900 LPG |
|
|
Tak pierwszą generacje, auto jeździ na niej od samego początku, przebieg licznikowy 181 tys, ale auto jest po firmie w której był 6 lat i przebieg 74tys.
Instalacje ma bardzo starą, starszą od auta. Parownik jest bez elektrozaworu i filtra. Elektrozawór i filtr jest oddzielnie na podszybiu. Instalacje zakładał chyba jakiś amator, bo pierwotnie miała węże od pralki takie charakterystyczne karbowane.
Przy założeniu elektroniki interesuje mnie tylko czy ma to sens w postaci oszczędności w jeździe. Teraz pali nieco ponad 8 po mieście. Jest szansa, że po założeniu elektroniki będzie palił chociaż z litr mniej ? |
|
|
|
|
ir3n3usz
Nałogowiec
Pomógł: 64 razy Wiek: 35 Dołączył: 08 Maj 2011 Posty: 867 Skąd: Radom
|
Wysłany: 12-07-2013, 21:46
Bolid: SC 1.2 16V LPG |
|
|
Jeździłem z Bingo w 1.1 MPI, a teraz mam w 1.2 16V i jestem zadowolony. Lecz niestety Cię rozczaruję, są bardzo małe szanse na mniejsze spalanie. Solidna regulacja 1-gen będzie prawie tak samo dobra jak z Bingo. Centralka robi tylko drobne korekty tak aby sonda ładnie oscylowała wówczas mamy mieszankę optymalną, ale to są malutkie korekty. Sprawę spalanie może poprawić regeneracja parownika jeśli jest stary. Wątpię w to, żeby Bingo zmniejszyło aż tyle spalanie. W moim przypadku zjawisko strzałów w dolot nigdy nie wystąpiło na żadnym z silników, mogę cisnąć w podłogę przy każdych obrotach i w każdych warunkach i nic nigdy nie strzeli. Zawsze Bingo trzyma właściwą mieszankę i samochód nie zamula się. |
_________________ Moje Seicento |
|
|
|
|
|