Ciekawe informacje nt. gazu - Stare ale nadal aktualne |
Autor |
Wiadomość |
rudiov
Nałogowiec POlski osioł
Pomógł: 13 razy Wiek: 37 Dołączył: 15 Kwi 2009 Posty: 343 Skąd: Krk
|
|
|
|
|
barthez
Nałogowiec professional audio
Pomógł: 74 razy Dołączył: 19 Sty 2008 Posty: 382 Skąd: stolica Wlkp
|
Wysłany: 05-01-2010, 15:47
Bolid: Fiat CC 0.7 R2 4V (170A.046) |
|
|
Nie czytałbym w pełni sponsorowanego przez szwabów pisma, w którym wygra ten co zapłaci więcej(w kopercie). Po za tym ten sam "artykuł" był w wszystkich mas mediach-interia,wp,onet.... |
_________________ Zdrowaś turbino, powietrzaś pełna, gaz z Tobą Błogosławionaśty między kolektorami i błogosławiony owoc żywota twojego moment. ?więta turbino, matko mocy, módl się za nami wolnymi, teraz i w godzinę braku wachy/diesla amen. |
|
|
|
|
Pucek
Nałogowiec
Pomógł: 12 razy Wiek: 35 Dołączył: 13 Paź 2008 Posty: 168 Skąd: Wołomin
|
Wysłany: 05-01-2010, 20:52
Bolid: Fiat Punto 2002 1.2 16V 80KM HLX ! |
|
|
no ale w sumie o reduktorze dobrze pisza. tylko nie kapuje tego z glowicą. co ma gaz do samej glowicy ? chyba nic. do UPG to tak, ale do samej glowicy to nie wiem. jezeli wszytsko jest cacy wyregulowane to chyba nic tam sie nie wypala ani nie wysamaza |
_________________ Hurtownia wyrobów ciastkarskich i cukierniczych !
www.niemirka.pl
|
|
|
|
|
barthez
|
Wysłany: 05-01-2010, 21:05
|
|
Pucek napisał/a: | co ma gaz do samej glowicy ? |
Mają pewnie na myśli odpalanie od razu na lpg w zimie-ciekły lpg dość mocno reaguje z aluminium, powodując po czasie wżery. Mimo, że odpalić odpali i będzie pracować bo temperatura mieszaniny w stosunku do aktualnych temperatur(bynajmniej w środkowej Polsce nie ma na dzień dzisiejszy niższej niż -10* w dzień) na to pozwoli, ale wolę zdecydowanie robić "po Bożemu"-nagrzać do ok +20*C i dopiero jechać na drugim paliwie. Szkoda reduktora, kolektora, głowicy. Co innego sytuacje awaryjne, a co innego nagminna oszczędność. Myślę, że 95% użytkowników lpg nie będzie świadomie psuć sobie samochodu, dla pozornych(w czasie) oszczędności i robi jak trzeba(względnie robi to automatycznie za nich osprzęt danej instalacji gazowej). |
_________________ Zdrowaś turbino, powietrzaś pełna, gaz z Tobą Błogosławionaśty między kolektorami i błogosławiony owoc żywota twojego moment. ?więta turbino, matko mocy, módl się za nami wolnymi, teraz i w godzinę braku wachy/diesla amen. |
|
|
|
|
Pucek
Nałogowiec
|
Wysłany: 06-01-2010, 17:29
|
|
barthez, jak jest cos w okolicy -10C to ja odpalam fure, postoji sobie z minute , przejade 1km i na lpg. czy dobrze robie czy dluzej powinienem przejechac ? jak jest od 0 do 5 stopni to zazwyczaj ruszam od razu i po kilkunastu metrach przełączam na lpg |
www.niemirka.pl
|
|
|
|
|
barthez
|
Wysłany: 06-01-2010, 17:34
|
|
Zależy to głównie od termostatu i ilości płynu. Ja przy dzisiejszej temperaturze, oscylującej na poziomie -7*C(w nocy było ok -10+powiewy wiatru, co dawało efekt skrzypienia śniegu i dość dużą zmarzlinę na szybach), po oskrobaniu szyb(zajęło to dobre 5-6 minut bo przetestowałem fatalny spray do odmrażania-nie polecam żadnego, jak już to w płynie), miałem już ciepłe powietrze po włączeniu nawiewu na szybę i od biedy mógłbym włączyć lpg, ale uczyniłem to dopiero za 200 metrów dalej po wyjeździe z osiedla. Z tym, że ja od dawien dawna odpalam wpierw silnik przed usuwaniem szronu/śniegu i mam głęboko gdzieś opinie ekologów-niech spróbują od razu ruszyć samochodem z automatem. |
|
|
|
|
Pucek
Nałogowiec
|
Wysłany: 06-01-2010, 22:28
|
|
termostat mam ok. wymieialem go na oryginalny w kwietiu. plynu mam troche poyzej minimum. |
www.niemirka.pl
|
|
|
|
|
|