FORUM SEICENTO Strona Główna FORUM SEICENTO
INTERNETOWE FORUM FIATA SEICENTO - dawne seicento.pl

FAQTANIE OC  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Czy opłaca sie LPG do seicento 1.1 MPI?
Autor Wiadomość
turbin 
nówka sztuka ;)

Wysłany: 22-02-2015, 10:40   Czy opłaca sie LPG do seicento 1.1 MPI?
   Bolid: Seicento 1.1 Van

Witam,

czy do tego samochodu Seicento 1.1 MPI opłaca się instalować instalacje gazową? Miesięcznie robię około 1200 km. Dodam że chodzi tu o VANa który jest na firmę więc cena gazu wyjdzie około 1,5 zł/litr (po odliczeniu podatku). Kolejne pytanie to takie, jaką instalacje do tego auta wsadzić (chodzi mi o generacje, jakąś nowoczesną czy coś starszego) i jaki jest mniej więcej koszt takiej instalacji?

Z góry dzięki za odpowiedź,
pozdrawiam

ps. Jakiej wielkości butle montowane są do seicento? I o ile jest większy koszt zamontowania większej buli, bo widziałem kiedyś u kogoś że miał butle w bagażniku (nie w kole zapasowym), bo wtedy miałbym praktycznie seja o większym zasięgu ;p .

krzycho506 
Nałogowiec
Krzycho

Wysłany: 22-02-2015, 12:06   
   Bolid: VAN MPI we GAZIE

ad.1.średnio wychodzi ok 40 km dziennie...
jeśli to jest trasa to tak samochód złapie odpowiednia temp. po 1-2km i później lecisz na gazie :wink:
ad.2. Jeśli MPI to większość poleci sekwencje czyli koszt ok 2tyś wzwyż
ad.3. butla w koło zapasowe jest o tyle dobrym rozwiązaniem że zostaje ci przestrzeń załadunkowa do całej dyspozycji (na takiej butli zrobisz od 300-350km) w zależności od stylu jazy co będziesz przewoził itp

Ja osobiście posiadam van'a którym robię miesięczne przebiegi rzędu 4-5tyś miesięcznie tankowanie co 2lub3 dni butla w kole zapasowym u Ciebie przy takim zakładanym miesięcznym przebiegu będzie raz na tydz więc tragedii nie ma ;)

P.S. Pamiętaj że gaz jest dobry gdy robisz trasy/ dużo jeździsz gdzie ciecz chłodząca osiąga to 30 stopni i wtedy w sekwencji latasz na gazie.
A i sprawny TERMOSTAT to podstawa ;)

Więcej...
>> http://www.motostat.pl/me.../stats/id/72905 <<

Odpowiedz do tematu