Elektrozawór Tartarini |
Autor |
Wiadomość |
Budny
nówka sztuka ;)
|
Wysłany: 16-03-2014, 22:55 Elektrozawór Tartarini
Bolid: Seicento 900 |
|
|
Witam, kupiłem seja z gazem ale na gazie nie chodził. Na początku nic się nie świeciło ale wyprułem instalacje i znalazłem przetarty kabelek prądowy i już się odpala. Gaz dochodził z butli do elektrozaworu ale dalej nie szedł. podłączyłem na krótko i elektrozawór się nie odzywał, wiec wyjąłem go i wysypałem z niego garść pyłu, więc musze kupić filtr a drugi elektro już zdobyłem.
Teraz do rzeczy - jak rozbierałem tą komorę z filtrem coś mi z niego wypadło, może mi ktoś powiedzieć czego mi brakuje?
Z góry uszczelka, oring, na śrubie też mały oring, filtr a pod filtrem co? jest na samym dnie jakaś podkładka jeszcze, czy tulejka? mam ślad na filtrze jakby tam coś było ale nic mi nie pasi no bo jest ten wlot. a może tam jest magnes? on jest pod filtrem czy powienien być w filtrze? kurcze rozbierałem takie coś pierwszy raz, z góry dzięki za odp. |
|
|
|
|
zyner
nówka sztuka ;)
|
Wysłany: 10-04-2014, 11:14
Bolid: seicento sporting / 2000r. |
|
|
Witam
Jak byś mógł to wrzuć zdjęcia tego elektrozaworu, chociaż z opisu wnioskuję że masz Landi renzo. ja też swój rozebrałem bo wolno się zamykał po zgaszeniu, i ogólnie jak silnik nie pracował to jeszcze przez 1 s ulatniał się gaz i śmierdział. Powiem Ci również że też zastanawiałem się nad tym czy na dnie przy filtrze czegoś nie brakuje. Ale skoro też tak masz to może i nie...:) |
|
|
|
|
siwucha170
Bywalec
|
Wysłany: 10-04-2014, 16:47
Bolid: fiat seicento |
|
|
ja u siebie kiedys tez rozbieralem i tez mi cos wypadlo ale to znalazlem i to byla mala tulejka jezeli sie nie myle ale nie wiem na 100 %
mysle ze to sluzylo do tego by wszystkie ciezkie czesci co by sie mogly tam dostaj jak rowniez czesci ciezkie filtra ktore sie rozkladaja maja opasc na du a nie dostac sie do parownika tak mi sie wydaje ze powinno to do tego wlasnie sluzyc |
|
|
|
|
ptum
Nałogowiec
Pomógł: 8 razy Wiek: 37 Dołączył: 20 Mar 2013 Posty: 167 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 10-04-2014, 20:43
Bolid: Seicento 900 SPI + LPG |
|
|
w obudowie filtra fazy ciekłej, po za samym filtrem powinien znajdować się jedynie mały magnesik wyłapujący ferromagnetyczne zanieczyszczenia |
|
|
|
|
D_Mrozu
nówka sztuka ;)
Pomógł: 7 razy Dołączył: 14 Sie 2013 Posty: 37 Skąd: łódzkie EZG
|
Wysłany: 14-04-2014, 10:33
Bolid: SC 1,1 MPI 2005 LPG model rocznikowy 2004 VAN |
|
|
Mój był totalnie uszkodzony: spalona cewka, cały czas otwarty, a z filtra i obudowy wysypał się szary proszek... Dobrze z drugiej strony że nie zamknął się, bo z jazdy na gazie nici...
Kupiłem wcześniej zestaw naprawczy - ale nie było jednak czego naprawiać, więc go oddałem i kupiłem nowy elektrozawór Lovato Evo - na pierwszy rzut oka pasował bezproblemowo, ale niestety, trzeba było "poprzekładać" przewody gazowe, a sam zawór zamontować na małych kątownikach.
Pozdrawiam. |
|
|
|
|
|