FORUM SEICENTO Strona Główna FORUM SEICENTO
INTERNETOWE FORUM FIATA SEICENTO - dawne seicento.pl

FAQTANIE OC  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Instalacja LPG na "śrubę"
Autor Wiadomość
Jarson75 
nówka sztuka ;)

Wysłany: 29-10-2015, 21:11   Instalacja LPG na "śrubę"
   Bolid: seicento 900 +LPG

Koledzy okazało się że mam instalację LPG z automatyczną centralką ,ale regulacja jest na tzw "śrubę". Byłem u gazownika żeby sprawdził mi skład mieszanki ewentualnie coś podregulował auto chodzi na gazie i dość dobrze jedzie ,ale powiedział mi że to i tak mi nic nie da bo raz mieszanka na wysokich obrotach musi być bogadsza ,a na niskich bardziej uboga i powiedział żeby założyć sterownik mini lambda z silniczkiem krokowym do LPG i że można się wpiąć z tym w tą instalację co jest.Proszę o wyjaśnienie o co chodzi i czy można to kupić i ewentualnie samemu założyć?

ptum 
Nałogowiec

Wysłany: 29-10-2015, 21:30   
   Bolid: Seicento 900 SPI + LPG

No więc tak - teraz masz śrubę, i na wolnych wiadomo, potrzeba mniej paliwa, ale z uwagi na to że podczas jazdy potrzeba więcej - nie da się tak cacy wyregulować, tylko na wolnych będzie trochę za bogata, a podczas jazdy za uboga.
Natomiast silniczek krokowy, to taka jakby śruba, z silniczkiem, która dostaje sygnał pośrednio z sondy lambda która jej mówi czy jest za ubogo czy za bogato, i ten silniczek tą śrubę w czasie rzeczywistym dokręca/odkręca tak aby było w sam raz :)
Kupić i założyć można teoretycznie samemu, jak się na tym trochę zna, a wnioskując po tym że pytasz o co chodzi myślę że lepiej będzie jak powierzysz to zadanie gazownikowi, tym bardziej że i tak po założeniu musiał byś do niego podjechać na regulację, a wiele za założenie nie powinien sobie życzyć.

sebekle 
Nałogowiec

Wysłany: 29-10-2015, 21:41   
   Bolid: Seicento 900

montaż będzie polegał na odkręceniu dwóch opasek i podpięciu wtyczki bo pewnie gdzieś wisi. potem regulacja. podejrzewam, że za cenę kabla do regulacji zwróci się robocizna. a dolicz swój czas na pracę przy tym i czytanie jak to zrobić i nerwy i nie jest fajnie. no i ryzyko że coś jednak pójdzie nie tak i podczas pierwszej jazdy będzie bum

pawwel 
nówka sztuka ;)

Wysłany: 29-10-2015, 22:54   
   Bolid: Seicento Van 1.1 MPI 2004

Możesz sam ocenić swoje siły, tu masz instrukcje obsługi/montażu takiej instalacji.
http://www.ac.com.pl/publ...0instrukcja.pdf

jesli link by nie działal, to szukaj "stag 50 100 instrukcja"

Jarson75 
nówka sztuka ;)

Wysłany: 29-10-2015, 23:08   
   Bolid: seicento 900 +LPG

Raczej na pewno :lol: podjadę do gazownika i niech podłącza ,przez trzy tygodnie grzebałem w sejku :wink: satrczy.... :lol: już mam dość studiowania netu itp.Dzięki za porady :wesoly:

Łuka 
Nałogowiec

Wysłany: 31-10-2015, 21:01   
   Bolid: Sej 1,1 mpi+LPG->był,Jest 306 1.4 LPG+hak

U mnie w peugeucie też był krokowy od lpg ale jest śruba bo coś działo się z centralką i krokowy nie działał jak powinien
Spalanie gazu mam w normie

michu1978 
nówka sztuka ;)

Wysłany: 16-11-2015, 10:15   
   Bolid: seivcento 1.1mpi

w sowim seju 1,01 mpi tez miałem instalecję na silniczek krokowy a potem gazownik mi założyl na śrubę bo nie miał sterowników do tartarini
chodziło bez problemu. jedyną awarią byłą wymiana parownika z powodu zużycia membran i nieszczelności na wejściu płynu chłodniczego
śmiga dalej bezproblemowo

Odpowiedz do tematu