FORUM SEICENTO Strona Główna FORUM SEICENTO
INTERNETOWE FORUM FIATA SEICENTO - dawne seicento.pl

FAQTANIE OC  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
mokra butla lpg w bagazniku.
Autor Wiadomość
Ewelina9033 
nówka sztuka ;)

Wysłany: 18-05-2014, 15:01   mokra butla lpg w bagazniku.
   Bolid: seicento

Witam! od niedawna jestem posiadaczem seicento 900 na Lpg rok 1999 !!! . Ku mojemu zdziwieniu przy ekonomicznej jezdzie pali 10l gazu na 100km w cyklu mieszanym, wiec chyba troche za duzo? Po regualcji instalacji niestety wynik sie nie zmnieszyl:(jaka moze byc przyczyna duzego spalania? byc moze cos z instalacja sie dzieje? Butla w bagażniku jest dość mokra skroplona woda, moze miec cos takiego znaczenie na spalanie?? Bardzo prosze o pomoc i doradzctwo.

macher 
Moderator

Wysłany: 18-05-2014, 15:47   
   Bolid: były Seicento '99 900 + LPG, Panda 1100

Jaka instalacja lpg? sterownik, reduktor itp. Mokra butla- możliwa nieszczelność w bagażniku przez co dostaje się woda z zewnątrz.

centoraider 
nówka sztuka ;)

Wysłany: 21-05-2014, 11:57   
   Bolid: sejko

Też tak miałem reduktor był zły byłem u 3 magików i żaden sobie nie mógł poradzić, dopiero 4 doszedł do tego że to reduktor. Mało fachowców naprawdę zna się na gazie znajdź dobrego fachowca, ps: minimalne spalanie seja na gazie jakie można osiągnąć w cyklu mieszanym to 7,5l/100 km.
Co do wilgoci wszyscy magicy instalujac gaz w sc przebijają się przez korek w kole zapasowym i później są tam nieszczelności, a niektórzy całkiem go usuwają wejdź pod auto i zobacz jak wyglądają okolice tego korka czy może przeciekać tamtędy.

siwucha170 
Bywalec

Wysłany: 22-05-2014, 05:24   
   Bolid: fiat seicento

moimm zdaniem ciezko zeby tam tedy sie woda dostawala bo ta dziura jest na srodku auta a nie gdzies kolo kola

ja bym zamknal na poczatek zawor przy butli odkrecil rurki wyciagnal butle obrze ja wyczyscil przy okazj bagaanik tez dobrae wyczyscic :D

postawic butle gdzies w garazu na stole i poobserwowac ja przez caly dzien i bedziesz widzial czy tez sie zbiera na niej wilgoc

menelki 
nówka sztuka ;)

Wysłany: 22-05-2014, 10:31   
   Bolid: SC 900

wilgoć może się brać z tego, że:
przy dość dużym poborze gazu, butla się oszrania (to samo można zauważyć także na zwykłej butli gazowej 11kg przy dużym poborze, przy wysokiej temp. zewnętrznej).

Może się tak dziać, że woda z oszronionej butli nie ma się gdzie wydostawać na zewnątrz i osadza się w bagażniku (choć powinna spłynąć na zewnątrz.

Sprawdź to.

Odpowiedz do tematu