|
FORUM SEICENTO
INTERNETOWE FORUM FIATA SEICENTO - dawne seicento.pl
|
Przesunięty przez: Linduś 07-03-2014, 09:28 |
Nie jeździ na LPG pomocy |
Autor |
Wiadomość |
ubsaw
nówka sztuka ;)
|
Wysłany: 05-03-2014, 22:02 Nie jeździ na LPG pomocy
Bolid: seicento 1100 |
|
|
Witam
Dzisiaj nagle przestał działać LPG. Na PB chodzi bardzo dobrze. Gaz zatankowany prawie pełen zbiornik, Dziś wymieniłem filterek LPG, posprawdzałem styki, wymieniłem bezpiecznik LPG. Słychać otwieranie zaworu w butli jak i w filtrze LPG. Zauważyłem, że jest jeszcze elektrozawór na reduktorze gazu - spiąłem go przewodem prądowym razem z elektrozaworem na filtrze gazu dla pewności żeby dochodził prąd i go otwierał. Na krótko posprawdzane elektrozawory i wszystkie chodzą. Pomimo działania na krótko elektrozaworów gaz nie wydostaje się z reduktora gazu. Do reduktora dochodzi. Węże wodne przy reduktorze ciepłe, reduktor nieoszroniony, nie cieknie. Co może mu być że nie chodzi na LPG. Już mi pomysłów brakuje. Instalacja fabryczna Tartarini. |
|
|
|
|
D_Mrozu
nówka sztuka ;)
Pomógł: 7 razy Dołączył: 14 Sie 2013 Posty: 37 Skąd: łódzkie EZG
|
Wysłany: 06-03-2014, 20:29
Bolid: SC 1,1 MPI 2005 LPG model rocznikowy 2004 VAN |
|
|
Sprawdź aktuator (silnik krokowy na przewodzie od parownika do miksera) - może brak kontaktu na przewodzie od otwierania aktuatora albo się urwał albo aktuator się zatarł / uszkodził i został w pozycji zamknięte i mimo że dostaje impulsy do otwierania, to nie otwiera się...
Koszt nowego oryginalnego Tartarini DAT 99 - 65,70zł (czasami na AlleDrogo drożej lub niedużo taniej można kupić używki). Podobno (?) nie pasuje żaden inny, nawet po wymianie wtyku (tak stwierdziło kilku gazowników, między innymi taki, który za 75,00zł + wymiana zaproponował mi prawdopodobnie sprawną używkę).
Przerabiałem takie zagadnienie u siebie - oderwany przewód od sterowania przy aktuatorze.
Pozdrawiam |
Ostatnio zmieniony przez D_Mrozu 06-03-2014, 20:41, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
ubsaw
nówka sztuka ;)
|
Wysłany: 06-03-2014, 20:35
|
|
kolego co to jest ten aktuator? elektrozawór? Na przewodzie z miksera mam kranik, nie mam krokowca |
|
|
|
|
D_Mrozu
nówka sztuka ;)
Pomógł: 7 razy Dołączył: 14 Sie 2013 Posty: 37 Skąd: łódzkie EZG
|
Wysłany: 06-03-2014, 20:52
Bolid: SC 1,1 MPI 2005 LPG model rocznikowy 2004 VAN |
|
|
Dokładnie, elektrozawór (tzw. krokowiec) - elektrozawór sterujący składem mieszanki sterowany silnikiem krokowym z komputera TEC99 (TEC99EVO), który masz zamontowany (jeżeli to instalacja zakładana przez FIAT).
jeżeli nie masz krokowca tylko "śrubkę" - szukałbym usterki w parowniku - najpierw działanie elektrozaworu (odłącz sterowanie, podłącz jeden przewód elektrozaworu do masy, drugi bezpośrednio do +12V z akumulatora i posłuchaj, czy słychać charakterystyczny dźwięk właczenia), a później sam parownik - może jest gdzieś "zwawlony" mazutem albo membrana na tyle sztywna, że przestał działać...
Oczywiście przy założeniu, że elektrozawór na zbiorniku LPG sprawny, zawór na wielozaworze odkręcony, filtr czysty i jeżeli posiada elektrozawór to jest on sprawny.
Pozdrawiam. |
|
|
|
|
ubsaw
nówka sztuka ;)
|
Wysłany: 07-03-2014, 10:16
|
|
Filterki nowe pozakładałem, elektrozawór w butli sprawny, elektrozawór na filtrze LPG podłączyłem na do aku i słychać jak otwiera, elektrozawór na reduktorze dla pewności spiąłem razem z elektrozaworem na filtrze LPG i pyka przy przełączaniu - a gaz nie leci. Zostaje pewnie reduktor do wymiany |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
| |
|