nie przelacza sie na gaz, tzn. nie do konca... |
Autor |
Wiadomość |
arcosz
nówka sztuka ;)
Pomógł: 1 raz Dołączył: 05 Lis 2007 Posty: 14 Skąd: Mysłowice
|
Wysłany: 18-06-2008, 12:26 nie przelacza sie na gaz, tzn. nie do konca...
Bolid: Seicento 1108 MPI |
|
|
mam instalacje gazowa II gen Autronic 700, mam taka diodke ktora mruga. Zawsze przy przygazowaniu do okolo 2000 obrotow przelacza sie na gaz, i dioda swieci ciagle, rowniez slychac charakterystyczne przeskoczenie na gaz( taki psztyk). Nie wiem co sie stalo ale teraz jak chodzi na benzynie i przygazuje to niby przerzuca na gaz, tzn dioda swieci ciaglym swiatlem ale tylko przez ok 5 sekund( po czym znow mruga i tak w kólko...:), przy czym nie slychac tez tego charakterystycznego psztyka. Nie wiem o co chodzi, wiec prosze o jakies nasuwajace sie skojarzenia.
dzieki z gory
pozdrawiam |
_________________ Czasami na drodze spotyka sie szalenców, pedzą na złamanie karku, wbrew rozsadkowi... naprawde.. czasami az cięzko ich wyprzedzic |
|
|
|
|
mati.matteo
nówka sztuka ;)
|
Wysłany: 18-06-2008, 19:14
Bolid: seicento 0.9 + gaz |
|
|
ja mam tez instalke 2 gen. autronic i jak pokazuje mi rezerwe gazu to rowniez miga...ale slychac wtedy to pstryknięcie....łatwo to sprawdzic czy auto przęloczylo sie na gaz nie slychac wtedy charakterystycznego cykania wtryskow jak podniesiesz maske |
|
|
|
|
niemiec
Centrum Wypędzonych "Stein Bach"
Pomógł: 62 razy Dołączył: 10 Paź 2007 Posty: 222 Skąd: LHR/WWE
|
Wysłany: 19-06-2008, 10:33
Bolid: SC FUN 0,9 LPG '00 |
|
|
Najprawdopodobniej padł elektrozawór (ten co tak pyka przy przełączaniu). znajduje się on przy butli. Ewentualnie jakiś bezpiecznik od instalki. |
_________________ Nie ma mnie na forum |
|
|
|
|
arcosz
nówka sztuka ;)
|
Wysłany: 19-06-2008, 22:44
|
|
dzieki, no chyba elektrozawor jednak, bo mam tylko jeden bezpiecznik od instalki. A jak sie go wymienia? czy da rade to samemu zrobic? czy trzeba spuscic caly gaz z butli?? |
_________________ Czasami na drodze spotyka sie szalenców, pedzą na złamanie karku, wbrew rozsadkowi... naprawde.. czasami az cięzko ich wyprzedzic |
|
|
|
|
niemiec
Centrum Wypędzonych "Stein Bach"
Pomógł: 62 razy Dołączył: 10 Paź 2007 Posty: 222 Skąd: LHR/WWE
|
Wysłany: 20-06-2008, 15:13
Bolid: SC FUN 0,9 LPG '00 |
|
|
Sam go nie wymienisz bo są różne rodzaje. Jedź do gazownika, skasuje z 50zł i będzie po zabiegu..
Na upartego mógłbyś zakręcić zaworek na butli (taki zwykły zakręcany), później wymontować elektrozawór i jechać do sklepu dobrać taki sam. |
_________________ Nie ma mnie na forum |
|
|
|
|
arcosz
nówka sztuka ;)
|
Wysłany: 20-06-2008, 17:45
|
|
jednak przyczyna okazal sie sam przelacznik. Ja jednak zadowolony ze dziala mowie zrobie co trzeba, wiec wymienilem sam filtr gazu, rozkrecajac elektrozawor. A tu po skreceniu niespodzianka. Przeskakuje na gaz ale chodzi okolo 5 sekund i gasnie. zapale bez problemu, znow na gaz przerzucam i to samo - 5s i gasnie...
co zrobilem nie tak??
[ Dodano: 21-06-2008, 00:32 ]
juz po problemie, przyczyna bylo zle ustawienie zaworu wzgledem plastikowego walca przy elektrozaworze( czyli po prostu wystarczylo przekrecic nieco zawor wzgledem tej czesci w ktorej znajduje sie filtr gazu) |
|
|
|
|
|