Odolejacz |
Autor |
Wiadomość |
dre123
Nałogowiec
|
Wysłany: 31-05-2011, 22:26 Odolejacz
Bolid: Seicento 900 LPG |
|
|
Ostatnio po perturbacjach z autem dowiedziałem się przy okazji oględzin i zainteresowania parownikiem o odolejaczu. Znalazłem gdzieś zdjęcie o 3 śrubach na parowniku jedna na dole plastikowa na imbus - do odolejacza, druga plastikowa na śrubokręt do biegu jałowego i jakaś mosiężna. Dwie pozostałe nie ruszane, ale odolejacza odkręciłem i nic nie ciekło. Trochę brudne olejem, ale nic poza tym. Czytałem, że wypada czasem to czyścić - odkręcać i jakiś szlam ma z tego wyciekać a tutaj nic.
w związku z tym moje pytanie - po co to jest, kiedy należy odkręcać jeśli w ogóle i jak tam dostaje się ten szlam - olej ? |
|
|
|
 |
gandw
Nałogowiec

Pomógł: 67 razy Wiek: 35 Dołączył: 25 Lis 2007 Posty: 366 Skąd: SBI
|
Wysłany: 31-05-2011, 22:32
Bolid: Seicento 1.1MPI Brush, Scenic II 1.9DCI |
|
|
Powinno się to raz na jakiś czas odkręcać, zbiera się tam syf z gazu. Najlepiej zrobić to po jeździe, żeby parownik był mocno rozgrzany. Jeśli nic nie wycieka to znaczy że tankujesz dobry gaz. U mnie kilka kropel wyciekło, ale nie wiem kiedy ostatnio ktoś to opróżniał. |
|
 |
macher
Moderator
Pomógł: 448 razy Dołączył: 01 Sie 2006 Posty: 2149 Skąd: wioska wilków wlkp
|
Wysłany: 01-06-2011, 09:16
Bolid: były Seicento '99 900 + LPG, Panda 1100 |
|
|
Lpg jako paliwo powinno być czyste i bez zanieczyszczeń. Jednakże gdyby tak było to po co filtr przed parownikiem? Jednak jest i zatrzymuje większość cząstek stałych w fazie ciekłej lpg. A reszta co mimo tego przeciśnie się przez filtr osadza się na membranach i jako substancja smołowata (oleista) spływa na dno parownika po rozgrzaniu. Dlatego jest ta śruba na inbus. Jak wymieniałem filtr gazu zerknąłem pod tą śrubkę i wylało się może z pół łyżeczki od herbaty takiego oleju. Nie była to smoła raczej jak olej przepracowany. Po raz pierwszy czyściłem to od sześciu lat wiec nie jest tak źle chyba z tym paliwem gazowym |
_________________ Hac не дoгoнят ... |
|
|
|
 |
motomaniek10
nówka sztuka ;)
Pomógł: 1 raz Wiek: 34 Dołączył: 27 Lip 2009 Posty: 44 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 04-06-2011, 16:31
Bolid: seicento 0.9 citymatic |
|
|
To czarne to mazan, zawarty w polskim paliwie LPG. |
|
 |
macher
Moderator
Pomógł: 448 razy Dołączył: 01 Sie 2006 Posty: 2149 Skąd: wioska wilków wlkp
|
Wysłany: 04-06-2011, 16:40
Bolid: były Seicento '99 900 + LPG, Panda 1100 |
|
|
motomaniek10 napisał/a: | To czarne to mazan, zawarty w polskim paliwie LPG. | Mazan to taki satyryk chyba i jest mu Leszek. Ja bym obstawiał na mazut czyli pochodną ropy naftowej |
_________________ Hac не дoгoнят ... |
|
|
|
 |
motomaniek10
nówka sztuka ;)
Pomógł: 1 raz Wiek: 34 Dołączył: 27 Lip 2009 Posty: 44 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 06-06-2011, 00:21
Bolid: seicento 0.9 citymatic |
|
|
Osad zawarty w gazie LPG to po prostu mazan i tyle kolego macher. |
|
 |
renire
Bywalec

Pomógł: 1 raz Wiek: 42 Dołączył: 21 Sty 2011 Posty: 73 Skąd: internet
|
Wysłany: 17-12-2011, 16:56 Re: Odolejacz
Bolid: Fiat seicento 0.9 FUN + LPG |
|
|
dre123 napisał/a: | Ostatnio po perturbacjach z autem dowiedziałem się przy okazji oględzin i zainteresowania parownikiem o odolejaczu. Znalazłem gdzieś zdjęcie o 3 śrubach na parowniku jedna na dole plastikowa na imbus - do odolejacza, druga plastikowa na śrubokręt do biegu jałowego i jakaś mosiężna. Dwie pozostałe nie ruszane, ale odolejacza odkręciłem i nic nie ciekło. Trochę brudne olejem, ale nic poza tym. Czytałem, że wypada czasem to czyścić - odkręcać i jakiś szlam ma z tego wyciekać a tutaj nic.
w związku z tym moje pytanie - po co to jest, kiedy należy odkręcać jeśli w ogóle i jak tam dostaje się ten szlam - olej ? |
a czy mogłbys wstawic foto i tak dla pewnosci wskazac ktora z tych srubek jest jako odolejacz???? nie chce sie pomylic i cos nie poprzestawiac jak wykrece nie ta co trzeba |
_________________ reni
 |
|
|
|
 |
Pirat7993
nówka sztuka ;)
Pomógł: 1 raz Wiek: 40 Dołączył: 09 Gru 2011 Posty: 39 Skąd: Przeworsk
|
Wysłany: 18-12-2011, 08:28 Re: Odolejacz
Bolid: CCt |
|
|
renire napisał/a: |
a czy mogłbys wstawic foto i tak dla pewnosci wskazac ktora z tych srubek jest jako odolejacz???? nie chce sie pomylic i cos nie poprzestawiac jak wykrece nie ta co trzeba |
raczej sie kolego nie pomylisz
śruba spustowa jest centralnie od dołu reduktora i jest dość duża- nie jak te srubeczki od regulacji
spust moze byc pionowo od dołu lub tez na bocznej sciance tez na dole (wszystko zalezy od rodzaju reduktora , a jak wiadomo tych nie brakuje)
na zgaszonym silniku wymacaj sobie srube , i odkreć ją a następnie szczelnie zakręć (w celu poluzowania ...) bo potem jak reduktor bedzie gorący praca bedzie bardzo utrudniona
następnie rozgrzej dobrze auto (nie zaleznie czy to na gazie czy benzynie)
zgaś go i odkrec sobie tą SPUST powinien sie wylać gorąca lepka "maż"
zakręcasz spust szczelnie i tyle
[ Dodano: 18-12-2011, 08:32 ]
dre123 napisał/a: |
ta maź bardzo czesto osiada na membranie wewnątrz reduktora co podowuje ze nie pracuje ona tak miekko jak powinna przez co mogą sie dziac rózne jaja
szlam powinno sie spuszczac raz do roku
i jest on wynikiem zanieczyszczonego gazu który ogrzewając sie w reduktorze wydziela własnie to paskudztwo |
_________________ Obrazy na płótnie / Wydruki na folii samoprzylepnej
Lepy, Wlepy i inne nalepy
http://PIRE.com.pl
 |
|
|
|
 |
renire
Bywalec

|
Wysłany: 18-01-2012, 17:49
|
|
to ja juz nie wiem. ja ma jakos srubke z boku reduktora i to po srodku. nie wiem czy to jest to. ide zrobic fotke, i wsawie. moze ktos mi wskaze jednoznacznie |
_________________ reni
 |
|
|
|
 |
renire
Bywalec

|
Wysłany: 03-04-2012, 18:50
|
|
sprawa rozwiazana. srubka namierzona. odkrecona. fakt duzo syfu sie wylało !!!!!!!!!! |
_________________ reni
 |
|
|
|
 |
|