Sekwencja a odpalanie na benzynie |
Autor |
Wiadomość |
dre123
Nałogowiec
|
Wysłany: 06-04-2013, 09:41 Sekwencja a odpalanie na benzynie
Bolid: Seicento 900 LPG |
|
|
Witam mam dwa pytanka:
Pierwsze - mam zgięty wlew od gazu tak, że z tyłu ledwo go widać. Przy tankowaniu muszę mówić, że jest podgięty do tyłu. Nikt nigdy nic nie mówił przy tankowaniu, że może coś się stać. Warto to nagiąć do normalnej pozycji czy zostawić jak jest ?
Pytanie z tematu postu - Zrozumiałe jest dla mnie to, że przy odpalaniu auta na benzynie nie uszkadza się membrana reduktora-parownika. Silnik musi się rozgrzać, żeby płyn chłodzący rozgrzał reduktor-parownik i gaz lepiej rozprężał się ze stanu ciekłego.
Jak to jest w przypadku sekwencji jeśli tam nie ma parownika tylko gaz od razu jest podawany do wtryskiwacza gazu. Można takim autem odpalać na gazie cały rok? Jaki jest tam mechanizm ? |
|
|
|
 |
macher
Moderator
Pomógł: 448 razy Dołączył: 01 Sie 2006 Posty: 2149 Skąd: wioska wilków wlkp
|
Wysłany: 06-04-2013, 10:35 Re: Sekwencja a odpalanie na benzynie
Bolid: były Seicento '99 900 + LPG, Panda 1100 |
|
|
dre123 napisał/a: |
Pytanie z tematu postu - Zrozumiałe jest dla mnie to, że przy odpalaniu auta na benzynie nie uszkadza się membrana reduktora-parownika. Silnik musi się rozgrzać, żeby płyn chłodzący rozgrzał reduktor-parownik i gaz lepiej rozprężał się ze stanu ciekłego.
Jak to jest w przypadku sekwencji jeśli tam nie ma parownika tylko gaz od razu jest podawany do wtryskiwacza gazu. Można takim autem odpalać na gazie cały rok? Jaki jest tam mechanizm ? |
W sekwencji też masz parownik. Gaz w fazie lotnej jest wtryskiwany . Nie w fazie płynnej.
Każda instalacja LPG posiada (powinna posiadać) tzw awaryjne odpalanie. U siebie w temperaturze powyżej zera korzystam z tego . Parownik 9 lat- nalatane na LPG prawie 80 tys km i nie był rozkręcany, regenerowany. Tak że te zimne starty nie za bardzo chyba szkodzą membranom.
Z wlewem zostaw tak jak jest ale chyba niepotrzebnie mówisz o tym na stacji . Tankujący jest tak obyty z podłączaniem pistoletu LPG że da radę.Na pewno spotkał się z różnymi pozycjami mocowania wlewu gazu. |
|
|
|
 |
dre123
Nałogowiec
|
Wysłany: 06-04-2013, 15:31
Bolid: Seicento 900 LPG |
|
|
Taki sam parownik jak w starszych instalacjach gazowych ? Ja słyszałem o instalacji wtrysku gazu ciekłego chyba V bodajże. Tam chyba nie ma parownika. Czy takim autem można jeździć tylko na gazie nie używając w ogóle benzyny ? Jak zbudowana jest taka instalacja gazowa ?
Z góry bardzo dziękuje za odpowiedź, to mnie teraz zainteresowało choć tylko teoretycznie. Nie będę nigdzie gazu montował ani wymieniał.. |
|
|
|
 |
macher
Moderator
Pomógł: 448 razy Dołączył: 01 Sie 2006 Posty: 2149 Skąd: wioska wilków wlkp
|
Wysłany: 06-04-2013, 15:49
Bolid: były Seicento '99 900 + LPG, Panda 1100 |
|
|
W sekwencji gazu lotnego parownik jest ustawiony na stałe ciśnienie gazu które jest mierzone na listwie wtryskowej . Przeważnie regulowany na 0.95 lub 1.2 bara. Taka sama zasada jak przy wtrysku benzyny - ciśnienie gazu stałe a zmienia się czas otwarcia wtryskiwaczy gazowych zależnie od potrzeb silnika na paliwo. O V generacji nie wiem za wiele ale poczytaj sobie w necie o instalacjach LPI to właśnie wtrysk gazu w fazie ciekłej. |
|
|
|
 |
hahn
Bywalec
Pomógł: 3 razy Dołączył: 06 Maj 2010 Posty: 55 Skąd: mazowieckie
|
Wysłany: 11-04-2013, 20:42
Bolid: sc |
|
|
niektóre kompy 4 gen oferuja mozliwosc awaryjnego odpalenia na LPG |
|
|
|
 |
ir3n3usz
Nałogowiec
Pomógł: 64 razy Wiek: 35 Dołączył: 08 Maj 2011 Posty: 867 Skąd: Radom
|
Wysłany: 11-04-2013, 22:12
Bolid: SC 1.2 16V LPG |
|
|
Niektóre centralki gazowe pozwalają na odpalanie ciepłego silnika z gazu. Po aktywowaniu opcji, jeśli jest spełniony warunek temp. powyżej 30-40st. zależy jak jest ustawione, odcina z automatu wtryski benzynowe po włączeniu zapłonu i startuje z LPG. Z tego co pamiętam np. LPGTECH ma taką możliwość. Oczywiście NIE jest to awaryjne odpalanie. |
|
|
|
 |
Torrence
Nałogowiec

Pomógł: 29 razy Dołączył: 25 Kwi 2010 Posty: 743 Skąd: WPN/WD
|
Wysłany: 11-04-2013, 23:29
Bolid: ?koda Fabia |
|
|
STAG 4 plus tak samo ma taką możliwość Teraz to chyba po aktualizacji softu każdy stag ma taka możliwość |
_________________  |
|
|
|
 |
|