FORUM SEICENTO Strona Główna FORUM SEICENTO
INTERNETOWE FORUM FIATA SEICENTO - dawne seicento.pl

FAQTANIE OC  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Spalanie gazu???
Autor Wiadomość
MikeR 
nówka sztuka ;)

Wysłany: 05-11-2010, 19:34   
   Bolid: Seiczento

Sluchajcie. Powiedzcie mi taką jedną rzecz. Mój Seicento spalił mi teraz 9,2l/100km. przy EKONOMICZNEJ jeździe, ale 100% miasto + korki. Seicento jest po wymianie reduktora + 2 regulacje po wymianie. Czyli regulacja i reduktor odpada. Dlaczego tak dużo mi pali? ;/ Czy 9,2 to norma? Jednak wątpię w to, bo z tego co wiem to powinien przy OSTREJ jeździe w mieście spalić MAX 8,5litra :/ pomóżcie, bo już nie mam zdrowia... nigdy więcej samochodu w gazie.

Torrence 
Nałogowiec

Wysłany: 06-11-2010, 12:36   
   Bolid: ?koda Fabia

Jaki masz silnik? I kto Ci powiedziała, ze przy ostrej jeździe spali Ci 8,5 max?

MikeR 
nówka sztuka ;)

Wysłany: 06-11-2010, 14:02   

Torrence napisał/a:
Jaki masz silnik?

1.1 SPI
Torrence napisał/a:
I kto Ci powiedziała, ze przy ostrej jeździe spali Ci 8,5 max?

Hmm... powiedzieć nikt nie powiedział. Ale patrzę na statystyki w internecie i pytam wiele osób i wychodzi mi, że własnie najczęstrza odpowiedź to 8 litrów na 100. I nie więcej!

Pucek 
Nałogowiec

Wysłany: 06-11-2010, 14:25   
   Bolid: Fiat Punto 2002 1.2 16V 80KM HLX !

nie wierz do końca informacją o spalaniu. ludzie celowo zaniżają spalanie zeby sie popisac jaki to ekonomiczny samochód mają nawet gdy mają pedał w podłodze. powiem Ci coś na moim przykładzie. zagazowałem sejka jak mial 107 tys. po dotarciu reduktora spalanie prezentowało sie w sposób taki, ze na trasie MAX 100km/h spalanie wyszło równo 7 litrów. przy troche dynamiczniejszej jeździe podskakiwał0 do 7.5 litra w trasie a nawet i do 8. jazda po mieście lub na trasach przez miasta tak jak u mnie Wołomin warszawa przy normalnej jeździe to ok 8.5 do 9 litrów. gdy jednak trzeba bylo pojeździc dynamiczniej lub wpakowałem się w jakiś korek spalanie sięgało ponad 9 litrów. z reguły było to 9.5 litra. maksymalne spalanie to 9.8. uwierz mi,przejechałem na gazie sejakiem ponad 50tys km i wiem jak to jest ze spalaniem. uważam ze Twoj wynik jak na jazde po mieście w korakch to i tak niezle. weź pod uwagę ze sejaki nie są znane z oszczędności na paliwie tylko z oszczędności na częsciach. oczywiscie mozesz wyregulowac sobie instalacje zeby spalał litra mniej ale samochód był by mułowaty i niezbyt dobry dla silnika.

www.niemirka.pl

MikeR 
nówka sztuka ;)

Wysłany: 08-11-2010, 10:42   

Pucek napisał/a:
nie wierz do końca informacją o spalaniu. ludzie celowo zaniżają spalanie zeby sie popisac jaki to ekonomiczny samochód mają nawet gdy mają pedał w podłodze.

Również odniosłem takie wrażenie, szczerze powiedziawszy, czytając większość opini.
Pucek napisał/a:
uważam ze Twoj wynik jak na jazde po mieście w korakch to i tak niezle.

To mnie bardzo uspokoiłeś zarówno tym stwierdzeniem na górze, jak i tym drugim ;) dziekuję! :smile: po porstu potrzebowałem, aby ktoś mnie w tym uświadomił.
Pucek napisał/a:
oczywiscie mozesz wyregulowac sobie instalacje zeby spalał litra mniej ale samochód był by mułowaty i niezbyt dobry dla silnika.

No to już jest kompletnie bez sensu. :cool:

peki86 
nówka sztuka ;)

Wysłany: 08-11-2010, 16:47   
   Bolid: SC 899

mi pali 6.5 trasa 9.5 normalnie po wsi i miescie. kropka

Pucek 
Nałogowiec

Wysłany: 09-11-2010, 18:11   
   Bolid: Fiat Punto 2002 1.2 16V 80KM HLX !

wszystko tez zależy od stanu silnika, czystości filtrów itp. ale w spalanie 6 litrów gazu po mieście w seicento, zaden czlowiek ktory jeździł tym autem nie uwierzy. MikeR, masz dobre spalanie, bądz spokojny. Jeżeli silnik dobrze pracuje na biegu jałowym i ma niezle osiągi to nic nie reguluj. uwierz, ze lepiej zeby spalił te poł litra więcej i zebys normalnie jeździł, niz poźniej robić UPG, zawory itp.

www.niemirka.pl

lancer 
nówka sztuka ;)

Wysłany: 30-12-2010, 17:13   
   Bolid: sc 1,1 mpi 2006 VAN chętnie go zamienię

to mój jest rekordzistą do baku zmieściłem 27 litrów i przejechałem na tym 200 km czyli wychodzi 13,5 litra[/quote]

arecki09 
nówka sztuka ;)

Wysłany: 30-12-2010, 18:07   
   Bolid: Seicento 1.1 SPI 2000

To i tak kolego nieźle u mnie przed demontażem gazu instalacja była w tak opłakanym stanie że palił 20/100. Ale lepiej podjedź na regulacje.

lancer 
nówka sztuka ;)

Wysłany: 30-12-2010, 18:15   
   Bolid: sc 1,1 mpi 2006 VAN chętnie go zamienię

byłem na regulacji trochę podkręcili już nie gaśnie. Powiedzieli że reduktor do wymiany (250 zł BRC) no i chciałem świeczki wymienić kupiłem NGK i przewody ale jedna świeca jest tak zasyfiona że nie można nawet kluczem odkręcić. Nad tym syfem wystaje tylko porcelanka naleliśmy strzykawką ropy w te miejsce i czekamy aż rozmięknie :evil:

arecki09 
nówka sztuka ;)

Wysłany: 31-12-2010, 10:33   
   Bolid: Seicento 1.1 SPI 2000

Kolego co do reduktora to są zawsze zestawy naprawcze. Można kupić na 40zł cały zestaw membran do BRC. Tylko że musi być w miarę normalny gazownik który ci to dobrze zregeneruje. Chyba że masz trochę pojęcia to zrobisz sam.

malybu 
Bywalec

Wysłany: 01-01-2011, 17:06   
   Bolid: Seicento Sporting 1.1 SPI + LPG

Ja też mam reduktor do wymiany bo raz podaje bogatą mieszankę a raz ubogą(Taka diagnoza gazownika). Na butli (27L) robie 250 km.

fiksiu 
Bywalec

Wysłany: 22-01-2011, 15:10   
   Bolid: Seicento 1.2 T

MikeR napisał/a:
bo z tego co wiem to powinien przy OSTREJ jeździe w mieście spalić MAX 8,5litra :/ pomóżcie, bo już nie mam zdrowia... nigdy więcej samochodu w gazie.

Dobre.Ciekawe w której bajce to było :twisted:

Przy silniku 1.1 MPI w bardzo dobrej kondycji (12 tyś przebiegu) i bardzo dobrze założonej instalacji sekwencyjnej przy dynamicznej jeździe po mieście spalał ok 10l LPG (latem)
Przy spokojnej jeździe ok 8.5l LPG
I to jest rzeczywiste spalanie gazu.

malybu 
Bywalec

Wysłany: 23-01-2011, 14:09   
   Bolid: Seicento Sporting 1.1 SPI + LPG

fiksiu napisał/a:
MikeR napisał/a:
bo z tego co wiem to powinien przy OSTREJ jeździe w mieście spalić MAX 8,5litra :/ pomóżcie, bo już nie mam zdrowia... nigdy więcej samochodu w gazie.

Dobre.Ciekawe w której bajce to było :twisted:

Przy silniku 1.1 MPI w bardzo dobrej kondycji (12 tyś przebiegu) i bardzo dobrze założonej instalacji sekwencyjnej przy dynamicznej jeździe po mieście spalał ok 10l LPG (latem)
Przy spokojnej jeździe ok 8.5l LPG
I to jest rzeczywiste spalanie gazu.

W 100% popieram. Odkąd śmigam na LPG ani razu nie udało mi się zejść poniżej 9L/100.

PeCeT 
nówka sztuka ;)

Wysłany: 23-01-2011, 18:44   
   Bolid: Mercedes SLK R170

Niestety ja również potwierdzę to co napisał kolega powyżej :(
Poniżej 9l/100km LPG nie schodzi.

To jedynie mit wśród sprzedających że pali góra 8l/100km w mieście :))

Odpowiedz do tematu