FORUM SEICENTO Strona Główna FORUM SEICENTO
INTERNETOWE FORUM FIATA SEICENTO - dawne seicento.pl

FAQTANIE OC  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Brak wspomagania po wymianie akumulatora
Autor Wiadomość
jankes 
Nałogowiec

Wysłany: 03-02-2012, 17:07   
   Bolid: SC sporting & volvo v70 & DAF CF

kolego licznik zerował się ponieważ był duży spadek napięcia przy odpaleniu, a teraz masz nowe aku. Bezpiecznik do wspomagania masz za akumulatorem jest zakryty czarnym kapturkiem z symbolem kierownicy. Centralkę do wspomagania masz pod wykładziną "w nogach pasażera" i tam w niektórych wersjach ale SPI było łącze diagnostyczne do wspomagania. W MPI przez gniazdo diagnostyczne OBD

Jagger 
nówka sztuka ;)

Wysłany: 03-02-2012, 20:41   
   Bolid: seicento

jankes napisał/a:
teraz masz nowe aku

Nie ja tylko narzeczona i jej sejczek :) Ja mam uturbionego galanta, co prawda pali jak 3 seicenta ale lubię duże samochody
jankes napisał/a:
Bezpiecznik do wspomagania masz za akumulatorem jest zakryty czarnym kapturkiem z symbolem kierownicy

I oto właśnie jest rozwiązanie. Ten bezpiecznik byl spalony.
Pomocny okazał się multimetr i badanie gdzie jest prąd a gdzie nie :)
Dostałem taki bezpiecznik w Bielsku w fiacie. Dobrze ze maja długo otwarte :)

Po ostatecznym zmontowaniu wszystkiego w "kupę" autko działa. Nowa bateria i rozrusznik kreci jak szalony, ładowanie przy włączonych światłach drogowych dmuchawie na maxa radia i podgrzewaniu szyby 14.22v +- błąd multimetru. Wiec mam nadzieje ze nowa bateria pożyje trochę.

Dziękuje wszystkim za pomoc i chęć pomocy oraz za czas poświęcony mojemu tematowi

macher 
Moderator

Wysłany: 04-02-2012, 10:39   
   Bolid: były Seicento '99 900 + LPG, Panda 1100

Jagger napisał/a:

jankes napisał/a:
Bezpiecznik do wspomagania masz za akumulatorem jest zakryty czarnym kapturkiem z symbolem kierownicy

I oto właśnie jest rozwiązanie. Ten bezpiecznik byl spalony.
Pomocny okazał się multimetr i badanie gdzie jest prąd a gdzie nie :)
Dostałem taki bezpiecznik w Bielsku w fiacie. Dobrze ze maja długo otwarte :)

Taki bezpiecznik pewno "MAXI FUSE" dostałbyś wszędzie w motoryzacyjnym. Przez wymianę tego bezpiecznika usunąłeś skutek a przyczyna?Miejmy nadzieję że stało się to przy manipulowaniu w okolicach przewodów i akumulatora.

Jagger 
nówka sztuka ;)

Wysłany: 04-02-2012, 12:12   

Nie wiem jaki skutek i przyczyna;/ dziś narzeczona pojechała do Katowic na studia i wszystko działa.
Ale jednak dziś nad ranem licznik znów sie wyzerował. I chyba zamarzł pływak w baku bo kontrolka rezerwy zgasła a wskazówka leżała, po jakimś czasie podniosła się do tylu ilu miała :)

Czemu ten licznik sie zeruje podczas uruchamiania pojazdu ? dzieje sie tak od roku.
Na fiacie powiedzieli kiedyś ze te liczniki miały jakaś wadę i tak sie robi z nimi i ze trzeba kupic nowy.
Na tym liczniki jest prędkościomierz, poziom paliwa wyświetlacz (przebieg, zegarek)
Da się jakoś rozwiązać ten problem ?

TheStig 
Nałogowiec

Wysłany: 04-02-2012, 12:14   
   Bolid: Opel Astra C14NZ + LPG

Jagger napisał/a:
Na fiacie powiedzieli kiedyś ze te liczniki miały jakaś wadę i tak sie robi z nimi i ze trzeba kupic nowy.

W ASO zawszę Ci powiedzią, że trzeba kupić nowy. Wiadomo o co chodzi.

Jagger 
nówka sztuka ;)

Wysłany: 04-02-2012, 12:21   

No tak :p
Ale choćby była jakaś wada tego licznika to wszystko da sie jakoś naprawić :)
Tam kopalnia kasy jest ładna, zawsze co tam jestem(mam na firmie dostawcze fiaty i często zaglądam do aso) zawsze chcą mi sprzedać jakaś alfe, nawet proponowali wziąć galanta w rozliczeniu :D

macher 
Moderator

Wysłany: 04-02-2012, 12:40   

Zegar też się kasuje?Jak będziesz miał dostęp do autka zerknij do bezpiecznika nr 15 w skrzynce.Cały licznik w MPI to teraz elektronika . Wrażliwy na mróz.

Jagger 
nówka sztuka ;)

Wysłany: 04-02-2012, 13:03   

Tak zegar tez sie kasuje, kasuje sie przebieg dzienny czy jak to się zwie i zegar ustawia sie na godzinę 00:00
Bezpiecznik 15 czyli zaczynając liczyć normalnie od lewej do prawej od górnego rzędu ?
Ten problem wstępuje w zasadzie od początku jak moja kupiła sejczka. Auto ma 6 lat i 24tys przebiegu...
Stalo 3 lata nieużywane u kobietki która kupiła sobie go a następnie wyjechała i autko stało. Niby jakas wersja limitowana z takim paskiem idącym przez autko

macher 
Moderator

Wysłany: 04-02-2012, 13:14   

W środkowym rzędzie bodajże 5ty od lewej. To bezpiecznik serwisowy. Zasila alarm pamięć zegarów (dzienny przebieg). Z tego co mi wiadomo to jak samochód wyjeżdża z fabryki to ten bezpiecznik jest wyjmowany by nie rozładowywać akumulatora na czas transportu i postoju w salonie poprzez np niedomknięte drzwi przez co alarm mógłby rozładować auto.Może też tak jest u Ciebie z tym bezpiecznikiem. Może być jeszcze nr 22 bezpiecznik ale głownie sprawdź nr 15.Ta wersja ładna . Tez widuję u siebie na wsi takie autko , koloru waniliowego z szaroniebieskim pasem przez karoserię

Odpowiedz do tematu