Dodatkowy wskaźnik |
Autor |
Wiadomość |
dziadbab
Bywalec
|
Wysłany: 07-03-2012, 14:03 Dodatkowy wskaźnik
Bolid: Seicento Sporting 1.1 |
|
|
Witam, myślę nad zakupem takiego wskaźnika temp.
http://allegro.pl/wskazni...2162292137.html
Popatrzcie tylko na czujnik, czy dałoby się go zamontować w seicento?
Jeśli tak, to gdzie najlepiej i jakim sposobem.
No i żeby pokazywał faktyczną temperature cieczy a nie przekłamaną o 10 stopni
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
TheStig
Nałogowiec

Pomógł: 74 razy Wiek: 34 Dołączył: 21 Sie 2011 Posty: 672 Skąd: Słupsk
|
Wysłany: 07-03-2012, 14:12
Bolid: Opel Astra C14NZ + LPG |
|
|
Jasne, że da radę. Najlepiej kupić do tego czujnik termisorowy i wkręcić go zamiast tego od kontrolki w głowicy. |
|
|
|
 |
macher
Moderator
Pomógł: 448 razy Dołączył: 01 Sie 2006 Posty: 2149 Skąd: wioska wilków wlkp
|
Wysłany: 07-03-2012, 14:17
Bolid: były Seicento '99 900 + LPG, Panda 1100 |
|
|
Czujnik w głowicy ma gwint M16X1.5. Napisz do sprzedawcy czy taki sam gwint ma ten czujnik w zestawie ze wskaźnikiem. Zawsze można wydłubać środek z tego oryginalnego czujnika co masz na kontrolkę i wsunąć ten czujnik z zestawu w obudowę oryginalnego czujnika który posiadasz. Ja mam inaczej tzn zegar od CC i czujnik też od CC na głowicy gdzie był oryginalny na kontrolkę |
|
|
|
 |
dziadbab
Bywalec
|
Wysłany: 07-03-2012, 15:15
Bolid: Seicento Sporting 1.1 |
|
|
W ogóle lekko odbiegając od tematu, to brak wskaźnika choćby najmniejszego temperatury cieczy to jest żenada.
W starym poczciwym CC był taki, a w modelu nowszym SC juz nie
ale jak wyciągne czujnik od kontrolki, to komputer mi pokaże od razu błąd i chyba cały czas będzie się świeciła ta czerwona kontrolka od temp silnika zbyt wysokiej
Nie mam racji? |
|
|
|
 |
macher
Moderator
Pomógł: 448 razy Dołączył: 01 Sie 2006 Posty: 2149 Skąd: wioska wilków wlkp
|
Wysłany: 07-03-2012, 15:22
Bolid: były Seicento '99 900 + LPG, Panda 1100 |
|
|
Komputer nie pokaże błędu. Ten czujnik nie jest monitorowany przez system to prosta instalacja załącz/wyłącz.Na kontrolkę masz osobny czujnik a na marchewkę jest ten niebieski w kolektorze ssącym. On daje do układu wtryskowego sygnał i jest dwupinowy. A na kontrolkę masz jednopinowy i w ogóle nie zareaguje kontrolka wtrysku. Wracając do wskaźnika CC , pewno miałeś nie z końca produkcji bo tam też fiat pchał już przeważnie same kontrolki bez wskaźnika. Właśnie taki wskaźnik mam zamontowany w miejscu gdzie w lepszych wersjach SX jak i pewno u Ciebie jest zegarek.Kontrolka od przegrzania silnika tak samo się nie zaświeci. Czujnik podaje masę . Jak chcesz sprawdzić czy żarówka w kontrolce jest ok to przekręć kluczyk na MAR zdejm złącze z czujnika i dotknij do masy auta. Wtedy się zaświeci. Tylko pamiętaj że piszę o tym czujniku co jest w głowicy nie o tym niebieskim na wtrysk. |
|
|
|
 |
|