FORUM SEICENTO Strona Główna FORUM SEICENTO
INTERNETOWE FORUM FIATA SEICENTO - dawne seicento.pl

FAQTANIE OC  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Filtr kabinowy i zaparowane szyby w seicento o.9
Autor Wiadomość
haSi 
nówka sztuka ;)

Wysłany: 03-03-2010, 15:21   Filtr kabinowy i zaparowane szyby w seicento o.9
   Bolid: Fiat Seicento 0.9

Witam !! jestem posiadaczem seicento rocznik 1998 od sierpnia poprzedniego roku . niemal od pierwszych spadków temperatury zmagałem się i nadal zmagam z zaparowanym i nie kiedy zamarzniętymi szybami wewnątrz kabiny . Do tej pory stosowałem środki zaradcze podobne do opisywanych na forum - używanie preparatu przeciw parowaniu , rozkładania gazet wewnątrz auta.To wszystko środki zaradcze ale jak uniknąć takiego mocnego zawilgocenia auta- głownie jeżdżę sam w dodatku po mieście. a co do gdy w 4 osoby znajda się w aucie.Robi się cieplej a ja chciałbym ustali problem w moim aucie. Mianowice na potęgę parują mi szyby wewnątrz auta!!!!!!!Czasem to jest regularnie skroplona woda na szybach w naprawdę dużych ilościach ! Pytałem po znajomych i mieli podobny problem w swoich autach opel corsa i fiat punto I oba auta maja ponad 10 lat i wymienili tzw. "filtr kabinowy" czy w seicento jest taki filtr ? jeśli tak to gdzie się znajduje ? czy filtr węglowy to to samo co filtr kabinowy ?j myślę ze wielu z was ma podobny problem

Ania 
stokrotka

Pomogła: 11 razy
Wysłany: 03-03-2010, 15:23   
   Bolid: Fiat

haSi napisał/a:
"filtr kabinowy" czy w seicento jest taki filtr

Nia ma

obcy21 
Nałogowiec

Wysłany: 03-03-2010, 15:23   
   Bolid: audi 80 B4 1.9 TD

filtra kabinowego nie ma... ja stawiam na zasyfioną nagrzewnicę.

Ania 
stokrotka

Pomogła: 11 razy
Wysłany: 03-03-2010, 15:26   
   Bolid: Fiat

http://www.seicento.pl/vi...aparowane+szyby

http://www.seicento.pl/vi...aruj%B1ce+szyby

haSi 
nówka sztuka ;)

Wysłany: 03-03-2010, 15:32   

a jaki to ma związek ?? najwięcej wody na szybach jest gdy auto zostawiam poprzedniego dnia an parkingu a następnego zastaje go w słońcu i z zroszonymi szybami-auto w nocy nie pracowano - nie jeździło.Dywaniki były suche . jesli chodzi o uszczelki w drzwiach to SA w niezłym stanie -latem będą wymieniane . Twoja sugestia to wymiana albo oczyszczenie nagrzewnicy -ok ktoś ma jeszcze jakieś domysly / pomysly co możne być przyczyna wilgoci w aucie?? :?: :?:

wojti 
nówka sztuka ;)

Wysłany: 03-03-2010, 15:36   
   Bolid: scs abarth + sc schumi

Filtr kabinowy zazwyczaj jest z przodu, przed wentylatorem dmuchawy, tak aby oczyszczał powietrze które wpada do kabiny - w większosci aut.....ale w sc nawet jak miał byś klime to filtra kabinowego nie uświadczysz - reasumując nie masz takiego filtra, chyba ze ktoś coś dorobił własnym sumptem.

Proponuje sprawdzić wykładzinę i bagażnik czy nie ma wilgoci, bo to co opisujesz świadczy jednoznacznie, iż w środku samochód jest zawilgocony dość mocno.
Aby szyby nie parowały jeździsz z obiegiem otwartym powietrza (jeśli masz możliwość regulacji oczywiście - taki suwak na środkowym panelu :grin: w prawo to obieg otwarty), jeśli nie masz to prawdopodobnie mokra wykładzina, lub/i wygłuszenia pod nią.
Aby się tak nie działo trzeba REGULARNIE otrzepać buciki ze śniegu, wody, itd i wysuszyć autko.
Jeśli dysponujesz garażem mozesz sporóbować osuczyć autko jakimś grzejnikiem, ewentualnie zdemontuj progi plastikowe i wsuwając rękę pod wykładzinę zobaczysz czy jest tam wilgoś czy nie - do tego potrzebujesz śrubokręta krzyżaka i ręki :smile: .

Filtr węglowy w sc to raczej jest pod przednim lewym błotnikiem (filtr par paliwa). W innych autach moze być weglowy jako filtr kabinowy, ale to raczej w bardzo zaawansowanych układach wentylacji/klimatyzacji.
Ja np. w jednym swoim sc mam klime i filtra kabinowego nie widziałem, podobnie w AR145 z klimą.

pozdr i powodzenia
Ostatnio zmieniony przez wojti 03-03-2010, 15:38, w całości zmieniany 1 raz  

haSi 
nówka sztuka ;)

Wysłany: 03-03-2010, 15:37   

dzieki krysia!

haSi 
nówka sztuka ;)

Wysłany: 03-03-2010, 15:40   

dzieki wojti :))

obcy21 
Nałogowiec

Wysłany: 03-03-2010, 15:53   
   Bolid: audi 80 B4 1.9 TD

widzisz nagrzewnica jest prawie wewnątrz auta i ma bezpośredni dostęp przed otwory wentylacyjne. wystarczy że lekko puszcza płynu chłodzącego i proszę bardzo :D powstaje wilgoć. sprawdź czy płyn nie ucieka jak tak to szukaj wycieku. dodatkowo jak nagrzewnica jest walnięta to może pojawić się na niej złośliwy grzyb :)

Tadeirro 
nówka sztuka ;)

Wysłany: 13-03-2010, 15:05   
   Bolid: seiciento 1.1

dodam taka małą reade... Jak jeździsz w zimie i nagrzejesz bardzo auto to przed zostawieniem go warto ochłodzic wnetrze otwórz prawe okno, wlącz nawiew na zime. pomaga przed zamarzaniem wewnatrz

holdek71 
nówka sztuka ;)

Wysłany: 03-06-2010, 16:35   
   Bolid: grande punto 1.4

W moim były zalepione otwory w podłodze i choć wykładzina such mata cały czas była mokra.Woda nie miała gdzie spłynąć i cały czas była w aucie.

barthez 
Nałogowiec
professional audio

Wysłany: 03-06-2010, 22:30   
   Bolid: Fiat CC 0.7 R2 4V (170A.046)

holdek71 napisał/a:
W moim były zalepione otwory w podłodze i choć wykładzina such mata cały czas była mokra.Woda nie miała gdzie spłynąć i cały czas była w aucie.

Jeżeli masz na myśli tą matę co jest przyklejona od wewnątrz do blachy podwozia, to ja bym ją całkiem wywalił. Już nie w pierwszym fiacie ta mata była wiecznie mokra, co sprzyjałoby szybszej korozji podłogi.
Zdrowaś turbino, powietrzaś pełna, gaz z Tobą Błogosławionaśty między kolektorami i błogosławiony owoc żywota twojego moment. ?więta turbino, matko mocy, módl się za nami wolnymi, teraz i w godzinę braku wachy/diesla amen.

Odpowiedz do tematu