FORUM SEICENTO Strona Główna FORUM SEICENTO
INTERNETOWE FORUM FIATA SEICENTO - dawne seicento.pl

FAQTANIE OC  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Jak rezebrać prędkościomierz?
Autor Wiadomość
co17rey 
Nałogowiec

Wysłany: 31-10-2012, 18:31   Jak rezebrać prędkościomierz?
   Bolid: Ford Focus MK2

Witam,

panowie, potrzebuje pomocy, ponieważ prędkościomierz mi zdechł, nie pokazuje prędkości ani nie przybywa km. Dodam, że wskaźnik paliwa i zegar działa prawidłowo. Jest to zwykły analogowy(jeśli tak to można nazwać) prędkościomierz.

Działam zgodnie z instrukcją w tym temacie: Manual
Ale osłonka nadal nie chce wyjść, cały licznik tym bardziej. Mam wrażenie jakby coś trzymało tylną część osłonki na środku licznika z tyłu (kolor żółty na zdjęciu, tylko za licznikiem).

Poniżej schemat, które śrubki odkręciłem:

Chcę się dostać do linki, żeby sprawdzić, czy przypadkiem się nie wypięła bo i tak mogło być. Dodam, że z pierwszym mrozem licznik przestał działać, ale auto garażowane.

Bombel 
ZBANOWANY

Wysłany: 31-10-2012, 18:36   
   Bolid: Seicento 900 Fun '02

Trzecia śruba na imbus 5 widoczna za licznikiem od strony podszybia pod gumową zaślepką :)

Najniższy sej w Poznaniu? Srebrny ajzol

co17rey 
Nałogowiec

Wysłany: 31-10-2012, 18:40   

Faktycznie! :) Teraz przejrzałem na Allegro (http://allegro.pl/licznik-fiat-seicento-900-1-1-spi-europejski-i2719376252.html) i jest taki jak mój, zdjęcia od tyłu to widać wgłębienie na śrubę. To powalczę z tym. Ale z tego co wyczytałem, ten licznik nie ma linki. Czy to prawda?
Jeśli padł to da się coś z tym zrobić czy tylko wymiana?

Bombel 
ZBANOWANY

Wysłany: 31-10-2012, 18:50   
   Bolid: Seicento 900 Fun '02

Zgadza się nie ma linki, ostatnio macher podawał tą aukcję jako przykład licznika z SPI nie na linkę :) Może padł impulsator? Trzeba podłączyć w innym aucie i sprawdzić :wink:

Najniższy sej w Poznaniu? Srebrny ajzol

jankes 
Nałogowiec

Wysłany: 31-10-2012, 18:57   
   Bolid: SC sporting & volvo v70 & DAF CF

Nie masz linki bo zapewne masz wspomaganie. Liczniki na linkę miały zegarek po prawej a bez linki po lewej. Sprawdź połączenie impulsatora z wiązką.

co17rey 
Nałogowiec

Wysłany: 31-10-2012, 19:21   

Panowie, proszę do mnie mówić prostym językiem, bo nie wiem co to ta wiązka jest. I jakieś bardziej szczegółowe czynności, które mam wykonać :)

Wspomagania nie mam (chyba, że mam i nic o tym nie wiem?:) ). Rocznik 1999, dokładna wersja to 900 SPI CF2 CITYMATIC SX

jankes 
Nałogowiec

Wysłany: 31-10-2012, 19:37   

Wspomagania nie masz ale jak masz citymatica to pewnie to pieroństwo potrzebuje impulsu ze skrzynki. Impulsator znajduje się wkręcony w skrzynię biegów w miejscu gdzie normalnie wchodzi linka. Z impulsatora wystaje przewód z wtyczką i to połączenie sprawdź (płaska wtyczka 3-piny)

co17rey 
Nałogowiec

Wysłany: 31-10-2012, 19:43   

Teraz już bardziej rozumiem. W sumie to pierwszy raz się bawię w takie rozkręcanie auta, do tej pory jakoś czasu nie było. Czyli trzeba by wleźć pod auto, zdjąć ten koszyczek co osłania skrzynie biegów tak? Od środka nie da się tego sprawdzić?

EDIT // A może być tak, że do licznika po prostu nie dochodzi napięcie? Jak wyjmę licznik i będę miał kostki na wierzchu to sprawdzę miernikiem, tylko gdzie to napięcie powinno być? Jakiś schemat, jeśli ktoś by miał, to bym był wdzięczny.

jankes 
Nałogowiec

Wysłany: 31-10-2012, 19:51   

W liczniku kostka która jest połączona z impulsatorem ma tylko jeden przewód. A impulsator znajdziesz po podniesieniu maski ponieważ w seicento jest silnik poprzecznie a skrzynia biegów to ten element który jest bliżej przedniego lewego koła :shock:

co17rey 
Nałogowiec

Wysłany: 31-10-2012, 20:08   

To jutro tego poszukam i sprawdzę. Jak nic nie wymyślę to napisze i może coś poradzicie. Dziękuje za dotychczasową pomoc i życzę miłego długiego weekendu!

co17rey 
Nałogowiec

Wysłany: 02-11-2012, 19:26   

Więc tak, nic niepokojącego nie znalazłem. Odkręciłem licznik i na kostce, która dochodzi do zegarów licznika w ogóle nie ma napięcia. Zegar godzinę pokazuje, napięcie jest, wskaźnik paliwa również pokazuje dobrze. Nie wiem czy powinien tam być prąd czy nie, może gdzieś kabel przetarty(?)

Druga sprawa, jeżeli by ktoś mógł, to proszę o zaznaczenie, gdzie ten impulsator może być podłączony, bo powiem szczerze, że nigdy nie miałem z tym styczności.

Ponadto dziś jak jechałem, to spod hamulca ręcznego wydobywało się takie lekkie stukanie, także, już sam nie wiem o co może chodzić.

PIXAR 
spamer team
CentoPomorze

Wysłany: 02-11-2012, 19:41   
   Bolid: Seicento 1242

Na zdjęciu będzie on pod pompą hamulcową. Jak masz puszkę filtra powietrza z niej wychodzi taka harmonijka. No to tam głębiej trochę w skrzynie biegów będzie wkręcony impulsator.

SC 899-->1108-->1242

Odpowiedz do tematu