FORUM SEICENTO Strona Główna FORUM SEICENTO
INTERNETOWE FORUM FIATA SEICENTO - dawne seicento.pl

FAQTANIE OC  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Klamka, zamek ?? Pomocy
Autor Wiadomość
lukaszsce 
nówka sztuka ;)

Wysłany: 12-01-2015, 11:56   Klamka, zamek ?? Pomocy
   Bolid: SC 1.1 MPi + LPG :D

Witam wszystkich,
otóż dzisiejszego ranka mój bolid (1,1 MPI) mnie zaskoczył :( odpaliłem auto wyszedłem, żeby odśnieżyć auto. Wsiadając pociągnąłem za klamkę i mam wrażenie, że coś się urwało, pękło ... i drzwi nie dało się otworzyć. (Da się je otworzyć od wewnątrz) Skończyło się na wybiciu szyby :( niestety ...

podrzuci ktoś jak się zabrać za robotę z tym zamkiem - co może być przyczyną, co wymienić ??

Wiem, że to już było pewnie na forum, ale może ktoś podesłać skrócony opis wymiany szyby (ręcznej) w drzwiach ?? Będę bardzo wdzięczny za każdą pomoc

Uncrossed 
Nałogowiec

Wysłany: 12-01-2015, 13:39   
   Bolid: Seicento 1.4 16V

szybe wymieniasz bardzo prosto.
Zdejmujesz "podłokietnik" przykręcony jest na 3 śruby imbusowe i na jeden zatrzask. śluby masz dwie w charakterystycznych otworach a jedna znajduje się pod klamką wewnętrzną. Masz taką gumową trójkątną zaślepke i pod nią jest śruba.

Musisz jeszcze zdjąć rączkę od szyby ale tego nigdy nie robiłem więc nie podpowiem co i jak. Może ktoś coś ??

Później zdejmujesz boczek - trzyma się tylko na zatrzaskach ale w większości przypadków zatrzask zamiast wyjść z drzwi wyrywa się z boczku.

Jeśli masz długie boczki pod samą szybę to chyba jeszcze trzeba zdjąć lusterko ale pewności nie mam.

Jak już masz dostęp do mechanizmu to przez dwa otworki w drzwiach powinieneś zobaczyć dwie śrubki mocujące szybę do mechanizmu jednakże mechanizm musi wtedy znajdować się na odpowiedniej wysokości. Odkręcasz resztki starej szyby. Wsuwasz drugą przez otwór ( dobrze jest poprosić o pomoc drugą osobę) przykręcasz szybę i składasz w odwrotnej kolejności.

Jak masz już zdjęty boczek to możesz spojrzeć co stało się z klamką - prawdopodobnie pękł plastik odpowiedzialny za otwieranie albo coś przeskoczyło - nie wiem. Klamke zdejmiesz łatwo z zamkiem trudniej.

Odkręcasz prowadnicę szyby (proponuje z wyjętą szybą) - jedna śruba na dole drzwi ukryta w kieszeni dolnej - niestety bd musiał ją zdjąć. Druga znajduje się nad zamkiem i widoczna jest po otwarciu drzwi - jak drzwi są otwarte widać 3 śruby od zamka a nad nimi śrubę od prowadnicy.\

Wysuwasz prowadnice z drzwi. Wyjmujesz sobie klamke bo jest zwyczajnie łatwiej wtedy - dwie małe śrubki imbusowe widoczne od wewnątrz drzwi w okolicach zamka. Następnie odkręcasz 3 śruby od zamka i wyjmujesz go z drzwi - musisz wyjąć razem z klamką wewnętrzną ale ona wychodzi bardzo łatwo. Zamek na wierzchu. Sorki ale nie mam do tego żadnych zdjęć :)

Mój białas:)

barkor 
spamer team

Wysłany: 12-01-2015, 13:45   
   Bolid: Seicento 900-->1.4 16V 6speed

Wybiciu szyby? To nie można było otworzyć i wejść od drzwi pasażera albo przez bagażnik? :shock:
Żeby wymienić szybę trzeba po pierwsze zdemontować obicie bocznych drzwi. Jest ono przymocowane na takich kołkach, trzeba je podważać np śrubokrętem, kołki siedzą dość mocno, trzeba też uważać żeby nie powyrywać mocowań (może się zdarzyć że któryś kołek wyrwie się z obicia i zostanie w drzwiach). Pod spodem będzie taka folia piankowa przyklejona do drzwi, ciężko ją odkleić więc może będzie trzeba rozciąć. Jak już to będzie zdjęte to w zasadzie wszystko będzie widać co gdzie odkręcić.

Uncrossed 
Nałogowiec

Wysłany: 12-01-2015, 14:06   

Wiesz jak masz odpalony samochód i możliwe że jedyne kluczyki są właśnie w stacyjce to raczej ciężko otworzyć samochód :) a na przyszłość to lepiej wybić sobie boczną szybę. Taniej i prościej wymienić

macher 
Moderator

Wysłany: 12-01-2015, 15:40   Re: Klamka, zamek ?? Pomocy
   Bolid: były Seicento '99 900 + LPG, Panda 1100

lukaszsce napisał/a:

podrzuci ktoś jak się zabrać za robotę z tym zamkiem - co może być przyczyną, co wymienić ??

Zdejmujesz obicie drzwi - najgorzej zatrzaski wyciągnąć - ja używam dwóch noży kuchennych. Wskazane całe zdjąć ale jak odchylisz delikatnie by nie złamać płyty obicia też się dostaniesz. Podłokietnik musisz zdjąć cały, korbkę też jak cały boczek zdejmujesz, odklejasz osłonę wodną (taka folia izolująca i masz dostęp do klamki. Mocowana na dwie śruby inbusowe, odkręcasz wyjmujesz manipulując troszkę bo otwór mały i wymieniasz jeśli pęknięta (prawdopodobnie)
Klamka wygląda tak
http://www.czesci.v10.pl/...3002z-42965.jpg
Tu jest akurat od strony pasażera (języczek z drugiej strony i to on przeważnie pęka).
Roboty na maks 30 minut

barkor 
spamer team

Wysłany: 12-01-2015, 16:47   
   Bolid: Seicento 900-->1.4 16V 6speed

Uncrossed napisał/a:
Wiesz jak masz odpalony samochód i możliwe że jedyne kluczyki są właśnie w stacyjce to raczej ciężko otworzyć samochód :) a na przyszłość to lepiej wybić sobie boczną szybę. Taniej i prościej wymienić

Faktycznie nie doczytałem, że samochód został odpalony, więc kluczyki były w środku :ok: W takiej sytuacji przydałyby się jakieś złodziejskie umiejętności żeby nie musieć szyby wybijać :p

Uncrossed 
Nałogowiec

Wysłany: 12-01-2015, 19:47   

barkor napisał/a:
Uncrossed napisał/a:

Faktycznie nie doczytałem, że samochód został odpalony, więc kluczyki były w środku :ok: W takiej sytuacji przydałyby się jakieś złodziejskie umiejętności żeby nie musieć szyby wybijać :p

to też. można też szybe boczną wyciągnąć przyssawką do szyb i podważając uszczelke ale jak tylna boczna szyba kosztuje 20 zł na szrocie to nie wiem czy jest sens się tak babrać :)

Odpowiedz do tematu