Kontrolka świateł drogowych |
Autor |
Wiadomość |
Mut
nówka sztuka ;)
|
Wysłany: 08-08-2015, 06:55 Kontrolka świateł drogowych
Bolid: Seicento 900 Fun |
|
|
Witam, wczoraj zaraz po przekręceniu kluczyka w pozycje zapłonu zaświeciła się na dosłownie 5 sekund kontrolka świateł drogowych i zgasła. Paliła się ona, że tak powiem na "pół gwizdka" czyli nie pełnym światłem. Z tego co kojarzę oznaczać to może, że któraś z żarówek się przepaliła. Sprawdziłem i wszystkie się świecą. Stało się tak wczoraj dwa razy a samochód odpalałem około 4 razy więc nie dzieje się to za każdym razem. Aha, od jakiegoś czasu prawy przedni reflektor świateł mijania świeci troszkę słabiej niż lewy, z tym że on tak świeci już od około miesiąca a kontrolka zapaliła się pierwszy raz wczoraj. Od razu nasuwa mi się drugie pytanie: co może być przyczyną słabszego świecenia prawego reflektora? Z góry dziękuję za odpowiedzi Pozdrawiam! |
|
|
|
 |
1922
Nałogowiec

Pomógł: 16 razy Wiek: 30 Dołączył: 29 Wrz 2013 Posty: 526 Skąd: Racibórz
|
Wysłany: 08-08-2015, 07:41
Bolid: Seicento 1.1 Van |
|
|
Zobacz czy Ci kostki h4 nie nadpaliło, i do tego warto sprawdzić w jakim stanie są jej styki. Na koniec odkręcić masy, przeczyścić i powinno być OK. |
_________________ Seicento VAN '99 Zapraszam |
|
|
|
 |
Mati177
nówka sztuka ;)
|
Wysłany: 08-08-2015, 17:13
Bolid: Seicento 1.1 MPI |
|
|
u mnie sie ciagle swiecila kontrolka swiatel dorogowych na "pół gwizdka" okazalo sie ze kostki sie troszke stopily i to samo bylo ze swiatlami mijania. Kupilem dwa zestawy zarowek H4 bo myslalem ze zarowki padaja bo zaczly slabo swiecic a po wymianie kostek wszystko dziala jak nalezy i teraz mam 2 zestawy zarowek na zapas Wymien kostki i powinno wszystko wrocic do normy |
|
|
|
 |
ul7855
Nałogowiec
Pomógł: 10 razy Dołączył: 27 Mar 2015 Posty: 171 Skąd: Ostróda
|
Wysłany: 09-08-2015, 21:27
Bolid: 1.1 MPI LPG |
|
|
Ja kostki elektryczne pod maską lekko tawotuję, może brzmi to dziwnie ale zapobiega w pewnym stopniu zbieraniu soli i wilgoci a potem smażenia. Nawet styki przekaźników mam lekko zatłuszczone.
Smarowania nigdy dość, nawet w elektryce
Nie mówię już o tym że każdą śrubę narażoną na sól też trochę maznę i potem idzie to w miarę odkręcić.
Dzisiaj strzelił mi wentylator i ukręciłem 3 z 4 torxów od zderzaka . |
|
|
|
 |
jędrek
Nałogowiec
Pomógł: 57 razy Wiek: 42 Dołączył: 03 Cze 2014 Posty: 702 Skąd: tarnów
|
Wysłany: 09-08-2015, 21:41
Bolid: seicento 899 |
|
|
ul7855 napisał/a: | Smarowania nigdy dość, nawet w elektryce
Nie mówię już o tym że każdą śrubę narażoną na sól też trochę maznę i potem idzie to w miarę odkręcić. |
No i bardzo dobrze, popieram ja akurat smaruję miedzianym. |
|
|
|
 |
klimi
nówka sztuka ;)
Pomógł: 1 raz Dołączył: 14 Sie 2015 Posty: 17 Skąd: Ceichanów
|
Wysłany: 18-08-2015, 09:26
Bolid: Seicento Young 899 |
|
|
Wymieniłem kostki na ceramiczne, wszystko ładnie pięknie ale dalej żarzy mi się kontrolka od drogowych. Czy jeśli odepnę kostki włączę silnik i światła to sprawdzę probówką czy prąd dociera? Jak sprawdzić czy masa jest dobra? miernik do kabla od masy i do aku? Podpowie ktoś? |
|
|
|
 |
wojtek12321
Nałogowiec
Pomógł: 65 razy Dołączył: 17 Maj 2010 Posty: 443 Skąd: wielkopolska
|
Wysłany: 18-08-2015, 11:59
Bolid: Fiat seicento 900 SX |
|
|
klimi napisał/a: | ...ale dalej żarzy mi się kontrolka od drogowych...? |
Było kiedyś bardzo podobnie i u mnie, z tym że żarzyła się nie tylko kontrolka od świateł (ta naintensywniej) ale jeszcze chyba ze dwie inne (ta od hamulca ręcznego - "uwaga", i jeszcze kierunki) i w przyciskach od świateł awaryjnych i przeciwmgielnych oraz od ogrzewania szyby. Przyczyną okazał się brak masy w lewej tylnej lampie i ogólna "choinka" w niej, choć nie wiem dlaczego żarzyła ta od świateł drogowych bo tak jakby brak jakiegokolwiek powiązania (jakieś "prądy błądzące" czy może cóś jeszcze...). Po usunięciu braku masy w tej lampie wszystko wróciło do normy... |
|
|
|
 |
klimi
nówka sztuka ;)
|
Wysłany: 18-08-2015, 22:13
|
|
Kostki z tyłu wyczyściłem - był syf. Jednak dalej kontrolka się żarzy. Co jeszcze mogę sprawdzić? Możliwe że z przodu mam np. Jedną lampę podłączoną na odwrót - w jednej lampie świeci żarnik mijania a w drugiej drogowy? |
|
|
|
 |
Linduś
Włóczykij wróg publiczny nr 1

Pomógł: 141 razy Wiek: 38 Dołączył: 21 Lut 2008 Posty: 2834 Skąd: Miasto Włókniarzy
|
Wysłany: 18-08-2015, 23:07
Bolid: Punto Grande 1,4 8v / 126p 650 |
|
|
jeśli masz prawidłowo wpiętą kostkę to niemożliwe
obejrzyj dokładnie tę kostkę, czy jednak nie stopiło się za mocno i stykają się kabelki |
_________________ Niebo świeci pogodnie, od bruków coraz chłodniej,
Dobrze być tylko przechodniem, ulicą życia iść,
Była nam kiedyś dana Ziemia Obiecana,
Niezabliźniona rana, zielony młody liść…
|
|
|
|
 |
klimi
nówka sztuka ;)
|
Wysłany: 19-08-2015, 06:56
|
|
Kostka jest nowa bo wcześniej były same wsuwki. Każda oddzielnie. Dlatego myślę ze mogły być już wcześniej pomylone. Ja wlutowałem tak samo jak było. Sprawdzę jeszcze do których dochodzi prąd.
Pomierzyłem i straszny bałagan jest z tymi połączeniami.
W jednej lampie przy włączonych mijania mam napięcie na styku nr 1 i 3, a w drugiej na nr 2 i nr 3 ale bardzo słabe napięcie rzędu 0,1-0,2 V. Mierzyłem miernikiem, masa z aku.
Wieczorem przerobie te kostki. |
|
|
|
 |
klimi
nówka sztuka ;)
|
Wysłany: 19-08-2015, 22:32
|
|
Okazało się że w jednej lampie złącze od mijania było pomylone z drogowymi. Teraz kontrolka już się nie żarzy |
|
|
|
 |
|