Olej w przepustnicy i filtrze powietrza |
Autor |
Wiadomość |
Trobin
nówka sztuka ;)
|
Wysłany: 13-06-2011, 00:17 Olej w przepustnicy i filtrze powietrza
Bolid: Fiat Seicento SX 0,9 |
|
|
Witam,
chciałem dziś wymienić filtr powietrza w swoim Seicento 900 98 r. (bez instalacji gazowej) i po zdjęciu osłony zauważyłem, że filtr zanieczyszczony jest olejem silnikowym. Później odkręciłem pokrywę przepustnicy i tutaj sytuacja była podobna - całość zabrudzona olejem. Logicznie rozumując doszedłem do wniosku, że tak nie powinno być. Stąd moje pytanie - jaka może być przyczyna takiego zjawiska? Czy przepustnicę wystarczy delikatnie wymyć rozpuszczalnikiem? |
|
|
|
 |
molo_cx
Bywalec

Pomógł: 11 razy Wiek: 39 Dołączył: 10 Mar 2008 Posty: 80 Skąd: Przeginia Duchowna
|
Wysłany: 13-06-2011, 07:05
Bolid: Fiat Seicento 1.1 MPI |
|
|
Przyczyną może być odma, która między innymi też opary oleju i inne zabrudzenia z silnika wpuszcza z powrotem do przepustnicy żeby silnik to przepalił. Można ją wypuścić na drogę ale do przeglądu trzeba z powrotem zamontować, bo samochód nie może zanieczyszczać środowiska takim syfem. |
|
|
|
 |
macher
Moderator
Pomógł: 448 razy Dołączył: 01 Sie 2006 Posty: 2149 Skąd: wioska wilków wlkp
|
Wysłany: 13-06-2011, 09:13 Re: Olej w przepustnicy i filtrze powietrza
Bolid: były Seicento '99 900 + LPG, Panda 1100 |
|
|
Trobin napisał/a: | Witam,
chciałem dziś wymienić filtr powietrza w swoim Seicento 900 98 r. (bez instalacji gazowej) i po zdjęciu osłony zauważyłem, że filtr zanieczyszczony jest olejem silnikowym. Później odkręciłem pokrywę przepustnicy i tutaj sytuacja była podobna - całość zabrudzona olejem. Logicznie rozumując doszedłem do wniosku, że tak nie powinno być. Stąd moje pytanie - jaka może być przyczyna takiego zjawiska? Czy przepustnicę wystarczy delikatnie wymyć rozpuszczalnikiem? | Trzeba wpierw ustalić przyczynę takiego wyrzucania oleju przez odmę .Możliwe ze przedmuchy w silniku są na tyle wielkie że ciśnienie gazów znad pokrywy zaworów nie jest w stanie w całości wpaść zaraz do przepustnicy tylko cofa się aż do filtra.Proszę sprawdzić stan tzn poziom oleju w silniku. Jak za wysoki to też może być przyczyna.Umycie przepustnicy to dobry sposób ale półśrodek bo jak nie ustalimy dlaczego olej wpływa do filtru i przepustnicy to nadal tak będzie.Są na rynku preparaty do mycia silników w sprayu wiec można zdemontować przepustnice i wyczyścić właśnie takim środkiem. Przy okazji grzybek silniczka krokowego bo sądzę że jeśli olej w przepustnicy to i tam tez oblepione |
_________________ Hac не дoгoнят ... |
|
|
|
 |
Trobin
nówka sztuka ;)
|
Wysłany: 13-06-2011, 13:58
|
|
Właśnie wszystkie moje działania miały na celu demontaż i umycie silniczka krokowego, bo walczę z jeszcze inną usterką . Z olejem to była sprawa przedziwna, ponieważ auto mam od roku i przez długi czas wszystko było okej - oleju praktycznie nie ubywało. Aż tu za którymś razem sprawdzałem i okazało się, że nie ma go prawie wcale. Niedawno olej był zmieniany i teraz będę kontrolował, czy dalej się coś z nim dzieje czy może to była jakaś jednorazowa nieszczelność. Obecnie stan oleju to delikatnie niżej od połowy odległości między MIN a MAX na bagnecie. |
|
|
|
 |
Trobin
nówka sztuka ;)
|
Wysłany: 13-06-2011, 15:24
|
|
post usunięty |