problem z 1.1 SPI |
Autor |
Wiadomość |
Brodziu
nówka sztuka ;)

Wiek: 34 Dołączył: 17 Paź 2011 Posty: 41 Skąd: Warszawa / Bydgoszcz
|
Wysłany: 17-08-2012, 10:52 problem z 1.1 SPI
Bolid: SCS 1.4 16v |
|
|
Witojcie,
W skrócie:
Silnik wydaje dziwne dzwieki. Mianowicie np. podczas ruszania chodzi jak odkurzacz - dziwnie wyje. Slyszalne jest to wyraznie przy niskich obrotach i w miare ich wzrastania dzwiek silnie narasta i po przekroczeniu jakiegos pulapu nie jest to az tak slyszalne. Odglos kojacrzyc sie moze z tym jakby silnik za szybko wkrecal sie na obroty. Ubytkow mocy nie ma, obroty ok, ogolnie zachowuje sie jak powinien. Wybaczcie za moze malo tresciwy opis, ale sienkiewicz to ze mnie nie jest. Wie ktos z czy moze to jest zwiazane? Samochod zaczal tak zaczal tak wyc po trasie ok. 400km. W ostatnim miesiacu wymieniana byla sonda lambda i termostat po problemach z chlodzeniem. |
|
|
|
 |
TheStig
Nałogowiec

Pomógł: 74 razy Wiek: 34 Dołączył: 21 Sie 2011 Posty: 672 Skąd: Słupsk
|
Wysłany: 17-08-2012, 11:06
Bolid: Opel Astra C14NZ + LPG |
|
|
A w wydechu nie masz dziury przypadkiem? |
|
|
|
 |
macher
Moderator
Pomógł: 448 razy Dołączył: 01 Sie 2006 Posty: 2149 Skąd: wioska wilków wlkp
|
Wysłany: 17-08-2012, 11:11
Bolid: były Seicento '99 900 + LPG, Panda 1100 |
|
|
Może sprzęgło się lekko śliska? Zwłaszcza przy ruszaniu ma ciężej w pracy. Na luzie bez ruszania jak przegazujesz to też to słychać?
Inna sprawa to łożysko np alternatora, napinacz paska rozrządu . Silnik na wyższych obrotach robi się głośniejszy i zagłusza to wycie tak że nie wiadomo czy cichnie ten dźwięk |
_________________ Hac не дoгoнят ... |
|
|
|
 |
Brodziu
nówka sztuka ;)

|
Wysłany: 19-08-2012, 14:48
|
|
Wracam w srode i wtedy dokladnie przebadam sprawe. Na luzie chcialem zlokalizowac co to. Kolektor jest caly i dalej katalizator tez. Wyraznie slychac to w komorze silnika. Gdzies eidzialem podobny problem, ale to bylo jakies buczenie, a to wysoki dzwiek czy tam swist. Co najmniej troche mnie to dziwi, ale jak mowilem, w srode przy tym pogrzebie jak bede w domu. |
|
|
|
 |
Linduś
Włóczykij wróg publiczny nr 1

Pomógł: 141 razy Wiek: 38 Dołączył: 21 Lut 2008 Posty: 2834 Skąd: Miasto Włókniarzy
|
Wysłany: 19-08-2012, 18:49
Bolid: Punto Grande 1,4 8v / 126p 650 |
|
|
świszczeć mogą np łożyska w alternatorze |
_________________ Niebo świeci pogodnie, od bruków coraz chłodniej,
Dobrze być tylko przechodniem, ulicą życia iść,
Była nam kiedyś dana Ziemia Obiecana,
Niezabliźniona rana, zielony młody liść…
|
|
|
|
 |
Brodziu
nówka sztuka ;)

|
Wysłany: 24-08-2012, 20:55
|
|
faktycznie był to alternator. po zdjęciu paska było wszystko wiadomo. całość robił znajomy mechanik, bo mam problem u siebie z dojściem. został założony altek po regeneracji i wszystko cacy jak ręką odjął. ładowanie ma dobre, ale zapaliła się kontrolka akumulatora. także jutro to ogarnę na świeżości. mogę gdybać na razie co to. może błąd kompa. w każdym razie dzięki za naprowadzenie |
|
|
|
 |
|