FORUM SEICENTO Strona Główna FORUM SEICENTO
INTERNETOWE FORUM FIATA SEICENTO - dawne seicento.pl

FAQTANIE OC  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Problem z śrubami do kół i kołpakami
Autor Wiadomość
jarcys 
nówka sztuka ;)

Wysłany: 22-04-2012, 09:17   Problem z śrubami do kół i kołpakami
   Bolid: seciento 900

Witam mam taki problem z mocowaniem kół a dokładnie gdy przykrecam koła najpierw zakładam kołpak potem śruby i chcąc dokrecic je odpowiednio wyskakuje mi klucz (i tutaj moja obawa ze nie dokrecam ich odpowiednio) a to dlatego bo śruby wystają mi za mało. Prośba do was jak temu zaradzić pozdrawiam.

Łukasz 
AntyToyotowy

Wysłany: 22-04-2012, 09:22   
   Bolid: Ford Focus Kombi 1.6 zetec 2004r. 152 k km

nie bardzo skumałem

TheStig 
Nałogowiec

Wysłany: 22-04-2012, 09:23   
   Bolid: Opel Astra C14NZ + LPG

jarcys napisał/a:
Witam mam taki problem z mocowaniem kół a dokładnie gdy przykrecam koła najpierw zakładam kołpak potem śruby i chcąc dokrecic je odpowiednio wyskakuje mi klucz (i tutaj moja obawa ze nie dokrecam ich odpowiednio) a to dlatego bo śruby wystają mi za mało. Prośba do was jak temu zaradzić pozdrawiam.

Dobry klucz musisz kupić innej opcji nie ma :-D

macher 
Moderator

Wysłany: 22-04-2012, 09:45   
   Bolid: były Seicento '99 900 + LPG, Panda 1100

Kołpak jest tak zbudowany że masz jeden otwór na śrubę większy. Tą dociągasz bez kołpaka. Ale jak TheStig napisał dobry głęboki klucz nasadowy 19 mm załatwi sprawę a nie ten fabryczny o grubych ściankach że kołpak nie pozwala na pewne osadzenie go na łbie śruby koła.

luckyboy 
Nałogowiec

Wysłany: 22-04-2012, 12:09   Re: Problem z śrubami do kół i kołpakami
   Bolid: był Actual 1.1 MPI

jarcys napisał/a:

Myślę, że po prostu za mocno chcesz dociągnąć te śruby, gdyż taki sam objaw jaki opisujesz miałem, gdy chciałem odkręcić śruby. Dopiero pożyczenie "krzyżaka", zaciągnięcie ręcznego, umożliwiło mi odkręcenie śrub - musiałem kręcić na dwie ręce - kogoś pogieło z siłą przykręcania.

Z powrotem śruby dokręciłem tym śmiesznym kluczem z wyposażenia i wszystko gra. Koła od Seicento są niczym od taczki więc nie przesadzajmy z siłą ich dokręcania.

"Bo geniusz niezawodności tkwi w prostocie."
"Nie jeździj szybciej niż potrafisz myśleć."

Łukasz 
AntyToyotowy

Wysłany: 22-04-2012, 12:56   
   Bolid: Ford Focus Kombi 1.6 zetec 2004r. 152 k km

ja zawsze używam krzyżaka, odkręca się szybko i przyjemnie. nigdy żadnego skakania po kluczu, dokręcam na czucie siłą rąk bez żadnych przedłużek.

macher 
Moderator

Wysłany: 22-04-2012, 17:28   
   Bolid: były Seicento '99 900 + LPG, Panda 1100

Jak kiedyś zmieniałem opony u wulkanizatora to tak mi pneumatykiem dokręcił że musiałem metrową rurą odkręcać . Dobrze że zauważyłem to w domu a nie w trasie . Dokręciłem wtedy po swojemu. Ostatnio bawię sie kluczem dynamometrycznym i ustawiłem na 85 Nm by dokręcić koła. I ku mojej radości było tylko obrót z 45 stopni i kliknęło. Z tego wniosek że dokręcanie fabrycznym kluczem zdaje sie być dobrym wyjściem . Tylko najgorsze jest to że jest płytki i jak kołpak wchodzi to może się omsknać ze śruby dlatego lepszy jest nasadowy 19 i ramię o takiej samej długości jak fabryczne.

paker228 
spamer team
Lokalny Czepiacz

Wysłany: 23-04-2012, 09:02   
   Bolid: 1.1 MPI

ja stalówki dokręcam fabrycznym, którego przedłużam sobie prawie metrową rurką - najważniejsze to mieć wyczucie i nie cisnąć. (rurka jeździ w bagażniku.. w sumie to nie wiem po co :-P )

alu z kolei dokręcam długą nasadką i grzechotką.. w sumie w tym roku na wiosnę kilka razy już mi przeskoczyła :(

Odpowiedz do tematu