FORUM SEICENTO Strona Główna FORUM SEICENTO
INTERNETOWE FORUM FIATA SEICENTO - dawne seicento.pl

FAQTANIE OC  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Pytanie o czujnik położenia przepustnicy
Autor Wiadomość
szoszon 
nówka sztuka ;)

Wysłany: 13-04-2016, 12:11   Pytanie o czujnik położenia przepustnicy
   Bolid: Seicento

Witam
Mam standardowy problem z gasnącym seicento 1.1, auto było u mechanika i nie wiedzą o co kaman. Auto ma wymienione kable, świece, czujnik położenia wału działa bo po zmianie do innego auta usterka nadal się ujawniała. Ale jeśli odepnę kabel od czujnika położenia przepustnicy to auto nie gaśnie. I teraz dwa pytania:
- Czy ten czujnik się naprawia w jakiś sposób czy tylko wymiana?
- Czy jazda z odpiętym kablem od tego czujnika może być szkodliwe (nie licząc święcącej kontrolki check engine)?
Pozdrawiam i dziękuje.

barkor 
spamer team

Wysłany: 13-04-2016, 13:16   
   Bolid: Seicento 900-->1.4 16V 6speed

A silniczek krokowy odpowiadający za wolne obroty był jakoś sprawdzany?

Czujnik położenia przepustnicy pewnie nie jest uszkodzony. Jak ja go zapomniałem podłączyć to obroty na wolnych miałem 3tys i strasznie kopcił na biało z wydechu, co oznaczało że mocno go zalewa. Po prostu po odpięciu obroty Ci skoczyły i nie gaśnie, ale nie znaczy, że problem jest w tym czujniku. Ten czujnik ma duży wpływ na skład mieszanki dobieranej przez komputer więc jazda z odpiętym nie ma sensu i grozi uszkodzeniem choćby katalizatora, czy większym spalaniem.

Najlepiej byłoby podpiąć seja pod komputer niż w ciemno wymieniać różne czujniki bez sensu. Wówczas można sprawdzić prawidłowość wskazań czujnika położenia przepustnicy (TPS) oraz np map sensora, który też może dawać takie objawy.

Ale w pierwszej kolejności wymontowałbym i przeczyścił silniczek krokowy, ewentualnie podmienić na inny jeśli jest taka możliwość.

szoszon 
nówka sztuka ;)

Wysłany: 13-04-2016, 13:34   
   Bolid: Seicento

Dzięki za odpowiedź ... silniczka jeszcze nie sprawdzałem. Zobaczę dzisiaj jak znajdę chwilkę czasu. Do kompa mogę podłączyć od razu bo mam adapter ale nie wiem jak interpretować odczyty. Po wizycie u 3 mechaników ostatni wskazał że błąd może być po stronie komputera. Najwyżej opcja oddania na złom wejdzie w opcje :)

barkor 
spamer team

Wysłany: 13-04-2016, 16:30   
   Bolid: Seicento 900-->1.4 16V 6speed

A masz 1.1spi czy mpi? Jeśli spi to zdiagnozujesz programem IAW SCAN2 (jest w necie do ściągnięcia).
Będziesz miał tam temperaturę którą pokazują czujniki (ten w kolektorze i w przepustnicy - jeśli silnik zupełnie zimny to oba powinny pokazywać taką samą temperaturę zbliżoną do otoczenia), TPS - będziesz miał pokazany stopień uchylenia przepustnicy, przy zamkniętej powinno być 7-10stopni, i rosnąć liniowo w miarę naciskania na gaz; MAP Sensor przy wyłączonym silniku wskaże ciśnienie atmosferyczne (takie jak w prognozie pogody podają:) czyli ok 1000), na wolnych obrotach gdzieś 300-450, a im bardziej uchylona przepustnica tym powinno iść w górę do atmosferycznego. No i jest tam jeszcze trochę innych parametrów, zawsze możesz wrzucić screen na forum :wink:

Odpowiedz do tematu